YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, ‘YÖK-Kültür Sanat Söyleşileri’ kapsamında İstanbul’da öğrencilerle buluştuğu toplantıda, Yükseköğretim Kanunu Tasarısı’ ile ilgili de açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Saraç, “Bilimsel bir üslupla, rasyonel bir şekilde, geniş bir mutabakat arayarak ve referans çerçevesinin de hem küresel yükseköğretim anlayışının, hem mensubu olduğumuz Bologna sürecinin, hem de kendi ulusal milli politikalarımızın yansıyacağı şekilde güçlü bir referans çerçevesinde gerçekleştirmeye çalışıyoruz” dedi.
#YÖKYükseköğretim Kurulu (YÖK), ‘Yükseköğretim Kanunu Tasarısı’ çalışmalarının başlatıldığını kamuoyuna duyurdu. “Yeniden yapılanma; çeşitlilik, performans değerlendirilmesi, rekabet, kalite güvencesi gibi evrensel kavramların oluşturduğu bir zeminde gerçekleşmeli” denilen açıklamada, sürecin şeffaflık ve katılımcılık ile yürütüleceği bildirildi.
#YÖKDYP Genel Başkan Yardımcısı Nüzhet Kandemir, Avrupa Komisyonu Türkiye Temsilcisi Büyükelçi Hans Jorg Kretschmer'in Genelkurmay Başkanlığı'nın Yükseköğretim Kanunu Tasarısı'yla ilgili açıklaması konusundaki sözlerinin Türkiye'nin içişlerine müdahale anlamına geldiğini belirterek, Kretschmer'in Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla derhal uyarılması gerektiğini bildirdi.
‘<B>ÖNÜMDEKİ</B> mitoloji kitabında <B>Şefik Can, Voltaire'</B>den alıntı yaparak, yaratılışın ardından insan ömrünün saptanmasını bakınız nasıl anlatıyor; ‘<B>Zeus</B> insana 25 yıl ömür verince insan sızlandı ve <B>‘Bu zamanın yarısı gece, üstelik yarısı da çocuklukta geçecek ve geriye bir şey kalmayacak'</B> dedi.
Kamuoyunu yakından ilgilendiren askerlik süresini 6 aya indiren, bedelli askerlik uygulamasını kalıcı hale getirerek askerlik sistemini yeniden düzenleyen kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Yasa tasarısı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayının ardından yasalaştı. Sona gelinen düzenleme ile, milyonlarca genç de askerlere erken terhis konusu ve yeni sistemin Resmi Gazete'de yayımlanacağı tarihi merak etmeye başladı. Peki, erken terhis ne zaman olacak? Yeni askerlik sistemi ne zaman Resmi Gazete'de yayımlanacak?
#AskerlerCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 20 yeni üniversite kurulmasını öngören kanunu onayladı. Erdoğan, vergi ve prim borçlarının yapılandırılması, emeklilere dini bayramlar öncesi ikramiye ödenmesi gibi düzenlemeleri içeren kanunu da onayladı.
#CumhurbaşkanıYurt dışından getirilen varlığa ilişkin vergi düzenlemesi, vergi ve prim borçlarının yapılandırılması, emeklilere bayram ikramiyesi ödenmesi, imar barışı, yaşlılık aylığının 500 liraya çıkarılması gibi düzenlemeleri de içeren kanun tasarısı, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
#TBMMTBMM Genel Kurulu’nda, yeni üniversite kurulmasını öngören, aralarında İstanbul, Gazi, Anadolu, Karadeniz Teknik, İnönü, Selçuk ve Erciyes üniversitelerinin de bulunduğu bazı üniversitelerin bölümlerini, yeni kurulacak üniversitelere bağlayan tasarının 6 maddesi kabul edildi. Bu kapsamda vakıf üniversitelerinin ilişkili kişilerle yaptıkları mal veya hizmet alım ya da satımlarına veya parasal hareketlerle ilgili bu kişilerden bilgi ve belge isteyebilecek, inceleme talep edebilecek.
#ÜniversiteTBMM Genel Kurulu’nda Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK’lerde Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı’nın görüşmelerinde AK Parti ve CHP’nin verdiği önerge ile Bülent Ecevit Üniversitesinin adı “Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi” olarak değiştirildi.
#Bülent EcevitHükümet, 15 yeni üniversite kurulmasına ilişkin kanun tasarısını Meclis’e sundu. Tasarıyla İstanbul, Gazi, İnönü, Karadeniz Teknik üniversiteleri başta olmak üzere 10 köklü üniversite bölünecek. Türkiye’nin ilk üniversitesi olan İstanbul Üniversitesi’nin tıp fakültesinin de aralarında yer aldığı önemli birçok fakülte ve yüksekokul yeni üniversitelere bağlanacak.
#ÜniversiteYükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'lerde Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı, TBMM Başkanlığına sunuldu. Tasarıyla ikisi vakıf olmak üzere 15 üniversite kuruluyor İstanbul, Gazi, Karadeniz Teknik, İnönü, Selçuk ve Erciyes üniversitelerinin bazı bölümleri, yeni kurulacak üniversitelere bağlanıyor İstanbul'da Tuna, İzmir'de Tınaztepe adıyla iki vakıf üniversitesi açılıyor Belirtilen şartlardaki vakıf üniversitelerindeki personelin gelir vergisi kesintisi, bu üniversitelerin eğitim, öğretim, araştırma, yatırım harcamaları için kullanılacak YÖK, vakıf üniversitelerinin yurtdışı mali ve finansal ilişkilerinin denetimini, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından talep edebilecek.
#YÖKHükümet, 15 yeni üniversite kurulması tasarısını Meclis’e sundu. Tasarıyla İstanbul, Gazi, İnönü, Karadeniz Teknik, Selçuk, Dumlupınar, Sakarya, Erciyes, Mersin ve Sütçü İmam Üniversitelerinden 10 yeni üniversite doğacak. Ayrıca Gaziantep, Sivas ve Samsun'a üç yeni devlet üniversitesi kurulacak. İstanbul ve İzmir'e ise iki yeni vakıf üniversitesi gelecek.
#TBMM2018 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuşan Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Eğitime ayırdığımız kaynağı 2018’de 134 milyar liraya çıkarıyoruz. Böylelikle bütçe giderlerinin yaklaşık yüzde 18’ini tek başına eğitime ayırıyoruz. Yani gelecek yıl vergi gelirlerinin yüzde 22’sini sadece bu alana harcayacağız" dedi.
#YURT