Angelina Jolie’nin 2012 yılında BRCA gen mutasyonuna (ailesel meme ve yumurtalık kanseri duyarlılık geni) sahip olduğunu, meme dokularını ve yumurtalıklarını aldırdığını açıklaması sonrası gündeme oturan 'dokuları aldırma' operasyonu, şimdilerde çok daha sık uygulanıyor. Bu geni taşıdığını öğrenenler kanser döngüsünü kırmak için meme dokularını, rahim ve yumurtalıklarını aldırıyor. Peki bu aldırma işlemi kanseri önlemede ne kadar etkili? Öte yandan bu operasyonlar sadece meme ve rahim kanseri için mi geçerli yoksa mide, pankreas, tiroit, kalın bağırsak gibi diğer kanser türlerinde benzer müdahalelere yer var mı? İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Veysel Haksöyler ile konuştuk.
#Rahim AldırmaBebek sahibi olmak isteyen ancak düşük yumurta rezervine sahip kadınlar için günümüzde birçok yöntem gelişmektedir. Bu yöntemlerden biri de; PRP uygulaması. Peki, PRP uygulaması nedir, nasıl yapılır? Tüm bu soruları Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Şimşek, sizler için tüm ayrıntılarıyla anlattı.
#PrpAngelina Jolie’nin 2012 yılında BRCA gen mutasyonuna (ailesel meme ve yumurtalık kanseri duyarlılık geni) sahip olduğunu, meme dokularını ve yumurtalıklarını aldırdığını açıklaması sonrası gündeme oturan 'dokuları aldırma' operasyonu, şimdilerde çok daha sık uygulanıyor. Bu geni taşıdığını öğrenenler kanser döngüsünü kırmak için meme dokularını, rahim ve yumurtalıklarını aldırıyor. Peki bu aldırma işlemi kanseri önlemede ne kadar etkili?
#Kanser"Annem yaşasaydı yarın doğum günü olacaktı...Bundan 15 yıl önce meme ve yumurtalık kanseriyle uzun bir mücadelenin ardından vefat etti. Şimdi ben, önümüzdeki haziran ayında, anneme hastalık teşhisi konulduğu yaşa bir ay daha yaklaşmış olacağım..."
#Angelina JolieTürk Alman Jinekoloji Eğitim, Araştırma ve Hizmet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Cihat Ünlü, çikolata kisti olarak da bilinen endometriozistin, özellikle üreme çağındaki kadınlarda yaygın görülen bir kronik hastalık olduğunu belirterek, dünyada her 8 kadından birinin endometriozis hastası olduğunu bildirdi.
Kanser korkusu Angelina Jolie’yi sağlıklı olan iki memesinden vazgeçirdi. Annesi de kanser nedeniyle ölen oyuncu korunmak için ileride yumurtalıklarını da aldıracak. Jolie’yi bu kararı almaya iten BRCA1 ve 2 gen testlerinin pozitif çıkması. Bu genetik testin pozitif olması, yaklaşık yüzde 90 oranda meme, yüzde 60 oranında da yumurtalık kanseri riski demek. Türkiye’de 60 bin meme kanserli kadın var. Bunların yüzde 10’undan bu iki gen sorumlu
Yaygınlaşması ve bazı türlerinde genetik geçişkenliğin kanıtlanması tüm dünyada kanser korkusunu artırdı. En çok endişelenenler, ailelerinden 2-3 kişiyi aynı tür kanserden kaybedenler. Genetik test yaptırıp, kansere yatkınlığı olduğunu öğrendikten sonra korunmak için çeşitli yöntemler deniyorlar.