Halk cumartesi sokağa çıkıyor vatandaş eğlenemiyor

Şehrin en trendy mekânlarında, en ‘in’ şeyleri yaptığınızı düşünüyorsunuz. Peki doğru gece çıktığınızdan emin misiniz?

Haberin Devamı

Kiminle karşılaşmak için haftanın hangi gecesi çıkmak gerekir? Cumartesi halk gecesi mi? Mekânlar, işletmeci sırları ve rezervasyon defterleri arasındayız; hattımızda gece kurtları var...

''Esas particiler pazar-perşembe arası sokağa çıkar. Hafta sonlarını evlerinde dinlenerek geçirirler. Bulundukları mekânı en yakın üç arkadaş harici kimseye haber vermezler, soranlara çok iyi partiydi diye anlatırlar!”
Manifesto gibi değil mi?
Öyle zaten.
Blogger ve gece hayatı yazarı Hazal Yılmaz’ın ‘Esas Particinin Manifestosu’ndan...
Şehrin en yeni mekânlarını takip ediyorsunuz; en trendy yerlerde, en ‘in’ şeyleri yaptığınızı düşünüyorsunuz.
Asıl soru şu: Peki bunu doğru gece yaptığınızdan emin misiniz? Cevabınız cumartesiyse birçok insana göre çok şey kaçırıyorsunuz. Hatta sizi kuru kalabalık olarak gören şehir kurtları bile var.
Esra Türker... Bekar, alımlı bir iletişimci. Son derece gece-sosyal. İşi gereği birçok etkinlik düzenliyor, kendi düzenlemediklerini de sıkı sıkıya takip ediyor.
Ama sorsanız, pek mustarip çünkü ‘cumartesi halk sokağa çıkıyor, vatandaş eğlenemiyor’ ekolünden: “Cumartesileri sokakta hiç mutlu olmuyorum. Perşembe gittiğimde ‘Aaa herkes buradaymış’ dediğim mekâna, cumartesi gittiğimde ‘Kim bunlar?’ oluyorum. En sevdiğim geceler perşembe geceleri. Hafta sonunu özlediğin için kendini bir sokağa atmak istersin perşembe günü. Çıkan kitle de daha kaliteli. Cuma iş günü olduğu için, kulüp müşterisi sokakta olmuyor. Zaten perşembenin programı da uzun olmaz: Şık bir yemek, samimi bir bar ve saat 01.00 gibi ev... O da yeni bir yer değil, bilindik mekân olacak. Lucca’nın yıllardır 1 numara olmasının sırrı da burada yatıyor. Bahsettiğim kitle için hafta sonudur perşembe. Cuma akşamı daha genç kitle çıkar, cumartesi Apaçiler.”

Haberin Devamı

YOKSA SİZ APAÇİ MİSİNİZ?

Yok canım cumartesi çıktınız diye birdenbire Apaçi olmadınız tabii. Trendsetter dergisinin yayın yönetmeni Didem Özgen hattımızda. Didem’e göre kalabalığın ‘kuru’ kısmındansınız, o kadar: “Cumartesileri bir yakınının hatırına ya da çıkmış olmak için çıkanlar var sokakta. Biraz kuru kalabalık... Ama çarşambaları öyle mi? Gerçekten eğlenmek isteyenleri çarşambaları bulursunuz dışarıda.”
Trendsetter bu fikirde de İstanbul Life karşı görüşte mi? Yayın Yönetmeni Senem Bay Ay’a göre de nezihle samimi, müdavimle friendly kıvamı en güzel hafta içi tutuyor.

