Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde avlanan Çağdaş Şaşmaz'ın ölü sandığı ve eliyle dokunduğu zehirli aslan balığının dikenleri parmağına battı. Parmağı neredeyse 2 kat büyüyen Şaşmaz, soluğu hastanede aldı. Hastanelik olan amatör balıkçının o anları su altı kamerasına yansıdı.
#Aslan BalığıHint Okyanusu ve Büyük Okyanus’un batı kısımlarında genellikle Kızıldeniz’de görülen bir balık türü olan Zehirli Aslan Balığı Kuşadası’nda balıkçılar tarafından yakalandı. Dünyanın en zehirli balığı olarak adlandırılan Aslan Balığı, vatandaşlar tarafından panik oluşturdu.
#Zehirli Aslan BalığıHint Okyanusu ve Büyük Okyanus’un batı kısımlarında genellikle Kızıldeniz’de görülen bir balık türü olan Zehirli Aslan Balığı Kuşadası’nda balıkçılar tarafından yakalandı. Dünyanın en zehirli balığı olarak adlandırılan Aslan Balığı, vatandaşlar tarafından panik oluşturdu.
#KuşadasıAkdeniz ve Ege’de balık popülasyonuna zarar veren aslan balığının zehirli dikenleri kesildikten sonra yapılan çorbası, tavası ve ızgarası büyük ilgi görüyor. Kilosu 150 liraya satılan balık, tezgaha çıktıktan 1 gün sonra tükeniyor.
#Aslan BalığıAkdeniz'in kâbusu olan istilacı türler Marmara ve Karadeniz'e de yayılmaya başladı. Uzmanlar denizlerimize has balıkların ve diğer canlıların bu istiladan avantajlı çıkmasının zor olduğunu belirtiyor. Peki hamsi gibi adı Karadeniz'le özdeşleşmiş balıkları, dolayısıyla balıkçılığı ve sofraları neler bekliyor? Uzmanlara sorduk...
#İstilacı TürlerSüveyş Kanalı'nın açılmasının ardından gemilerin Akdeniz’de su boşaltması nedeniyle denizlerimize giren yabancı türlerin sayısı 600’e yaklaştı. Özellikle zehirli aslan balıkları ile balon balıkları Akdeniz için çok büyük tehlike. Haliyle akıllarda birçok soru var. Prof. Dr. Halit Filiz hurriyet.com.tr’ye anlattı…
#Balon BalığıPasifik ve Hint Okyanusu'nda mercan kayalıklarda yaşayan aslan balığı, Mersin'in Erdemli ilçesinde bir balıkçının ağına takıldı. Küresel ısınma nedeniyle bu türün Akdeniz'de artış göstermeye başladığını belirten uzmanlar, balığın dikenlerine dokunulmaması uyarısında bulundu.
#MersinHatay’ın İskenderun ilçesinde Türkiye’ye Kızıldeniz’den gelen ve balıkçıların zehirli olduğu için tercih etmediği aslan balığının doğru temizlenmesi halinde güvenli bir şekilde tüketilebileceğine dikkat çekmek için bir etkinlik düzenlendi.
#Aslan BalığıTürk Deniz Araştırmaları Vakfı (TUDAV) Başkanı Bayram Öztürk, zehirli aslan balığının nüfusunun azaltılması gerektiğini belirterek, "Bu balığı yemek lazım ama önce zehrini çıkarmak ve daha sonra tüketmek lazım. Çünkü doğal ortamından başka türlü çıkarmamız mümkün değil" dedi. Öztürk, bu balığa özel geliştirdikleri tarife, renkli kostümleriyle dikkati çeken ABD'li şarkıcı Lady Gaga'dan yola çıkarak, "Lady Gaga reçetesi" adını verdiklerini söyledi.
#ANTALYAAKDENİZ kıyılarında, Hint Okyanusu kökenli zehirli aslan balığı (Pterois miles) tespit edildi. Akdeniz Üniversitesi Sualtı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, Kekova’da tespit edilen renkli görünüme ve yüzgeç yapısına sahip balığın, dikenli yüzgecinin zehirli olduğu uyarısında bulundu.
