SÜVEYŞ Kanalı'nın açılmasıyla tropikal denizlerden geçerek, Akdeniz'e ulaşan zehirli deniz kestaneleri, Doğu Akdeniz turizmi için tehdit oluşturuyor. Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Deniz Ayas, "Doğu Akdeniz'in tamamına yayıldı. Akdeniz'in ekosistemi için ciddi bir tehdit. Akdeniz zaten değişiyor, tropikleşiyor. Sadece dikenli deniz kestaneleri gelmiyor, bunlarla birlikte ortak yaşayan türler de geliyor. Turizm için ciddi bir tehdit" dedi.
#Doç. Dr. Deniz AyasMersin'de alanında uzman akademisyenlerle birlikte Akdeniz'in turizm bölgesi Kızkalesi ile Narlıkuyu arasında belirlenen 9'ar metrekarelik iki noktada dalış yapan ekipler, uzun zehirli dikenlere sahip istilacı tür deniz kestanelerinin yoğunluğunu araştırmaya başladı. Toplam 18 metrekarelik alanda yapılan dalışlarda 34 adet dikenli zehirli deniz kestanesi çıkmasının bölge için yüksek olduğu belirtilirken, en son Ege tarafında da görüldüğünün rapor edildiği bildirildi. Prof. Dr. Deniz Ayas, "2 ay sonra koordinatları belirlenen alanda tekrardan deniz kestanesi toplama işi yapacağız ve yüzde kaç oranında istila oranı hızını belirleyeceğiz" dedi. İskenderun Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Ergüden ise "Turizm için biraz tehlikeli, halkımızın özellikle kıyıda denize girerken dikkat etmesi gerekiyor. Herhangi bir diken batması durumunda da en yakın bir sağlık merkezine gidip çıkartılması gerekiyor" diye uyardı.
#Mersin"Benim kullandığım iki damla krem koskoca okyanusta ne yapar" diye düşünüyor olabilirsiniz ama bilim insanları güneş kremlerinin denizler üzerindeki yıkıcı etkileri konusunda uyarıyor. Peki, hem cildimizi hem de okyanuslarımızı aynı anda koruyabilmemiz mümkün mü?
#Güneş KremiÇin Sazanı, İsrail Sazanı derken göllerdeki istilacı balıklar, canlı çeşitliliğini tehdit etmeye devam ediyor. Tüm bunlara ev ve ofislerde beslendikten sonra 'hevesimiz kaçtı' denilip, göl ve barajlara salınan Japon balıkları da eklenince tehlikenin boyutu büyüyor. Onlarca balık çeşidinin bulunduğu göller birkaç türün yaşayabildiği dev akvaryumlara dönüşüyor... Uzmanların "Dünya genelinde bir buçuk trilyon dolara mâl oluyor" diye özetlediği soruna biraz yakından bakalım
#Japon BalığıDeniz kestanesi, dikenleri nedeniyle tatilcilerin ‘korkulu rüyası’ olan bir deniz canlısıdır. Türkiye’de hem ekonomik hem de besin değeri açısından çok fazla bilinmeyen deniz kestanesi, Uzak Doğu ve Avrupa ülkelerinde afrodizyak özelliği nedeniyle popüler gıda maddelerinden biridir. İşte, deniz kestanesi hakkında bilgiler
#Denizkestanesi