Kadınların 35 yaşından sonra yumurta sayısı ve kalitesi ciddi oranda azalmaktadır. Genetik ve çevresel birtakım faktörlere bağlı olarak bu değerlerin bazı kadınlarda daha genç yaşlarda da azaldığı ve erken menopoz sürecinin başladığı görülmektedir. Çocuk sahibi olamama problemiyle doktora başvuran kadınların %10- 30’unda yumurta rezervinin az olduğu tespit edilmektedir. Yumurtalık rezervi 30 lu yaşların başından itibaren azalmaya başlar,40 yaşına yaklaştıkça rezerv kaybı hızlanır.
#YumurtalıkKadınların 35 yaşından sonra yumurta sayısı ve kalitesi ciddi oranda azalmaya başlar. Genetik ve çevresel bazı faktörlere bağlı olarak bu değerlerin daha genç yaşlarda da azalarak erken menopoz sürecini başlattığı bilinmektedir. Yumurta rezervinin azlığı, üreme problemiyle doktora başvuran kadınların %10 ile 30’unda görülmektedir. Kimi vakalarda kadın yaşı genç olsa da yaşıtlarına göre az sayıda yumurtaya rastlanır. Her ay düzenli adet görmek yumurtalık rezervinin iyi olduğu anlamına gelmez.
#Yumurta RezerviKronik hastalıklara sahip anne adaylarının yakın takip ve tedavileri düzenlendikten sonra gebe kalmalarında sakınca olmadığını söyleyen Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Hüseyin Arık, gebelikte takip sıklığının diğer gebelere göre daha fazla ve daha özellik göstermesi gerektiğinin altını çizdi.
#Op. Dr. Hüseyin ArıkHem kadınlarda hem erkeklerde görülen infertilite yani kısırlığın altında birçok nedenin yatabileceğini söyleyen Tüp Bebek Bölümünden Doç. Dr. Gonca Yetkin Yıldırım, “Adet düzensizliği en dikkat çeken belirtilerdendir. Ayrıca gebelik olmadığı halde göğüslerden süt gelmesi, obezite, hormon bozukluğuna bağlı aşırı tüylenme ve akne problemi, erkeklerde sertleşme ve boşalma ile ilgili sorunlar, testislerde ağrı ya da şişlik gibi durumlar söz konusuysa gecikmeden bir doktora başvurulmalı” dedi.
#İnferteliteDoğal yollarla çocuk sahibi olamayan çiftler için tüp bebek tedavisi büyük bir umut anlamına geliyor. Kadın üreme hücreleri ile erkek üreme hücrelerinin toplanması ve vücut dışarısında laboratuvar ortamında bir araya getirilerek döllenmenin oluşturulması, oluşturulan embriyonun ise rahim içerisine transfer edilmesi prensibiyle işleyen tüp bebek tedavisi gelişmiş tekniklerle gerçekleştirildiğinde yüksek bir başarı oranı sağlayabiliyor. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Erbil Yağmur, tüp bebek tedavisi süreci ile ilgili en çok merak edilenleri yanıtladı.
#Tüp BebekKadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Opr. Dr. Şafak Hatırnaz, tüp bebek tedavisinde, rahim zarında kalınlaşmanın sağlanmasında ve yumurta kalitesinin artırılmasında, kişinin kendi kanından elde edilen trombositten zengin plazma tedavisinin (PRP) başarıyı artırdığını söyledi.
#Tüp BebekÖzellikle son yıllarda oldukça gelişen yumurta dondurma işlemi ile birlikte, ileri yaşta olan kişiler ve zamanında birtakım hastalıklardan kaynaklı veya kendiliğinden yumurta rezervleri azalmış olan kadınlar da çocuk sahibi olabiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Recai Pabuçcu, yumurta dondurmanın öneminden bahsetti.
#Yumurta Dondurma İşlemiYoğun trafiği olan yollara yakın oturan 10 kadından 6’sı kısırlık riskiyle karşı karşıya. Trafik kaynaklı hava kirliliğinin yüksek olduğu bölgelerde yaşayan kadınlar erken menopoza giriyor ve üreme sorunlarıyla üç kat daha fazla karşılaşıyor. Solunan toksik hava, yumurtalıklardaki yumurta sayısını düzenleyen ana hormonları bozuyor.
#KadınKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Selman Laçin, tüm organlarda olduğu gibi kadınların yumurtalıklarında da zamanla bir yaşlanma görüldüğünü belirtti. Laçin, "Araştırmalara göre, kadının en kolay gebe kaldığı yaş 24 ile 25 yaş arası. Bu yaşlardan itibaren yumurta rezervleri azalıyor. 35'ten sonra bu azalma belirginleşiyor. 45'ten sonra ise tüp bebek tedavileri yapılsa dahi kadının gebe kalması çok zor" dedi.
#45 Yaşında Hamile KalmakAMH'nin en önemli özelliklerinden biri üreme sağlığı açısından kadınlar hakkında sağlıklı veriler oluşturmasıdır. Kadınların yumurta rezervini gösteren AMH, böylece yumurta kıtlığı veya erken menopoz gibi olumsuzlukları tespit edebilir. Sizler için AMH testine dair bilgileri derledik.
#AHM BelirtileriÇikolata kisti, radyoterapi ve kemoterapi tedavisi, sigara kullanımı gibi durumların yumurta sayısını ve kalitesini düşürdüğünü söyleyen Tüp Bebek Bölümünden Doç. Dr. Gonca Yetkin Yıldırım, "Yumurtalık rezervi düşük olan çoğu kadında hiçbir belirti görülmez. Düşük yumurtalık rezervi olan kadınlarda tüp bebek tedavisine gecikmeden geçilmelidir. Tüp bebek tedavisi dışındaki tedavilerle zaman kaybı yaşanmamalıdır" dedi.
#Tüp BebekAnne olmak isteyen adaylar için yumurta rezervlerinin durumunun önemli bir kriter olduğunu ifade eden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Kenan Çalışkan, stres ve çevresel faktörlerin yumurta rezervlerini azaltarak kısırlığa sebep olabileceğini belirtti.
#Tüp Bebek NedirÖzellikle anne olmak isteyen adaylar için, yumurta rezervlerinin durumu en önemli kriter. Yaş, anne adayının yaşam koşulları veya genetik sebeplerden azalan yumurta rezervleri infertiliteye yani kısırlığa sebep olabiliyor. Bu sebeple Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Recai Pabuçcu, hem doğal yollarla gebelik için hem de tüp bebek tedavisi için kadınlarda yumurta rezervinin değerlendirilmesi gerektiğinin altını çiziyor.
#Tüp BebekTürkiye'de yaklaşık olarak, her 4 kadından 1'inde miyom görülüyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Niyazi Emre Turgut, çocuk sahibi olmak isteyen kadınlarda miyomların tehlikeli olabileceğini belirtti ve "Miyomlar bebeğin rahim içinde yerleşeceği yerde bulunup kanamaya, ara kanamaya, ağrılı adete, çocuğun yerleşememesine ve hatta düşmesine yol açabilir" dedi.
#MiyomDeğişen dünya, işin ve hayatın getirdiği stres, mevsiminde yenilemeyen sağlıksız yiyecekler, kariyer derken bazen de çocuk yapma süreci gerilerde kalabiliyor. İşte tam da bu noktada birçok kadının, bütün bunlar olup biterken “Acaba kısır olabilir miyim?” sorusu aklına takılabiliyor…Sağlıksız koşullar üreme yeterliliğini de düşürmekte ve kısırlığa neden olabilmektedir.
#Yumurta Dondurma