Hamurun en güzel hali

Kurabiye ve çay... Birbirini bu kadar iyi tamamlayan iki lezzet az bulunur herhalde. Kahvenin keki vardır, çayın da kurabiyesi.

Gerçekten de bir çay saatini renklendirmenin en lezzetli yoludur kurabiyeler ve bisküviler. Çayın vazgeçilmezi olan kurabiyeler, modern çağda ve rastlantı sonucu keşfedilmiş. Hazırladıkları kek hamurlarını denemek için minik parçalar halinde fırınlayan Hollandalılar, bu, dışı gevrek, içi yumuşak tek lokmalık keklerine "ufak kek" adını koymuşlar ve kurabiye de işte böyle almış dünya mutfağındaki yerini. Aslında Hollandalılardan çok daha önce, ta 7. yüzyılda Persler pişirmişler ilk kurabiyeleri. Yani, Hollandalılar eskiden beri bilineni, üstelik tesadüf eseri yeniden keşfetmişler. Evet, önce Persler keşfetmiş, sonra Hollandalılar yeniden yapmış kurabiyeyi. Ama bugünkü çeşitliliğine Amerika’da ulaşmış kurabiye. Mesela, Amerikalı bir annenin, fındıklı kurabiye yaparken biten fındık yüzünden, hazırladığı hamura çikolata parçaları koymayı denemesiyle doğmuş çikolata parçalı kurabiye. Bu tesadüften sonra da ülkedeki birçok çocuğun en sevdiği yiyeceklerden biri haline gelmiş çikolatalı kurabiye. Yalnızca çocukların vazgeçilmezi olmakla kalmamış, çay sohbetlerinin de baş tacı oluvermiş bir anda.

Osmanlı mutfağından bir yemek: Medfune

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

30 dakika


Malzeme listesi

1/2 kg kemikli kuşbaşı kuzu eti

1 tatlı kaşığı domates salçası

4 adet orta boy patlıcan

3 adet sivribiber

4 adet orta boy domates

2 yemek kaşığı margarin ya da tereyağı

1 tatlı kaşığı pul kırmızıbiber

7-8 diş sarmısak

3 yemek kaşığı top sumak

2,5 su bardağı ılık su

1 çay kaşığı tuz

Patlıcanlar alacalı soyulur ve boylamasına dörde bölünür. Her bir patlıcan dilimi 2 parmak eninde doğranır ve acısının çıkması için, bol tuzlu soğuk suda bekletilir. Kemikli kuşbaşı kuzu eti yıkanıp tuzla ve salçayla ovularak güvecin dibine yerleştirilir. Üzerine katıyağın yarısı parçalanarak konulur ve kırmızıbiber serpiştirilir. Diğer taraftan, sivribiberler bir parmak genişliğinde uzun uzun doğranır, domatesler kuşbaşı et formunda dilimlenir ve bir kenarda bekletilir. Top sumaklar 1,5 su bardağı ılık suyun içine aktarılıp 15-20 dakika bekletilir ve sumağın suyu süzülür, taneleri atılır. Patlıcanlar tuzlu sudan çıkarılarak süzülür, tekrar yıkandıktan sonra güveçteki etlerin üzerine yerleştirilir. Domates ve biberler de patlıcanın üzerine konur. Süzülen sumak suyu ve 1 su bardağı su, güvecin kenarından aktarılır. Kalan yağ parçaları yemeğin üzerine koyulur ve yemek orta ısılı ateşte, 50-60 dakika kadar pişirilir. Yemek pişince güvecin kapağı açılıp dövülmüş sarmısak eklenir ve karıştırılır. Sıcak sıcak servise sunulur.

Zencefilli tahinli kurabiye

10 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

20 dakika


Malzeme listesi

250 gr bitkisel margarin

1 su bardağı tozşeker

1 su bardağı tahin

1 paket vanilya

1 adet yumurtanın sarısı

1 çay kaşığı toz zencefil

1 çay kaşığı toz tarçın

1 çay kaşığı karbonat

1/2 su bardağı çekilmiş fındık

4 su bardağı un

Oda sıcaklığında yumuşamış yağ derin bir kaba koyulur. Üzerine tozşeker ve yumurta eklenir. Tahin ilave edilip yoğrulmaya başlanır. Çekilmiş fındık, vanilya ve karbonat eklenip toz zencefil ve toz tarçın katılır. Son olarak bir taraftan un azar azar ilave edilirken bir taraftan da yoğurmaya devam edilir (ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edilir). Mutfak tezgahı hafifçe unlanır. Hamur merdane yardımıyla, 1 santim kalınlığına gelecek şekilde açılır. Şekilli kalıplar yardımıyla kurabiyeler çıkarılır. Kurabiyeler fırın kağıdı serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirilir. Üzerleri istenen şekilde süslenir. 5 dakika önceden 175 dereceye ve alt-üst konuma ayarlanmış fırında 18-20 dakika kadar pişirilip hemen çıkarılır. Sıcakken yumuşak olan kurabiyeler soğuyunca servise sunulur.
Yazarın Tüm Yazıları