Hazır çorbaya ne dersiniz

Sizlerin de özellikle hazır çorbalarıyla yakından tanıdığı bir firma köşeme reklam vermek isteyince bunu bir fırsat olarak değerlendirdim.

Bir "yemekçi" olarak bir kısmınızın zaten kullandığı hazır çorbalara farklı katkılarda bulunmak ve sizlere yepyeni tarifler vermek için epeyce düşünüp çeşitli denemeler yaptım.

Malum, gerçek mesleğim de kimyacılık olunca, adeta bir laboratuvara dönüştürdüğüm mutfağımda (belki merak edersiniz diye söylüyorum; evimde stüdyo olarak kullandığım ikinci bir mutfak var) iki ölçü su, bir ölçü et suyu ya da başka başka miktarlarla türlü denemeler yaptım. Zaten yemekçiliği bu kadar keyifle yapmamın bir nedeni de kimyacı olmamın mutfakta bana kazandırdığı rahatlık.

Yaptığım denemeleri eşime, yani sevgili Doktor’cuğuma tattırdım ve o da bunların büyük bir kısmını çok beğendiğini söyleyince; "Tamam" dedim "Bu tarifleri okurlarımla da paylaşabilirim". Ee, hazır çorba kullanmanın en önemli avantajlarından biri pratik olması. İşte size pratik ama damaklarınızı şenlendirecek miyaneli tarhana çorbası tarifi...

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

20 dakika


Malzeme listesi

á 1 paket hazır kremalı tarhana çorbası

á 8 su bardağı su

á İsterseniz 1 paket hazır tavuk bulyon

(toz olarak da kullanabilirsiniz)

Miyanesi için

á 3 yemek kaşığı sıvıyağ

á 4 tepeleme çay kaşığı un

á 3 tepeleme yemek kaşığı yoğurt

á 1/2 tepeleme yemek kaşığı domates salçası

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber, kırmızı pulbiber

á 6 çay kaşığı kuru nane, kuru fesleğen

Hazır çorbayı derin bir kaba koyup üzerine suyu aktarın. Tel çırpıcı ya da çatal yardımıyla iyice çırpın. İsterseniz tavuk ya da toz bulyonu katıp kenarda bekletin. Diğer taraftan, un ve sıvıyağı orta boy bir tencereye koyup orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla karıştırarak unu kokusu gidinceye ve hafifçe sararıncaya kadar, 2 dakika kavurun. Yoğurt ve salçayı hemen ekleyip 2-3 dakika daha kavurmaya devam edin. Üzerine hazır çorbalı karışımı ilave edip karıştırmaya devam ederek kaynamasını bekleyin. Kaynamaya başlayınca ocağın altını biraz kısıp tuz, karabiber, pulbiber, fesleğen ve naneyi ilave edin. Arada sırada karıştırarak 5-6 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alıp sıcak sıcak servise sunun. İsterseniz kaynayan çorbaya 1 diş dövülmüş sarmısak da ilave edebilirsiniz.
Yazarın Tüm Yazıları