Su altı dünyasında pek çok balık çeşidi barınmaktadır. Her balığın şekli, beslenme biçimi ise farklılık göstermektedir. Bazı balıklar tüketilmektedir. Kadife balığı tüketilebilen balıklar arasında yer almaktadır. Bu balık değişik pişirme şekilleri ile sunulabilmektedir. Kadife balığı Türkiye’de ve Dünyada farklı sularda yaşamaktadır. Balığın özellikleri ve pişirme şekilleri ile ilgili detayları derledik.
Yeni yılda bitki temelli beslenme yine yükselişte olacak. Alkolsüz içki eşleşmelerini daha sık göreceğiz. Restoranlar karbon ayak izini ve atıkları azaltacak çözümlerini çoğaltmaya devam edecek. Beyaz çikolatanın hızla yükselen pazar payı daha da artacak. Arpa kahvesi, mantar çayı gibi temiz kafeinlerin sayısı çoğalacak. 2024’ün gümbür gümbür gelen trendlerine birlikte bakalım...
#GastronomiYıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Yıldız Teknopark bünyesinde kurulan ‘EVRY’ girişimine ait elektrikli otomobil VERY, 2024’te yola çıkmaya hazırlanıyor. Ön sipariş almaya başlayan Türkiye’nin yüzde 100 yerli ikinci otomobil markasının seri üretimine 2025 yılında başlanacak.
#VERYKahramanmaraş’ta düzenlenen Uluslararası Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliği’nin EXPO açılışına katılan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Ülkemizde 2022 yılında 128,6 milyon tona ulaşmıştır. Bitkisel üretim değeri ise; 2002- 2021 döneminde 32 milyar TL seviyesinden, geçtiğimiz yıl 306,4 milyar TL'ye yükselmiştir. Sertifikalı tohum üretim miktarı 2022 yılında 1,36 milyon tonu aşmış durumdadır" dedi.
#Cevdet YılmazTARIM ve Orman Bakanlığı, iç sularda en çok avlanan türün 10 bin tonla inci kefali olduğunu açıkladı. Bakanlık, deniz yaşamını zenginleştirmek için 10 yılda 10 bin yapay resif alanı ve tarlaları yapıldığını bildirdi.
#Tarım Ve Orman Bakanlığıİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan İnce ve ekibi 'biyokütle' alanında yaptıkları iki buluşla Uluslararası İspanya Patent Enstitüsü’nden patent belgesi ve patent tescili aldı. Prof. Dr. Orhan İnce yaptıkları iki buluşla ilgili olarak, “1995 yılından beri biyoteknoloji alanında yaptığımız çalışmalar meyvelerini veriyor. O meyvelerden ikisi de gerçekleştirdiğimiz bu buluşlar” dedi.
#İstanbul Teknik ÜniversitesiTürkiye'nin 5. büyük gölü olan İznik Gölü'nde yaşanan siyanobakteri artışı nedeniyle göle girmek geçici olarak yasaklandı. İznik Gölü'nden alınan numuneler İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi'ne laboratuvarına getirildi. İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meriç Albay, "Gördüğümüz kadarıyla Türkiye'de en fazla kirletilen alanlardan biri. Son yıllarda aşırı su çekimi, kontrolsüz şekilde gübre kullanımı ve gölü besleyen derelerin debilerinin düşmesiyle İznik Gölü'ndeki siyanobakteri artışı daha belirgin hale gelmiş bulunuyor" dedi. Siyanobakterinin karaciğer kanserini tetiklediğini söyleyen Albay, "Deride tahriş, karın ağrısı, ishal vs gibi sağlık sorunlarına yol açabilir" uyarısında bulundu.
