Sivrisinekler yaz aylarında sizi rahatsız edebiliyor. Isırdığında kızarıklık ve kaşıntıya neden olan sivrisinekler aslında hastalık saçıyor. Sivrisineklerin yaydığı hastalıklar düşünüldüğünde akla ilk gelen sıtmadır. Peki Zika virüsü hastalığının belirtileri nelerdir ve bu hastalık nasıl bulaşır?
#ZikaGüney Amerika’da ve Pasifik Okyanusu adalarında hızla yayılan sivrisinek kaynaklı Zika virüsü hastalığı, dünyanın pek çok ülkesi gibi Türkiye’yi de tehdit ediyor. Bilim insanları, hastalığın yayılmasında sivrisineklerin hızla çoğaldığı durgun su birikintilerinin başrolü oynadığına ve Zika ile mücadelede modern ilaçlama yöntemlerinin kullanılmasının şart olduğuna dikkat çekiyor.
#ZikaDang humması, sivrisineklerle bulaşan ciddi bir hastalık olarak biliniyor. 2024 yılı ise dang humması açısından en kötü yıl olarak kaydedildi. Dünya Sağlık Örgütü, 176 ülkede 11 milyon şüpheli vaka bildirildiğini açıkladı. Tehlike komşumuz İran’a da sıçradı; 14 Haziran'dan itibaren vaka sayısı 12'ye yükseldi. Bu durum Türkiye'de de endişe yarattı. Peki, dang hummasını hangi sinek türleri taşıyor? Ülkemizde görülme olasılığı nedir ve belirtileri nelerdir? Tüm bu sorulara uzmanlarla cevap aradık.
#SağlıkTürkiye'de ilk olarak 2011 yılında Edirne’de görülen ve yerleşik tür haline gelen Asya kaplan sivrisineğine bağlı yaşanabilecek olası riskleri, havaların ısınmasıyla birlikte tekrar konuşmaya başladık. Peki bu sivrisineklerle mücadelede biz vatandaş olarak neler yapabiliriz? Sivrisinek ısırığına bağlı yaşanabilecek olası hastalıklar nelerdir? Uzmanlarla konuştuk.
#Asya Kaplan SineğiTürkiye'de ilk olarak 2011 yılında Edirne’de görülen ve yerleşik tür haline gelen Asya kaplan sivrisineğine bağlı yaşanabilecek olası riskleri, havaların ısınmasıyla birlikte tekrar konuşmaya başladık. Küçük su birikintilerine yumurtalarını bırakarak çoğalan, gündüz saldıran ve agresif bir tür olan bu sivrisineklerle mücadelede biz vatandaş olarak neler yapabiliriz? Sivrisinek ısırığına bağlı yaşanabilecek olası hastalıklar nelerdir? Hangi durumlarda mutlaka hastaneye gitmek gerekir? Konunun uzmanları ile konuştuk.
#SağlıkYunanistan'da can kayıplarına yol açan Batı Nil Virüsü korkutuyor. Komşuda ölümlere neden olan bu sivrisinekler bizim ülkemize de gelir mi? Neden bazı insanlar hayatını kaybediyor? Belirtiler neler? Ülkemizde kaç can kaybı yaşandı? Kendimizi nasıl koruyabiliriz? Böcek konusunda uzmanlaşmış kişiler anlatıyor...
#SivrisinekGündüz vakti sivrisinek tarafından ısırıldınız ve o ısırık kocaman bir yaraya dönüştüyse bilin ki Aedes türü bir sivrisinek kurbanısınız. Kuzenim 3 gündür, hastanede Karadeniz gezisi sırasında vücudunu talim tahtasına çeviren sivrisinek yaraları ile uğraşıyor. Bitti mi? Hayır. Çünkü komşu Yunanistan, taşıyıcısının yine bir tür sivrisinek (Kuleks) olduğu Batı Nil Virüsü alarmı verdi. 8 ayda 123 vaka tespit edildi. 11 kişi de hayatını kaybetti. Komplo teorisyenlerine göre tüm suç geçen günlerde profiline sivrisinek fotoğrafı koyan Bill Gates’in... Uzmanlara sordum.
