Zararlı Yazılım haberleri sayfasında Zararlı Yazılım hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1184 Zararlı Yazılım haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Kaspersky Lab araştırmacıları, Orta Doğu ve Afrika’da 2012’den Şubat 2018’e kadar siber casusluk için kullanılan gelişmiş bir tehdidi keşfetti. Araştırmacıların ‘Slingshot’ adını verdiği zararlı yazılım kurbanların bilgisayarlarına, ele geçirilmiş router’lar üzerinden bulaşıyor. Kernel modunda çalışabilen yazılım, kurbanın bilgisayarının tüm kontrolünü elinde bulundurabiliyor. Araştırmacılara göre, daha önce görülmemiş birçok tekniğin kullanıldığı bu tehdit, gizlice bilgi toplama konusunda inanılmaz derecede etkili. Kendi veri trafiğini işaretli veri paketlerinde gizleyen bu zararlı yazılım, iz bırakmadan günlük iletişimin arasına gizlenebiliyor.
#KasperskyKaspersky Lab Global Araştırma ve Analiz Ekibi, OlympicDestroyer adlı zararlı yazılım hakkında yaptığı çalışmaların sonuçlarını yayınladı. Hazırlanan raporda, tehdit avcılarının saldırının gerçek kaynağını bulmasını engellemek amacıyla geliştiriciler tarafından solucanın içine bir aldatmaca yerleştirildiği teknik olarak kanıtlandı.
#KasperskyKaspersky Lab araştırmacıları mobil bankacılık uygulamalarını hedefleyen Truva atı Faketoken’in yeni bir sürümünü keşfetti. Zararlı yazılımın yeni sürümü popüler taksi uygulamalarından kullanıcıların kimlik bilgilerini çalıyor.
#KasperskyAntivirüs yazılım kuruluşu ESET, Ramazan Bayramı sürecinde ve sonrasında başlayan tatil döneminde kullanıcıların siber suç kurbanı olmaması için uyarılarda bulundu. “Siz bayramı sevdiklerinizle kutlarken, dijital virüsler cihazlarınızda bayram yapmasın” diyen ESET Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Alev Akkoyunlu; yola çıkmadan, bayramda ve tatilde yapılması gerekenlerle ilgili 12 öneri sıraladı.
#EsetKaspersky Lab uzmanları Google Play Store üzerinden dağıtılan yeni ve farklı bir Truva atı keşfetti. Dvmap adlı Truva atı, Android akıllı telefonunuzda yalnızca yönetici erişimi haklarını elde etmekle kalmıyor, ayrıca sistem kütüphanesine zararlı bir kod aşılayarak cihazın kontrolünü ele geçirebiliyor. Başarılı olursa, yönetici erişimini iptal ederek tespit edilmekten kurtulabiliyor. Kaspersky Lab tarafından bildirilip Google Play Store’dan silinmesi sağlanan Truva atı, 2017’nin Mart ayından bu yana 50.000’den fazla kez indirildi.
#GoogleAndroid telefonları tehdit eden yeni bir virüs dalgası tehlike saçıyor. Bu virüsün en tehlikeli yanı ise kullanıcıların sadece uygulamayı telefonuna indirmesiyle aktif hale gelmesi! Yani siz uygulama mağazasından yanlışlıkla bu uygulamayı indirirseniz 'geçmiş olsun'!
#AndroidKüresel çapta bir kabus haline gelen fidye yazılımları yılın ilk üç ayında da artış gösteriyordu. Kaspersky Lab’ın 2017’nin ilk çeyreği için hazırladığı rapora göre, mobil fidye yazılımları yılın ilk üç ayında tam 3,5 kat artış gösterdi. Tespit edilen mobil fidye yazılımı dosyalarının sayısı 218.625’e ulaşarak, bir önceki çeyrekte tespit edilen 61.832 dosyanın çok üzerinde seyretti. Tespit edilenlerin %86’sından fazlası Congur yazılım ailesine aitti. Tüm cihazları, sistemleri ve ağları hedef alan fidye yazılımlarının sayısı da artmaya devam etti. İlk üç ayda 11 yeni şifreleyici ailesi ve 55.679 yeni modifikasyona rastlandı.