#İznik GölüTürkiye'nin 5. büyük gölü olan İznik Gölü'nde yaşanan siyanobakteri artışı nedeniyle göle girmek geçici olarak yasaklandı. İznik Gölü'nden alınan numuneler İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi'ne laboratuvarına getirildi. İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meriç Albay, "Gördüğümüz kadarıyla Türkiye'de en fazla kirletilen alanlardan biri. Son yıllarda aşırı su çekimi, kontrolsüz şekilde gübre kullanımı ve gölü besleyen derelerin debilerinin düşmesiyle İznik Gölü'ndeki siyanobakteri artışı daha belirgin hale gelmiş bulunuyor" dedi. Siyanobakterinin karaciğer kanserini tetiklediğini söyleyen Albay, "Deride tahriş, karın ağrısı, ishal vs gibi sağlık sorunlarına yol açabilir" uyarısında bulundu.
#İznik GölüEvde bakmak için en uygun olan hayvanların başında balıklar gelmektedir. Çeşit çeşit akvaryumlarda bakılan balıkların eve ayrı bir hava kattıkları bilinmektedir. Evde, ofiste veya istediğiniz yerde akvaryum balıklarına zevkle bakabilirsiniz. Akvaryum balıkları ve isimleri nelerdir? Evde evcil olarak beslenen akvaryum balıklarının özellikleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
Son 50 yılda su varlığının 3'te 1'inden fazlasını kaybeden, tamamına yakını kuruma tehlikesi altındaki Burdur Gölü'nde sadece bir balık türü yaşıyor. Dünyada sadece bu gölde bulunan ve halk arasında 'Burduricus' olarak bilinen Burdur yosun balığı, gölle birlikte hızla yok oluyor.
#Burdur GölüSon 50 yılda su varlığının 3'te 1'inden fazlasını kaybeden, tamamına yakını kuruma tehlikesi altındaki Burdur Gölü'nde sadece bir balık türü yaşıyor. Dünyada sadece bu gölde bulunan ve halk arasında 'Burduricus' olarak bilinen Burdur yosun balığı, gölle birlikte hızla yok oluyor.
#Burdur GölüBALIKESİR’in Manyas ilçesinde 5 yıl önce KOSGEB'den aldığı kredi ile endemik otlarla makarna üreten girişimci Serap Karakaş, gelen taleplere yetişemiyor. Karakaş’ın evinin bahçesinde ürettiği makarnaya, Tayvan’dan talip olan bir firma, 4 ton makarna siparişi verdi.
#MakarnaCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, insanın ruhsal rehabilitasyonunun, iç dünyasının huzurunun, dışındaki doğanın sağlığıyla doğrudan ilişkili olduğunu belirterek, "Denizler çöple doldurmak için değil, bakıp ilham bulmak içindir. Üç tarafı denizlerle çevrili ve akarsu yatakları açısından son derece zengin olan ülkemizin havasını, suyunu, toprağını temiz tutmak, istisnasız herkesin vatani görevidir." dedi.
#Sıfır Mavi ProjesiAKDENİZ Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği (ASHİB) Başkanvekili Alican Yamanyılmaz, Adana’nın Karataş ilçesinde 6 bin 350 dönümlük alana kurulacak, zeminini tarla balıkçılığının oluşturduğu Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin (OSB) 2 bin kişiye istihdam olanağı sağlayacağını ve yıllık 60 bin ton su ürünü üretileceğini söyledi. Adana Valisi Mahmut Demirtaş da proje sayesinde yıllık 2,5 milyar TL’lik katma değer elde edileceğini kaydetti.
#BalıkçılıkDÜNYA Sağlık Örgütü’ne göre, hava kirliliğinin ölçümlendiği kentsel alanlarda yaşayan insanların yüzde 80’inden fazlası, limitleri aşan hava kalite seviyelerine maruz kalıyor. Bunun bilinciyle ülkeler çevreyi korumak adına yeni emisyon sınırları belirlerken, global otomotiv endüstrisi de sıfır emisyona sahip elektrikli araç konusunda çalışmalarını hızlandırdı.
#OxygeneOmega-3 takviyeleri pazarının çok hızlı büyümesinin asıl nedeni yiyip içtiklerimizin tamamının omega-3 fakiri olması. Bu durumda önümüzdeki ilk seçenek “doğru bir omega-3 nasıl seçilmeli?” ve “omega-3 takviyelerinden nasıl faydalanılmalı?” sorularına yanıt aramak...
#Osman Müftüoğlu