Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER); Yusuf Ata Arıak’ın sektörde büyük üzüntü yaratan kaybının ardından Kasım ayında gerçekleştirilecek olağan genel kurul toplantısına kadar başkan ve başkan vekilliği görevlerini yürütecek isimleri belirledi. Yönetim Kurulu üyeleri gerçekleştirdikleri toplantıda Arıak’ın vizyonunu yaşatması ve TELKODER’in varlığını güçlenerek sürdürmesi için; Halil Nadir Teberci’yi Yönetim Kurulu Başkanlığı, Ceren Okutan’ı ise Başkan Vekilliği görevlerine getirdi.
#TelkoderSerbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği'nin (TELKODER) telekomünikasyon sektörü hakkında hazırladığı rapora göre, 2019 yılı üçüncü çeyrek itibariyle sektör gelirleri 17,47 milyar TL seviyesinde gerçekleşti.
#Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri DerneğiSerbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER), Türkiye'de 2019 yılında evlerinde bir sabit telefon ile genişbant internet aboneliği bulunan ve her bireyi cep telefonu hattı sahibi olan 4 kişilik bir ailenin aylık ortalama haberleşme giderinin vergiler dahil ortalama 268,83 TL olduğunu açıkladı.
#TelkoderSerbest Telekomünikasyon İşletmeleri Derneği (TELKODER) Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ata Arıak, fiber hat konusunda çok yavaş ilerlendiğini belirterek, "Sayın Cumhurbaşkanının fiber altyapı konusunun farkında olduğunu bilmek ve düzeltilmesi için uyarılar yaptığını görmek bizi çok mutlu etti." ifadelerini kullandı.
#İnternetDünyada yaşanan dijital devrimin etkisiyle tüm dünyada yıllık 250 ila 450 milyar dolar arasında bir gelir elde edilen veri ekonomisiyle karşı karşıyayız. Önümüzdeki 10-20 yıl boyunca, veri temelli bu büyümenin perçinleneceği ve sadece veri üzerinden diğer bütün hizmetlerin verileceği öngörülüyor.
#İnternetCable araştırma şirketinin geçtiğimiz günlerde yayınladığı ““2019 Yılı Dünya Genişbant İnternet Hızı” sıralamasında dikkat çekici noktalar bulunuyor. 207 ülkenin yer aldığı araştırmada dünyada en yüksek internet hızına sahip olan ülkenin Tayvan olduğu görülüyor. Avrupa’da 1. sırada İsveç’in bulunduğu listede Türkiye 102. sıraya gerilemiş durumda.
#İnternetGoogle, San Francisco’daki Oyun Geliştiricileri Konferansı’nda (GDC 2019) çevrimiçi oyun hizmeti sunan Stadia’yı duyurarak oyun sektöründe devrim niteliğinde bir gelişmeye imza attı. Stadia, hemen hemen her oyunu, herhangi bir cihazla çalıştıracak şekilde tasarlanmış bir bulut oyun platformu olarak sektörde sıkça konuşulacağa benziyor. Peki Google Stadia için Türkiye’nin internet hızı yeterli mi?
#Google StadiaSerbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) telekomünikasyon sektörünün 2018 yılını değerlendirerek 2019 yılı öngörülerini paylaştı. Dernekten yapılan açıklamada elektronik haberleşme alanında hem ekonomik hem de düzenleme-mevzuat açısından büyük sorunlar olduğuna dikkat çekilirken 2019’da hızla ve kökten düzenlemeler yapılmazsa 3-4 yıl sonra çok geç kalınacağının da altı çiziliyor. Fiber altyapı, sabit ses trafiği, internet erişimi, veri merkezleri ve uydu haberleşme konularında önemli kararların hayata geçirilmesini beklediklerini aktaran TELKODER Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ata Arıak, sektördeki rekabet koşullarının iyileştirilmesinin sektörün büyümesini destekleyeceğini vurguluyor.
