Her şey çok normal!

ÇİNLİ yüzücü Shiwen Ye parmaklarının ucuyla havuz duvarına dokunduğunda kronometre 4.28.43’ü gösteriyordu.

Haberin Devamı

Bu hem altın madalya, hem de bir dünya rekoru demekti.
İkinci sırada ise 4.31.27’lik derecesiyle Amerikalı Elizabeth Beisel yer alıyordu. Seyirciler şampiyonu alkışlarken, bir ABD’li coach John Leonard tartışmanın fitilini ateşleyecek bir iddiayla ortaya çıkıverdi:
- Son 50 metresi Ryan Lochte’den (ABD’li ünlü erkek yüzücü) daha hızlı. Süper bir kadın.
Aynı zamanda Dünya Yüzme Antrenörleri Birliği üyesi olan Leonard bununla da yetinmedi. Çinli sporcuyla ilgili öyle bir benzetme yaptı ki, Çinliler kelimenin tam anlamıyla çıldırdı:
- Shiwen Ye’yi 96 Atlanta’nın altın madalyalı yüzücüsü İrlandalı Michelle Smitt’e benzetiyorum. Bu bardağı taşıran son damla oldu. ABD’li coach, 96’da dopingten yakalanan İrlandalı Smitt benzetmesiyle açıkca doping suçlaması yöneltiyordu Çinlilere.

Haberin Devamı

Phelps masum muydu?

- Yanıt gecikmedi tabii. Çin Sağlık ekibinden Dr. Chen Zhangho Pekin oyunlarının bol altın madalyalı ABD’li Phelps’i hedefe koydu:
- Amerikalılar şeytani şeyler yapıyorlar. Ama ortaya çıkmıyor. Kendileri hakkında ise tek kelime bile konuşmuyorlar. Phelps madalyaları alırken, rekor kırarken masum muydu? Ben masum olduğuna inanmıyorum.
Tartışmanın boyutu büyüdükçe büyüdü. Suçlamalara Çin anti doping ajansı yöneticisi Jiang Zhixue de katıldı:
- Londra’ya geldiğimizden beri Çinli sporculara 100 doping testi yapıldı. Ama biri bile pozitif çıkmadı. Phelps altınları toplarken biz onu sorgulamadık.

ABD’den Çin’e zeytin dalı

- Çinlilerin bu karşı atağı işe yaradı, ABD Olimpiyat Komitesi Başkanı bir açıklama yaptı. Çinli dostlarına sesleniyor ve John Leonard’a ciddiye almamalarını istiyordu:
- O bizi ve bizim görüşümüzü temsil etmiyor.
Doğrusu benim kafam karıştı. Bu tartışmadan anladığım şu:
- Çin ‘sakın ha’ diye gözdağı verdi ABD’ye. ABD de sustu Çin’e zeytin dalı uzattı.
Phelps 19. madalyasını kazanarak olimpiyat tarihine geçti. Bir Çinli kız, bir ABD’li erkekten 400 metre yüzme yarışında son 50 metreyi daha hızlı yüzdü. Amerikalılar da, Çinliler de `Evet bu çok normal` dedi. Ben de normal olduğuna inanmak istiyorum. 3 adım atlamanın dünya rekortmeni atleti Jonathan Edwards’ın dediği gibi “Bir insanın spor sahalarında harikalar yaratacağına inanmak istiyorum.” Ama bu tartışmalar inancımı sarsıyor.
- NOT 1: İngilizler, oyunlarda günde bin doping testi yaptıklarını açıkladı.
- NOT 2: Çinli yüzücü doping testinden temiz çıktı.

Yazarın Tüm Yazıları