AKDENİZ kıyılarında Hint Okyanusu kökenli zehirli bir balık türü olan aslan balığı (Pterois miles) tespit edildi. Akdeniz Üniversitesi Sualtı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, renkli görünümü ve yüzgeç yapısıyla dikkati çeken aslan balığının yüzgecinin insanla temas etmesi halinde zehirlediği uyarısında bulundu.
#AkdenizDünyanın dört bir yanındaki denizlerde yaşayan en ilginç türlerin başında ahtapotlar, mürekkep balıkları ve kalamarları da kapsayan kafadanbacaklılar ailesi geliyor. Oldukça geniş bir aile olan kafadanbacaklıların bir özelliği var ki bilim insanlarını bile şaşkına uğratıyor.
#KafadanbacaklılarMarmara Denizi Adalar açıklarında balıkçılar tarafından uçak balık yakalandı. Uzun süredir Marmara Denizi’nde uçan balıkların bulunmadığını belirten Türkiye Deniz Canlıları Müzesi kurucusu Balıkçı Kenan Balcı, havaların ısınması ile birlikte farklı tür balıkların gelmeye başladığını söyledi. Balcı, "3 binin üzerinde deniz canlısının bulunduğu müzeye uçan balık da eklendi. Özellikle çocuklar uçan balığı televizyonlarda gördükleri için çok merak ediyorlardı. Şimdi müzemize gelip inceleme fırsatları da olacak. Uçan balıkta müzeye eklenecek" diye konuştu.
#Marmara DeniziMarmara Denizi Adalar açıklarında balıkçılar tarafından uçak balık yakalandı. Uzun süredir Marmara Denizi’nde uçan balıkların bulunmadığını belirten Türkiye Deniz Canlıları Müzesi kurucusu Balıkçı Kenan Balcı, havaların ısınması ile birlikte farklı tür balıkların gelmeye başladığını söyledi. Balcı, "3 binin üzerinde deniz canlısının bulunduğu müzeye uçan balık da eklendi. Özellikle çocuklar uçan balığı televizyonlarda gördükleri için çok merak ediyorlardı. Şimdi müzemize gelip inceleme fırsatları da olacak. Uçan balıkta müzeye eklenecek" diye konuştu.
#Marmara Deniziİzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Erhan Irmak, Türkiye sularındaki yerli balık popülasyonlarının aşırı av baskısından dolayı çok zayıf olduğuna dikkat çekip, bu durumun aslan balığı gibi istilacı türlerin artışına neden olduğunu söyledi. Dr. Öğr. Üyesi Irmak, "Yerli türlerimizin azalması, sularımızda yabancı istilacı türlerin artışına neden oluyor. Rekabet olmayınca çok kolay sularımıza yerleşip çoğalabiliyorlar. Aslan balığı, kayalık habitatta bulunan ağız çapına uygun bütün balıklarla ve eklem bacaklılarla beslenebilecek bir tür. Bazı yerli türler üzerinde baskı oluşturabilir" dedi.
#İzmirKızıldeniz'den Akdeniz'e geçiş yapan ve Antalya Körfezi ekosistemine zarar veren balon balığı gibi istilacı türlerin yanı sıra, ekonomik değeri olan yeni türlerin de bölgeye geçiş yaptığı tespit edildi. Akdeniz Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, Kızıldeniz'den 3 tür hamsi, barbun, palamut ve karides türünün Antalya Körfezi'nde ve Akdeniz kıyılarında görüldüğünü söyledi.
#HamsiAkdeniz Üniversitesi'nden (AÜ) Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, Akdeniz Körfezi'ne Kızıldeniz'den gelerek yerleşen, aralarında balıkların da olduğu istilacı deniz canlılarının türünde azalma olmadığını belirterek, “5 yıl içinde tür sayısı 90'a ulaşacak" dedi.
#AkdenizAkdeniz Üniversitesi'nden (AÜ) Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, Akdeniz Körfezi'ne Kızıldeniz'den gelerek yerleşen, aralarında balıkların da olduğu istilacı deniz canlılarının türünde azalma olmadığını belirterek, “5 yıl içinde tür sayısı 90'a ulaşacak" dedi.
#Akdeniz