#TelkoderBilgi Teknolojileri Kurumu’nun (BTK), tüm vatandaşların yüksek hızlı internetten yararlanması için 1 Ocak 2019 itibariyle Adil Kullanım Noktası’nın (AKN) kaldırılması kararının ardından Türk Telekom tarafından açıklanan yeni internet tarifelerinde yüksek fiyatlar dikkat çekti. Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ata Arıak işletmecilerin fiyat düzenlemeleriyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Arıak “Vatandaşların yüksek hızlı ve sınırsız internet kullanabilmeleri için uygun fiyatlı tarifelerin hayata geçirilmesi gerekiyor. Bunun ilk adımı Türk Telekom’un toptan fiyatlarında fahiş artırımlar yapmaması ikinci adımı ise fiber altyapının paylaşıma açılmasıdır.” diyor.
#Türk TelekomSerbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER), telekomünikasyon sektöründe yaşanan sorunları ortadan kaldırmak üzere başarılı faaliyetler yürütmeye devam ediyor. Özellikle internet satışlarına yönelik telefonla vatandaşların aranarak, aldatıcı bilgiler verilmesi ve rahatsız edilmesi konusunda tüketici şikayetlerinin artması üzerine “Bayi Sorunlarını Çözme Komisyonu’nun” kurulması da TELKODER’in öncülük ettiği çalışmalar arasında yer alıyor. TELKODER’den yapılan son açıklamada, komisyonun 6 aylık çalışmaları neticesinde aldatıcı ve rahatsız edici aramaların yüzde seksene varan oranda azaldığı bilgisi paylaşılıyor. Bu sonuç komisyonun konunun çözüme ulaştırılması noktasında kısa sürede başarıya ulaştığını ve çalışmaların istikrarla devam edeceğini gösteriyor.
#TelkoderSerbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) Başkanı Yusuf Ata Arıak, telekomünikasyon sektörünün büyüklüğünün geçen yıl yaklaşık 51,14 milyar TL seviyelerinde gerçekleştiğini belirterek, "Toplam gelirlere bakıldığında 2017 yılında vergiler, harçlar, idari ücretler, hazine payları ve cezalar nedeniyle sektörden çıkan paranın yaklaşık 24,6 milyar TL olduğu tespit edildi." dedi.
#TelekomSerbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) Başkanı Yusuf Ata Arıak, telekomünikasyon sektörünün büyüklüğünün geçen yıl yaklaşık 51,14 milyar TL seviyelerinde gerçekleştiğini belirterek, "Toplam gelirlere bakıldığında 2017 yılında vergiler, harçlar, idari ücretler, hazine payları ve cezalar nedeniyle sektörden çıkan paranın yaklaşık 24,6 milyar TL olduğu tespit edildi." dedi.
#WhatsappTELEKOMÜNİKASYON sektöründe “ortak fiber altyapı” dönemi, Başbakan Binali Yıldırım’ın da katıldığı törende imzalanan mutabakatla başlarken, herkesin en çok merak ettiği “Yıllardır, projeye uzak duran Türk Telekom nasıl ikna edildi” sorusunu Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) Başkanı Yusuf Ata Arıak yanıtladı.
#Binali YıldırımUlaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın son dönemde fiber yatırımların önündeki engellerin kaldırılması konusundaki çalışmaları, internet kullanıcılarının yüksek hızda internete uygun fiyatla ulaşması noktasında kritik önem taşıyor. Dünyada internete erişim dışında genişbant erişimi de insan hakkı olarak kabul eden İsveç, Finlandiya, Fransa gibi ülkeler olduğuna da dikkat çeken TELKODER Başkanı Yusuf Ata Arıak, “Bugünlerde atılan önemli adımlar telekomünikasyon sektörü ve fiber yatırımların artması adına umut veriyor. Türkiye olarak güçlü bir ekonomi için güçlü bir fiber altyapıya sahip olmalıyız. Ülkemizde toplam fiber ağı uzunluğu 2017 yılı üçüncü çeyreğinde 311.214 km’ye ulaşmış durumda ama bu maalesef yeterli değildir. 21 milyon haneye fiberin ulaşması için 1 milyon km daha fiber altyapı kurulması gerekiyor. Ülkemizdeki fiber altyapının dünya ortalamalarına getirilmesi için çalışmalara hız verilmesi bu yönde büyük anlam arz ediyor.” dedi.