#Sivri Sinek“Ben koyu tenliyim, benim derim kalın, beni sivrisinek ısırmaz ya da benim kan grubum 0, beni çok ısırıyor” gibi cümleleri yazın sıklıkla duyuyoruz. ABD’de yapılan yeni bir araştırma ise sivrisineklerin neden bazı insanları daha fazla ısırdığını daha farklı nedenlerle açıklıyor. Sivrisinekler neden bazı insanları daha fazla ısırıyor da bazıları bazılarına dokunmuyor? Uzmanlara sorduk...
#SivrisinekSivrisinekler neden bazı insanları daha çok ısırıyor? Bu sorunun cevabını hepimiz merak ediyoruz. Bilim insanları yaptıkları araştırmalarla bir yandan buna cevap ararken bir yandan da bu hayvanların dünyanın en ölümcül canlıları olduğunun bir kez daha altını çiziyor...
#SivrisinekTemelleri 1970'lerin Macaristan'ında atılan ve son 1 yılda Covid-19'a karşı en güçlü silahımız olan mRNA aşıları, önümüzdeki yıllarda kanser başta olmak üzere birçok ölümcül hastalığa da kalkan olacak. Gelecekte her yıl yüz binlerce kişinin hayatını kurtaracak bu gelişmeleri biz de sizin için mercek altına aldık.
#Mrna AşılarıNormalde ısırmayan karasinekler bazı günler bacaklarımızı sokar ya... İşte onlar aslında kara sinek değil. İstanbul bir süredir adeta sineklerin buluşma noktası oldu. Son dönemde 'baldırsokan sineği' ile bir kez daha gündeme gelen sinek problemini uzmanlarla enine boyuna konuştuk. Sayıları neden arttı? Sağlığımıza ne gibi zararları var? Önlem almak için neler yapılmalı? Hepsinin ve daha fazlasının cevabı haberimizde...
#Cilt SağlığıProf. Dr. Onur Yaprak, sivrisineklerle bulaşan Batı Nil virüsü, sarıhumma ve dang ateşine dikkat çekti. Prof. Dr. Yaprak, "Sivrisineklerin hastalık bulaştırma riski devam ediyor. Bazı bilim adamları tarafından Büyük İskender’in ölüm nedeni olarak görülen Batı Nil virüsü almış yaklaşık her 5 kişiden 1’inde ateşle beraber ishal, kusma, eklem ağrıları, baş ağrısı, vücut ağrıları veya döküntü gibi diğer belirtiler gelişebilir" dedi.
#Asya Kaplan SivrisineğiZika virüsü belirtileri, hastalığın Hindistan'da 14 kişide görülmesinin ardından endişeye yol açtı. Baş ağrısı, ateş ve döküntü şikayetiyle hastaneye başvuran bir kişide 28 Haziran'da ilk kez tespit edilen zika virüsü ile ilgili uzmanlar, insanlara enfekte "Aedes aegypti" türü sivrisineğin sokmasıyla bulaştığını bildirdi. Dünya, koronavirüs salgınında delta mutasyonuna karşı 4. dalga kaygısı yaşarken, zika virüsü nedir, hastalık nasıl önlenir? gibi sorular gündeme geldi. 1954’de ilk kez tespit edilen virüsün aşısı ise bulunmuyor. İşte, zika virüsü belirtileri, semptomları ve tedavi yöntemleri hakkında ayrıntılı bilgiler.
#Zika Virüsü NedirDünya genelinde pek çok ülkenin sipariş ettiği ve uygulamaya başladığı Pfizer/BioNTech aşısının uygulanmasına 2 Nisan itibarıyla Türkiye'de de başlandı. İşte BioNTech aşısı hakkında kamuoyunun aklındaki sorular ve o soruların yanıtları...
#BiontechDicle Üniversitesi Zooloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Satar, Diyarbakır başta olmak üzere Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki bazı şehirlerde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle sivrisinek sayılarındaki artışa dikkat çekti. Satar, "Sivrisinekler kanımızı emerler ve insandan insana virüs bulaştırırlar. Sivrisinekler koronavirüs bulaştırmaz, sarı humma, Batı Nil, dang gibi ölüme sebep olan virüsleri bulaştırır. Ancak Ayrıca hayvan kaynaklı ölümlerde de ilk sırayı alırlar. Kış aylarında metruk evleri, kanalizasyonları, foseptikleri, sivrisineklerin larvalarını bırakmamaları için ilaçlamak önemlidir. Bu mücadele ile sivrisineklerin 4'te 3'ünü yok etmiş oluruz" dedi.
