39 yılı geride bırakan YÖK, yeni yaşında üniversitelerde kaliteyi ve liyakatı önceleyen yenilikçi çalışmalara ‘Yeni YÖK’ mottosuyla imza atmaya hazırlanıyor. Yeni YÖK'ün akademide liyakata dayalı araştırma görevlisi ve öğretim üyesi alımlarının merkezi bir planlamayla kritik teknoloji alanlarında yapılması için başlattığı çalışmalar artarak sürecek. Projenin son aşamasında, YÖK tarafından liyakat sahibi nitelikli doktoralı gençler ile üniversiteler ülkede ilk defa uygulanacak kurgu ile bir platformda eşleştirilecek. Anadolu'daki yeni gelişen üniversiteleri nispeten daha gelişmiş üniversitelerle eşleştirerek eksiklerin hızla giderilmesinin hedeflendiği ‘YÖK Anadolu Projesi’nin ise bu ay içerisinde gerçekleşmesi planlanıyor.
#YökHayatı anlama sanatı olarak tanımlayabileceğimiz kimya; dokunduğumuz, kokladığımız, tattığımız, hissettiğimiz her maddeyi konu alır ve inceler. Dünyayı anlamak, hayatı anlamlandırmak isteyen herkesin yolu bir şekilde kimya bilimiyle kesişir ve kimyanın geniş yelpazesinde doğrudan veya dolaylı olarak elde edeceği bilgi yumağıyla kafasındaki soru işaretlerine cevap bulmaya çalışır.
#KimyaYÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, “Temel bilimler programlarına ilişkin YÖK’ün başarı bursu uygulamasıyla birlikte bu programların tercih edilme oranları da arttı. 91 öğrencimiz TEBİP kapsamında burs aldı. Bunlardan 28’i fizik, 24’ü matematik, 22’si kimya, 17’si de biyoloji programında kayıtlı. Öğrencilerimiz aylık 950 lira burs alıyor” dedi. Başkan Saraç ayrıca, temel bilimler özelinde gidişatın istedikleri gibi olmadığını belirterek, “TYT’de 40 soruda matematik ortalaması tüm adaylarda 5.9, fen bilimleri testinde 20 soruda ise 2.8. Bu tablo bir şeyler söylüyor, demiyorum bu tablo ikaz ediyor, ihtar ediyor. Temel bilimler teknoloji ve uygulamanın esası. Temel bilimlerin zayıf olduğu bir ülkede ve yükseköğretim sisteminde, nitelikli bilgi üretiminden ve kalkınmadan söz etmemiz mümkün değil.” diye konuştu.
#YÖKYKS yerleştirme sonuçlarına göre, geçen yıl programlarda yüzde 76,45 olan doluluk oranı, bu yıl yüzde 84,69'a yükseldi, boş kontenjanlarda 85 bin 875 azalma sağlandı. Bu yıl lisans programlarında 89 bin 686 kontenjana yerleşme olmadı, boş kalan kontenjanların 58 bin 107'si devlet, 23 bin 531'i vakıf, 7 bin 205'i KKTC üniversiteleri, 843'ü ise diğer ülkelerdeki üniversitelere ait oldu. Lisans programlarında boş kalan 89 bin 686 kontenjanın programlara dağılımı muhtelif olmakla birlikte boş kalan 14 bin 564 kontenjanın mühendislik programlarında bulunduğu tespit edildi. Bu yıl devlet üniversitelerinde hiç öğrenci yerleşmeyen program sayısı yüzde 64 düşüş göstererek 25'i ikinci öğretim olmak üzere 80 programa indi. Yani bu bölümler ‘sıfır’ çekti.
#YKSYÖK, 31 alanda verilen Başarı Bursu’nun kapsamını genişletti. Böylece burs kapsamına veterinerlik, astronomi ve uzay bilimleri, uzay bilimleri ve teknolojileri, hidrojeoloji mühendisliği, tohum bilimi ve teknolojisi olmak üzere beş yeni alan daha eklendi. Öğrencilere, 12 ay boyunca 700 TL burs verilecek.
#BursYÖK yaptığı açıklamayla lisans ve lisansüstü öğrencilerine verilen burs miktarları farklı miktarlarda artırdı. 100/2000 Doktora Bursu çalışan öğrenciler için 910 TL’den 2500 TL’ye, çalışmayan öğrenciler için ise 3825 TL’den 7500 TL’ye yükseltildi. Lisans Destek Bursu 1000 TL’den 1875 TL’ye çıkarıldı.
#BursFizik, kimya, biyoloji ve matematik alanında Boğaziçi, ODTÜ, Hacettepe gibi Türkiye’nin farklı üniversitelerindeki en parlak öğrencileri özel bir sınıfta ders alıyor. Bu öğrencilerin derslerine ise YÖK Başkanı Yekta Saraç, TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, üniversite rektörleri ile alanında isim yapmış hocalar giriyor.
#Boğaziçi ÜniversitesiFizik, kimya, biyoloji ve matematik alanında Boğaziçi, ODTÜ, Hacettepe gibi Türkiye’nin farklı üniversitelerindeki en parlak öğrenciler özel bir sınıfta ders alıyor. Geleceğin bilim insanı gözüyle bakılan üniversitelilere her ay 1000 TL veriliyor. Bu öğrencilerin hocaları da ‘first class’. Derslerine YÖK Başkanı Yekta Saraç, TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, üniversite rektörleri ile alanında isim yapmış hocalar giriyor.
#Gazetehaberi