Hoşgörü değil hak

İçimi sıkan Nezan Kendal yazıları nihayet bitti. Ama memlekette yazmaya değer neşeli bir şey de yok!

Gazetelerin yazdığına göre, İstanbul’un Balat semtinde İsa peygamberin doğuş ve vaftiz yıldönümü nedeniyle yapılan geleneksel “Haç Çıkarma” törenlerini MHP’li gruplar karada ve denizde protesto etmiş. MHP Genel Başkanı da arka çıkıyor bunlara...
***
Su ile arınma töresi insanlığın putataparlık döneminden kalmadır. Türklerde de su kutsaldır. Bu nedenle suyu kirletmemek için eski Türklerin pek sık yıkanmadıkları söylenir.
Hıristiyan çocuklarının kilisede su ile vaftiz edilmelerinin kökeni daha önce söylediğim gibi Hıristiyanlık öncesi döneme dayanır. Tek tanrılı dinler, toplumla ters düşmemek, toplumun avuçlarının içine alabilmek için onların dinsel inançlarından yararlanma yolunu seçmişlerdir.
Bilindiği gibi, Vaftizci (Hazreti) Yahya, 6 Aralık günü Hazreti İsa’yı Ürdün (Erden) ırmağında vaftiz etti.
İstanbullu Ortodoks Rumlar 6 aralık günü İsa’nın vaftiz edilmesini kutluyorlarmış. MHP’liler töreni protesto etmişler.
***
Fener Rum Patrikhanesi kilisesindeki ayin Patrik Bartholomeos yönetiminde saat 09:40’da başlamış. Ayine,Yunanistan’dan Yeni Demokrasi Partisi Genel Sekreteri Evangelos Meimarakis, Eski Meclis Başkanı Apostolos Kaklamanis ile Yunanistan’ın Ankara Büyükelçisi Michael Christides de katılmış.
Yunanistan’dan 50 kadar otobüsle gelen turistler de törene katılmışlar. Dualar okuyan Patrik Bartholomeos elindeki tahta haçı Ürdün ırmağı niyetine denize atmış. Denize atılan haçı Hıristiyan gençlerden biri denizden çıkarmış.
***
Tören öncesinde Fener iskelesinde toplanan MHP’liler protesto gösterisi yapmışlar. MHP İstanbul İl Başkanı Yardımcısı Cafer Ceylan, her yıl 6 Ocak’ta yapılan törenin “Haçın düştüğü yer bizimdir” anlamına geldiğini söylemiş. Üç tekneyle iskeleye gitmek isteyen MHP’lileri deniz polisi engellemiş.
***
Akılsızlığın bu kadarına da pes doğrusu!
İstanbullu Rumlar 1453’ten önce neredeyse 1.100 yıl aynı töreni yaptılar, 1453’ten bu yana 551 yıldır ve toplam olarak 1.650 yıldır orada aynı töreni yapmaktalar. MHP’lilerin yaptığı gibi böylesine görgüsüz ve saygısız bir gösteri hiçbir İstanbul hemşerisine yakışmaz.
O kadar turistin ve resmi kimliği olan insanların önünde yapılan bu gösteri insan haklarına, din ve inanç özgürlüklerine aykırıdır.
Müslüman Türk toplumunun başka dinlere hoşgörü ile yaklaştığını, başka dinden insanların inançlarını hiçbir sıkıntıyla karşılaşmadan yerine getirdiklerini gerekli gereksiz yerde tekrarlayan Türklerin (MHP’li Türkler) hoşgörüsünün gerçek olmadığı ortaya çıkıyor böylece.
***
Bundan bir süre önce Fener Rum Patrikhanesi’nin ökümenik olmadığını, Fener Rum Patrikhanesi’nin ruhban okulunun açılması işini istismar ettiğini yazdığımı anımsayanlar, “Ne biçim bir adam bu, şimdi de kalmış Ortodoks Rumları koruyor” diye düşünebilirler.
Önce şunu söyleyeyim ki ben kimseyi korumuyorum. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan Rum Ortodoksların ve öteki bütün Hıristiyanların din ve inanç özgürlüğü Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve yasaları tarafından garanti altına alınmıştır. Bu nedenle Hıristiyan vatandaşlarımızın inançlarını yaşamak ve törenlerini yapmak konusunda herhangi bir Müslüman Türk’ün ya da Türklerin hoşgörüsüne ihtiyaçları yoktur. Çünkü yasal haklarıdır.
Müslümanlar nasıl kurban kesme hakkına sahipse, onlar da denizden haç çıkarmak haklarına sahiptirler. Üstelik Hıristiyanlar çevreyi kanla kirletmiyorlar.
***
Yunan politikacılar MHP’lilerin çıkardıkları olayı Avrupa Birliği’nde Türkiye’nin aleyhine kullanacak olurlarsa kendimizi savunamayız.
Hoşgörü-moşgörü palavrasını bir yana bırakalım; başkalarının yasal haklarına saygı duyalım. Bu kadarı bile yeter!
“Saygı duymazsanız devlet size saygı duymayı öğretir!” diyeceğim ama ben de uzun süredir o devleti aramaktayım!

Yazarın Tüm Yazıları