#Dicle ÜniversitesiCOVID-19 hastalığına ilk olarak Aralık 2019’da Çin’de keşfedilen SARS-CoV-2 virüsü neden olmaktadır. Dünya çapında bir salgın haline gelen COVID-19'a yakalanan bazı kişilerde herhangi bir semptom görünmezken, bazılarında hafif ya da şiddetli üst solunum yolu enfeksiyonları ve hatta çoklu organ yetmezliği görülebiliyor.
#TestesteronBatı Nil Virüsü Ateşi, Zika Virüsü, Ensefalit, Sarı Humma gibi hastalıkları taşıma potansiyeline sahip Asya Kaplan Sivrisineği bu kez İstanbul’un çeşitli ilçelerinde görüldü. İstanbul’da Beykoz, Sarıyer, Zeytinburnu ve Arnavutköy’de görülen bu sivrisinekin alerjik reaksiyonları çok fazla oluyor. Kan emerken tükürük bezindeki proteinler kan emdiği sırada deri altı dokuya geçmekte. Bu da alerjik bir reaksiyona neden oluyor. Bu sinekler daha çok insan yapımı küçük su rezervlerinde yaşıyor. Bahçede bulunan saksıların dibindeki suda ya da süs havuzunda üreyebiliyorlar.
#Asya Kaplan SivrisineğiSITMA, sarıhumma, Dengue-Humması (DENV), zika, Batı Nil virüsü gibi birçok hastalığın taşıyıcısı olan sivrisinek ve karasineklerin koronavirüs taşıyıp taşımayacağı merak ediliyor. Doç. Dr. Gülbüz Sezgin, koronavirüs bulaştırıcılığıyla ilgili bir tespitin olmadığını belirterek sivrisineğin pek çok başka ciddi hastalığı bulaştırdığına dikkat çekti.
#Doç. Dr. Gülbüz SezginTüm dünyada can kaybına neden olan ve tedirginlik yaratan koronavirüsü ile ilgili araştırmalar devam ederken farklı söylentiler de gündeme geliyor. Son olarak havaların ısınmasıyla ortaya çıkan sivrisineklerin koronavisürü taşıyıp taşımadığı tartışma konusuydu. Dünya Sağlık Örgütü konuya dair açıklamada bulundu. Peki, koronavirüsü nasıl bulaşır? Koronavirüs sivrisineklerden bulaşır mı?
#Koronavirüsü Nasıl Bulaşır?Son dakika haberi… Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin merakla beklediği corona virüsü toplantısı sonrasında çok önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan konuşmasında, "Mecburiyeti olmayan hiçbir vatandaşımız, tehdit ortadan kalkana kadar, evinden çıkmamalı, kimseyle temas etmemelidir" dedi. Erdoğan ayrıca 76 yaş üstü emekli vatandaşların eğer isterlerse emekli maaşlarını evlerinden alabileceklerini söyledi.
#CumhurbaşkanıTEKİRDAĞ'ın Muratlı ilçesinde yaşayan Yüksel Sezgin’in, sivrisinek ısırması sonucu bulaşan Batı Nil Virüsü nedeniyle hayatını kaybetmesi üzerine, 5 bin sivrisineğin incelendiği projede yer alan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi Viroloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz önemli uyarılarda bulundu.
#TekirdağZika virüsü, neden olduğu rahatsızlıklar nedeniyle vatandaşlar tarafından araştırılmaya devam ediliyor. Son günlerde gündemde yer alan haberlerin ardından Zika virüsü hakkında bilgi edinmek isteyen vatandaşlar, kökeni afrika olan bu hastalığı araştırmaya başladı. Peki, Zika virüsü nedir ve nereden bulaşır?
#ZikaGrip aşısının tehlikeli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Canan Karatay, "Aşıların içinde alüminyum var. Alüminyum Alzheimer nedenidir. Aşı vurulmaya gerek yok. Bunun yerine D vitamini kullanımı çok önemlidir" demişti. Karatay'ın başlattığı grip aşısı tartışmasıyla ilgili konuşan Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, “Aşının etkisini artırmak için bir miktar alüminyum kullanılır ama bu alüminyum Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) kabul ettiği düzeyde, sürekli izlenen, etkileri takip edilen bir miktardır. Alüminyum gerekçe gösterilerek aşıyı reddetmek fevkalade sakıncalıdır” dedi.
#Zika