#KasperskyESET, Ramazan Bayramı döneminde yoğunlaşan tebrik ve mesaj trafiği nedeniyle bilgisayar kullanıcılarını uyardı. ESET Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Alev Akkoyunlu, siber suçluların özel günleri kullanıcıların kişisel bilgilerine ulaşmak ve bilgisayarlara zararlı yazılım bulaştırmak için önemli bir fırsat olarak değerlendirdiğini söyledi.
#HackerAntivirüs yazılımı üreticisi Symantec, Darlloz isminde yeni bir solucan tespit ettiğini açıkladı. Linux sistemlerine ve Linux ile çalışan internete bağlı ev aletlerine saldıran solucan, yerleştiği cihazın içine CPU'yu kullanarak Bitcoin benzeri dijital para birimleri için üretim yapmaya başlıyor.
#VirüsUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, MÜSİAD Dijital Sektör Kurulu'nun düzenlendiği "Siber Güç Türkiye 24" zirvesinin kapanış törenine katıldı. Uraloğlu, “Siber güvenlik noktasında en önem verdiğimiz hususu da yazılımdan- cihaz üretimine yerlilik ve millilik oluşturuyor. Bu noktada gururla altını çizmek istiyorum ki; tamamen yerli ve milli olarak geliştirdiğimiz; Avcı, Azad, Kasırga, ve Kule adlı yapay zeka uygulamalarımız ile ülkemizin siber güvenliğini sağlıyoruz" dedi.
#Abdulkadir UraloğluUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Siber Güç Türkiye 24 Zirvesi’nde yaptığı açıklamada, yerli ve milli olarak geliştirilen Avcı, Azad, Kasırga, Atmaca ve Kule adlı yapay zeka uygulamaları ile Türkiye’nin siber güvenliğini sağladıklarını kaydetti. Son bir haftada 409 bin 736 adet zararlı internet adresine ulaşmak isteyen yaklaşık 141 milyon erişimin engellendiğini ifade eden Bakan Uraloğlu, “Sosyal medya mecralarının da Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına uymalarını sağlıyoruz. Terör örgütlerine ait hesapları, internet sitelerini ve bu örgütler lehine propaganda içeren tüm içerikleri de yakından takip ediyor ve erişim engeli getiriyoruz. 119 terör yandaşı hesaba erişim engeli getirdik.” dedi.
#Abdulkadir UraloğluTürkiye’de son yıllarda banka dolandırıcılıklarının artması, özellikle dijitalleşmenin hız kazandığı bir dönemde büyük bir endişe kaynağı haline geldi. Hacker’ların tüketicilerin banka hesaplarına erişerek hesapları boşaltması, limitleri yükseltmesi ve habersiz kredi çekmesi, bireyleri finansal olarak zor durumda bırakıyor. Peki siber korsanlar bunu nasıl başarıyor? Kullanıcılar nerede hata yapıyor? Hangi önlemleri almak gerekiyor? Prof. Dr. Ali Murat Kırık ile mercek altına aldık.
#Siber GüvenlikUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu "Elektronik haberleşme altyapısı ve diğer kritik altyapıları siber tehditlere karşı koruyoruz. Teknolojik tedbirlerle siber olaylara yönelik hızlı tespit ve erken müdahale imkanları geliştiriyoruz" dedi.
#Abdulkadir UraloğluDolandırıcılar internette, sokakta kol geziyor. Telefonlarımız hiç susmuyor, bilmediğimiz numaralardan birileri arayıp bizi bir şeylere ikna etmeye çalışıyor. ‘Fırsatlar’, ‘kârlı yatırımlar’ gırla gidiyor! Haberler dolandırılan insanların hikâyeleriyle dolu. İzlerken “Ama bu da yapılmaz ki” diyoruz. Fakat inanın öyle yöntemler uyguluyor ki dolandırıcılar, bir anda kendinizi paranızı kaptırmış halde buluyorsunuz. Nereden mi biliyorum, çünkü ben de dolandırıldım! Yaşadığım şoku atlatır atlatmaz da işin uzmanlarına kendimizi nasıl koruyacağımızı sordum.
