Her bakan her yeri görsün

ON dört bakan Afrika’yı paylaşıyor. On beş bakan Avrupa’yı paylaşıyor. On beş bakan Asya’yı paylaşıyor.

Kısaca KEK olarak anılıyor. Karma Ekonomik Komisyon. Ülkelerle ikili ekonomik ve ticari ilişkileri yürüten komisyonlar. Bu ilişkilerin en üst ve kapsamlı düzeyde ele alındığı kurumlar. Konular ekonomik ve ticari ama, siyasi güçle işleyen kurumlar. Dolayısıyla, her birinin başında bir bakan var.

Hükümetin değişmesinden sonra bu komisyonlara başkanlık edecek bakanlar yeniden belirleniyor. Yeni görev dağılımı 8 Mayıs 2009 tarihli Resmi Gazetede yayınlanıyor.

BİR KITADAN ÖTEKİNE

Resmi Gazete’de bakanlara dağıtılan ülkelere bakıyorum, gözüme ilginç bir nokta çarpıyor.

Ülkeler bakanlara göre öyle dağılıyor ki, ülkenin biri dünyanın bir ucunda, öteki diğer ucunda.

Ülke dağılımında belli bir mantık aramak yanlış. Örneğin;

Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’a Şili, Avustralya, Madagaskar ve Belarus düşüyor. Coğrafya, benzerlik, ortaklık bulunmayan ülkeler.

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’e Uruguay ve Filipinler veriliyor. Biri Güney Amerika’da, diğeri Uzak Doğu’da. Venezüella, Myanmar, İsrail ile birlikte.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a Vietnam, Uganda ile birlikte, Moğolistan, Yemen, Malezya veriliyor. Uzak Asya ve Afrika.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’a Rusya, Güney Kore, Güney Afrika ile Türkmenistan ve Azerbaycan düşüyor. Biri Asya’nın kuzey doğusu, öteki Afrika’nın dibi.

Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’e Küba, Nijerya, Sierro Leone ile Arjantin ve Portekiz veriliyor.

İKİ İSTİSNA

Türkiye’nin toplam 117 ülke ile KEK’i var. 117 ülkeyi 24 bakan arasında dağıtmak gerek. Bir bakana, ister istemez üç-beş ülke düşüyor. Bu kaçınılmaz.

Ancak, bu dağılımı yaparken, bir bakana verilen ülkelerin ortak yanları olması gerek. Hayır, öyle değil.

Dağılımda mantığın denk düştüğü iki istisna var.

Biri Devlet Bakanı Egemen Bağış. AB’den sorumlu bakan. Ona verilen beş ülkenin beşi de, AB üyesi. Fransa, İtalya, Danimarka, Belçika, Yunanistan.

Diğer istisna, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek. Ona verilen ülkeler Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Kuveyt. Bana göre, bunun da bir mantığı var. Şimşek Maliye Bakanı, AKP Hükümeti Türkiye’ye Arap Sermayesini çekmek istiyor. O ülkelerden Türkiye’ye belli bir sermaye akışı var. Şimdi o sermaye akışında koordinasyonu sağlamak Şimşek’in görevi.

Tekrar altını çiziyorum. 117 ülke 24 bakan arasında dağılacak, bu tamam. Ama, dağılım öyle ki, her bakan her kıtada, her telden çalacak.

Topbaş’a suç duyurusu

RAPOR yüz sayfa. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) hazırlıyor. Üzerinde İETT Genel Müdürlüğü’nün damgası var. Rapor şunu söylüyor:

"İstanbul’a alınan metrobüsler rantabl (verimli) değildir."

İstanbul’a yapılan açık metro hattında metrobüsler çalışıyor. Bunun için bir Hollanda firmasının ürettiği metrobüsler satın alınıyor, tanesi 2.4 milyon TL.

Ne var ki, metrobüsler yokuşta zorlanıyor, çıkamıyor. Satın alınan metrobüslerde teknik sorun var. İTÜ raporunda belirtildiği gibi.

Konuyu toplumun dikkatine ilk sunan kişi CHP Gurup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu. Toplam 60 milyon Euro ödenen metrobüslerin İstanbul için uygun olmadığını söylüyor. O metrobüsler halen garajda yatıyor.

Kılıçdaroğlu soruyor: "O zaman, bu rapora rağmen, neden aldınız?"

Bu tartışma sürerken, savcılık İETT hakkında dava açıyor. Dava açtığı kişiler arasında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş yok.

Dün sohbet ederken Kılıçdaroğlu:

"Biz Kadir Topbaş hakkında suç duyurusunda bulunacağız, hukukçular inceliyor, görevi kötüye kullanmaktan ya da kurumu zarara uğratmaktan."

Kadir Topbaş’ın başı derde girecek.
Yazarın Tüm Yazıları