#TelkoderTelefon ile görüşme yapma, mesaj, resim ve video gönderme; çevrimiçi olarak şarkı dinleme, film ve dizi izleme, arabada konum belirleme cihazı kullanma gibi hayatımızın parçası olan her şeyi yaparken sürekli olarak veri üretiyoruz ya da veriye ihtiyaç duyuyoruz. Dünyada üretilen veri miktarının 2020 yılında, 2015 yılına göre 4 kat artması bekleniyor. Bu noktada, verilerin depolandığı, işlendiği ve gerekli yerlere iletiminin sağlandığı veri merkezleri de giderek önem kazanıyor. Verinin, günümüzün para birimi, veri merkezlerinin ise, adeta verilerin “Merkez Bankası” haline geldiği net biçimde görülüyor.
#Veri MerkeziElektronik iletişim, telekomünikasyon ve bağlantı dünyasının devlerinin bir araya geldiği DE-CIX İstanbul Zirvesi, sektöre liderlik eden şirketlerden, STK’lara ve veri güvenliği alanında yetkin hukukçulara kadar sektörün önde gelen temsilcilerini ağırladı.
#De-CixTürkiye hem stratejik hem ekonomik olarak daha da güçlenmek için birçok alanda önemli atılımlar yaparken, ülkemizin geleceği için kritik bir konumu bulunan Uydu Haberleşme Sektörü’nün adeta ayaklarından zincirlenmiş olduğu gerçeği karşımıza çıkıyor. TELKODER’in yayımladığı “Türkiye’de Uydu Haberleşme Hizmetleri: Tehditler ve Fırsatlar” başlıklı rapora göre, uydu haberleşme sektörünün dünyayla rekabet edebilmesi için en az 10 kat büyümesi gerekiyor. Önündeki büyük imkânlar ile önemli ihtiyaçlara çözüm sağlayabilecek olan uydu haberleşme sektörünün ve Türksat’ın, iç ve dış piyasadaki fırsatları kaçırmaya itildiği ifade ediliyor.
#TelkoderTELKODER Başkanı Yusuf Ata Arıak, telekomünikasyon sektöründe gelirlerin yaklaşık yüzde 30'unun devlete aktarıldığını belirterek; alternatif işletmecilerle birlikte Turkcell, Vodafone, Türk Telekom gibi büyük işletmecilerin de yatırım ve kârlılık açısından zorluklar yaşadığını söyledi.
#TelkoderTELKODER Başkanı Yusuf Ata Arıak, telekomünikasyon sektöründe gelirlerin yaklaşık yüzde 30'unun devlete aktarıldığını belirterek; alternatif işletmecilerle birlikte Turkcell , Vodafone, Türk Telekom gibi büyük işletmecilerin de yatırım ve kârlılık açısından zorluklar yaşadığını söyledi.
#TelkoderUluslararası araştırma şirketi Akamai’nin hazırladığı son rapora göre Türkiye, fiber internet hızıyla dünyada 147 ülke arasında 67. sırada bulunuyor. TELKODER tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye’deki fiber internet kullanıcılarının %78’lik büyük bir çoğunluğu 4 megabit gibi oldukça düşük bir hıza sahip. Ortalama 7,6 megabitlik fiber hızıyla Avrupa ülkelerinin eriştiği hızın neredeyse yarısına erişebilen Türkiye, Kenya (15 megabit) ve Şili (8,6 megabit) gibi ülkelerin de gerisinde kalıyor. İnternet kullanan 21 milyon haneye yüksek hızlı fiberin ulaşması ve ortalama hızın artması için ise 1 milyon km daha fiber altyapı kurulması gerekiyor. TELKODER Başkanı Yusuf Ata Arıak, Türk halkının yüksek hızlı internete bir an önce ulaşabilmesi için, yatırımların önünün artık fiilen açılması gerektiğine dikkat çekiyor.
#İnternet