#Necla BayraktarSon dönemde gelişen teknoloji ve getirdiği kolaylıklarla beraber internet üzerinden yemek siparişleri de artmaya devam ediyor. Uzmanlar bu kolaylığı fırsata çevirmeye çalışanlara karşı uyarılarda bulunarak, verilmeyen bir sipariş üzerine gelen linklere tıklanmaması ve istenen kodların paylaşılmamasına dikkat çekiyor.
#DolandırıcılıkKafe, restoran, otogar, havalimanı ve AVM gibi yerlerdeki USB girişli telefon şarj istasyonları, kullanıcıların kolaylıkla cihazlarını şarj etmelerini sağlıyor. Ancak bu cihazlar beraberinde güvenlik endişelerini de getiriyor. Son zamanlarda siber korsanların halka açık şarj istasyonlarına yönelik saldırıları artış gösteriyor. Peki kullanıcıları hangi riskler bekliyor? Nasıl önlemler almak gerekiyor? Prof. Dr. Ali Murat Kırık, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Siber GüvenlikAlmanya Federal Emniyet Teşkilatı (BKA) ile Avrupa Polis Teşkilatı (Europol), uluslararası çapta yürütülen siber suçlarla mücadele operasyonunda 100 sunucuya (server) el konulduğunu ve 1300 etki alanının (domain) devre dışı bırakıldığını açıkladı. ‘Siber suçlara karşı en büyük darbe’ olarak nitelendirilen operasyonda 4 kişi geçici olarak gözaltına alındı, 10 kişi hakkında uluslararası yakalama kararı çıkarıldı.
#AlmanyaUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, oltalama, bankacılık oltalama, zararlı yazılım ve siber saldırı başlıkları altında 330 binin üzerinde zararlı bağlantı tespit edilerek kontrollerinin yapıldığını ve altyapı seviyesinde erişim engeli getirildiğini açıkladı.
#Abdulkadir UraloğluAlmanya’da emekliler için 2024 yılında neler değişeceğini konu ettiğimiz yazı dizimizin bugünkü bölümüne, yaklaşık 21 milyon emeklinin yüzünü güldürecek bir müjdeyle başlayalım. Alman Emeklilik Sigortası verilerine göre 2020 yılı itibariyle 400 bini Türk olan 20 milyonu aşkın emekliye temmuz ayında zam kapıda.
#AlmanyaTeknoloji ilerledikçe, teknolojiye bağlı dolandırıcılıklar da artıyor. QR kodlar, şimdilerde dolandırıcıların yeni gözdesi haline geldi. Dolandırıcılar, kafe ve restoranlardaki QR kodlu menüler başta olmak üzere pek çok yerde sahte kodlarla telefonlara ve kişisel verilere erişim sağlıyor. Endişe etmeyin, zor da olsa dolandırılmadan önce anlamanın ve hatta korunmanın yolları var. İşte merak edilen tüm detaylar…
#QR Kode-Devlet Kapısı kullanıcı hesaplarının sızdırıldığı iddiaları hakkında bir basın açıklaması yapıldı. Açıklamada "25 Şubat 2023 tarihinde ortaya atılan e-Devlet Kapısı kullanıcılarının giriş bilgilerinin sızdırıldığı iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır. Yapılan detaylı kontrollerde e-Devlet Kapısı altyapısında herhangi bir veri sızıntısına rastlanmamıştır" denildi.
#E-Devlet KapısıYaşanan deprem felaketinin ardından milyonlarca kişi depremzedelere yardım etmek için çabalarken, uzmanlar dijital dolandırıcılara dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor. SODIMER Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan, özellikle WhatsApp gruplarında paylaşılan linklere dikkat çekerek, “Tanıdık olmayan, referanssız WhatsApp gruplarına girmeyin. Telefonlarınızın güvenlik duvarlarını aktive edin, şifreleri güvenlikli hale getirin” dedi.
#DepremSon dönemde korsan yayın yapan site ve uygulamaların sayısı bir hayli arttı. Futbol müsabakaları, dizi ve filmler ücretsiz bir şekilde kullanıcılara sunuluyor. Fakat yeni bir araştırma kaçak yayın yapan sitelerin kötü amaçlı yazımlarla dolu olduğunu ortaya çıkardı. Peki kullanıcıları bekleyen tehlikeler neler?