Haberin Devamı

NOEL BEREKETİ

Peki semtlere göre durum nasıl? Buyrun eğlence danışmanı Mert Vidinli’den bölge bölge sokağa çıkma profili: “Cumartesileri sokağa Etiler-Kadıköy tayfası çıkar. Nişantaşı, Cihangir, Galata gibi yerlerde oturanları etrafta pek göremezsiniz. Çünkü buralarda oturanlar genellikle freelance iş yapan, kendi zamanını kendisine göre ayarlayabilen insanlar. Butik kafeler, barlar da semtlerinde olduğu için hafta içi oralara takılabiliyorlar. Ama karşı yakadakiler her akşam bu tarafa taşınamıyor. Şimdi önümüzde Noel bereketi var. ABD’de, İngiltere’de okuyanlar uzun Noel tatili için Türkiye’ye dönüyor. Bir ay boyunca etrafa canlılık kazandıracaklar. Onlar çıkınca buradakiler de sokakta oluyor. Bana sorarsanız pazar is the new black. (Dizi jargonunda pazarı tek geçerim demek)”
Olaya biraz üstten mi baksak? Biz aşağıda takılanların hali, yukarıdan, DJ kabininden nasıl görünüyor? Hatta Tarık Koray var: “Cumartesi vıcıklığından dolayı sadece Zelda Zonk gibi herkesin alınmadığı birkaç kulüp keyifli oluyor. Bana sorarsanız haftanın en iyi gecesi kesinlikle cuma. Cumartesileri olduğu gibi 20’lerindekilere değil, eğlenebilmek için kalabalığa ihtiyacı olmayan 30’larındakilere çalıyorsunuz. Bu özgüvenli kitleye çalmak her zaman daha eğlenceli.”
İşte bir cumacı daha: Propaganda’nın DJ-işletmecisi Indhra Taşpınar. Ne diyorsun Indhra, haftanın hangi gecesi çıkarsın sokağa? “Cumartesi mi? Hayatım boyunca hep cuma çıkmayı tercih ettim. Hem daha fazla tanıdık insan görüyorum hem daha çok eğleniyorum” diyor.
Bakın kim geçiyor: Can Bonomo’nun eli-kolu, İstanbul gecelerinde olup bitenin gözü kulağı Ece Çelebioğlu. Hemen her etkinlikte, her partide karşılaşabilirsiniz. Peki cumartesileri seni niye hiç sokakta görmüyoruz Ece? “E çok kalabalık olduğu ve pek de bana hitap etmeyen bir kalabalık oluştuğu için. Hafta sonlarını sevmiyorum, insan profili bile farklı. Benim için cumartesi, çarşamba demek. Bir sürü etkinlik de oluyor.”
Gece çıkarken hepimizin derdi belli: Biraz sosyallik, az biraz eğlence, sıfıra yakın dans ama bol bol görme/görünme, Allah ne verdiyse aranma/bulma... Derdimiz büyük ölçüde belli olduğuna göre peki haftanın hangi gecesi flört için daha verimli? Bu sorunun cevabını verebilmek için Tektekçi’lerin işletmecisi Berti Palambo’nun önce size bir sorusu var: “Nasıl flört etmeyi seviyorsunuz? Eğer sohbet edeyim, karşımdakini tartayım, demleye demleye keyifle yürüyeyim diyorsanız hafta içi... Yok flörtten anladığınız kolunuzun bacağınızın önce kalabalıkta birine sürtünmesi sonra toptan sarmaş dolaş olmasıysa....
Bu gece sizin geceniz!”

Haberin Devamı

Eğlence gurmelerinden haftalık ödev çizelgeniz

Bu gece yenilikçi ol
İlle de cumartesi çıkacaksın. Madem öyle, yapacak bir şey yok. Bari cumartesi ateşini yeni bir yerde söndür. Bu hafta üç alternatifin var: Birincisi, şehrin yeni yakışıklısı Kuruçeşme Members. Daha marjinal bir yer arıyorsan da Talimhane’de geçen hafta yeniden açılan Neo var. Az daha sabredebilene Ghetto’nun yerine Hypnos geliyor ayın 13’ünde.
Yarın drunch yap
New York’tan yeni transfer drunch dururken pazarları hâlâ brunch yapıyor olamazsınız. Bildiğiniz brunch’ınızı yapıp üstüne bloody mary olsun, blush olsun, ne buluyorsanız çakıyorsunuz öğle öğle: Daha akşam olmadan yayık, erkenden eve kayık... Olası mekanlar: Akaretler’de The Rocks, Odakule’de Bird. Şampanyalı-havalı bir şey olsun derseniz de Emirgan’da La Boom.
Pazartesi biraz dışarıya açıl
Pazartesi için “Hafta sonunu uzatıp İstanbul’da gidecek yer arayan yabancılarla tanıştığın gece olarak tarihe geçebilir. O yüzden yabana atma” denir. Nereye mi gitmeli? Butik rehberlerin beylik adreslerine: Beyoğlu’nda 360 ve Zelda Zonk, Nişantaşı’nda Biber ve Frankie, Karaköy’de Fosil ve Unter.
Salı Türkçe rock’la coş
İstanbul’un pek çok mekânı salılarını Türkçe rock’a ayırıyor. Mesela Nişantaşı ahalisi için salı sallanır çünkü Corridor’da Türkçe rock var. Alternatifi Taksim’deki Novo’nun Türkçe rock salısı. Atlas Pasajı’nda yeniden açılan Sefahathane de iyi fikir.
Çarşamba pisti ağlat
Enerjisini toplayanlar için çarşamba artık dans günü... Asmalı’da Babylon Lounge, Karaköy’de Nublu, Cihangir’de MiniMüzikhol, Nişantaşı’nda Sess... Dans neredeyse, ayakların oraya!
Perşembe konser dinle
Geceye güzel bir konserle başlayıp sonra akışına bırakmak en iyisi. Mesela BKM’de Jehan Barbour konseri var. Devamında müzikaliteyi korumak için, Kadıköy’de Arka Oda, Shaft, Karga... Avrupa yakasında Off Pera ve Kiki...
Cuma geceyi sabaha bağla
Bronx Pi’de Mirkelam, Jolly Joker’de Fettah Can, İKSV’de Yasemin Mori, Hayal Kahvesi’nde Koray Candemir... Geceye başlamak kolay, mesele nasıl bitireceğinize karar vermeniz: Propaganda’da Ame Live, On İstanbul’da Nick Curley var.

Yazarın Tüm Yazıları