#Korsan YayınEmniyet Genel Müdürlüğü, 'Emniyet Genel Müdürlüğümüz ile bağlantısı bulunmayan “paula.moreira@aluno.unb.br” e-posta adresinden, Emniyet Genel Müdürlüğü ve EUROPOL’den gönderildiği izlenimi verilen, dolandırıcılık ve zararlı yazılım maksatlı e-postalar gönderildiği tespit edildi.' açıklamasında bulundu.
#Emniyet Genel MüdürlüğüSiber suç, herhangi bir bilişim, sisteminin güvenliğini tehlikeye sokacak bazı faaliyetlerde bulunmak ve kişi ya da kişilerin haklarına karşı bilişim sistemlerinin kullanılarak gerçekleştirildiği suçların tamamıdır. Yasalarla cezası sabit olan siber suçların, normal bir suçtan hiçbir farkı bulunmuyor. Aynı zamanda pek çoğu para ya da hapis cezası olarak infaz edilebilir. Siber Suç nedir? Nasıl tespit ve ihbar edilir sizler için derledik.
Google Play Store’daki farklı uygulamalar üzerinden yayılan tehlike, cihazları tehdit etmeye başladı. Daha önce 20 bankayı taklit ederek saldırı gerçekleştiren siber korsanlar şimdi de kullanıcıları hedef alıyor. Peki kullanıcıları hangi tehlikeler bekliyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#TeknolojiABD Başkanı Joe Biden, Rusya'nın ülkesine karşı siber saldırı hazırlığı içinde olduğuna dair istihbarat aldıklarını söyledi. Biden, ABD'deki tüm kuruluşlardan önlem almalarını istedi. Uzmanlar, Rusya'nın Ukrayna'yı destekleyen ülkeleri hedef alan bir siber saldırı düzenlemesinden kaygılı.
#RusyaUlaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türkiye'de kurum ve kuruluşları hedef alan siber saldırıların sayısının 2021'de 84 bin 113'e gerilediğini belirterek, "Yerli ve milli uygulamalarla siber kalkanını günden güne güçlendirmeyi sürdüreceğiz" dedi.
#Adil KaraismailoğluRusya'nın Ukrayna'ya başlattığı saldırılar bugün de devam ederken, siber saldırılar da gündem oldu. Çarşamba günü erken saatlerde, haftalardır ülkeyi hedef alan yeni bir DDoS saldırısı dalgasında bir dizi Ukraynalı web sitesi çevrimdışı duruma getirilmişti. Rusya'nın siber saldırıları devam eder mi, dünyaya yayılır mı? Detayları derledik...
#Siber Saldırı14 Şubat artık sadece sevgililerin değil, siber suç aktörlerinin de iple çektiği bir gün. Birçok çiftin birbirlerine hediye almak için online platformlarda indirimleri kovaladığı bu güne özel olarak hacker’ların tuzakları da internet kullanıcılarını bekliyor.
#Sevgililer GünüDilimize Fransızcadan geçmiş olan aktivasyon kelimesi, ''actif'' sözcüğünden türetilmiştir. ''Actif'' kelimesi, hareket halinde olan, işler ve faal anlamına gelir. Aktivasyon ise henüz onaylanmamış bir şeyi etkinleştirmek ya da bir cihazı aktif hale getirmek demektir. Bu kelime fizik ve biyoloji bilimlerinde terim anlamında kullanılır. Aktivasyon ve Aktivasyon kodu nedir örnek kelimeler ve cümlelerle birlikte ayrıntılı olarak derledik.
#AktivasyonCumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, siber vatan sınırlarını korumanın, toprakların her bir karışını korumak kadar önemli olduğunu vurgulayarak, “Siber terör eylemleri gibi dönüşen tehditlere, yerli milli teknoloji ürünlerimizle gereken cevabı vereceğiz” dedi. ATO Congresium’da düzenlenen Milli Siber Güvenlik Zirvesi ve Fuarı’nın açılışında konuşan Oktay, özetle şu mesajları verdi:
#Fuat Oktay