Türkiye'nin ilk karantina ve pandemi hastanesi Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, 2 yılı aşkın sürede 11 bin koronavirüs hastası tedavi edildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından yaptığı duyuruda "Türkiye'nin ilk karantina ve pandemi hastanesi olan Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesindeki Covid-19 servis ve yoğun bakım alanları artık ihtiyaç kalmadığı için kapatıldı" ifadelerini kullandı.
#AnkaraDaha önceleri birçoğumuzun birebir tanışmadığı bir kavram olan yoğun bakım, pandemiyle hayatımızın bir gerçeği haline geldi. Koronavirüs ilk çıktığı zamanlar dolup taşan yoğun bakımlar, aşılar çıktıktan sonra ise nispeten rahatladı. Peki yoğun bakımda yatan hastalar bu süreçte neler yaşadı? Yoğun bakım çalışanlarının hayatı nasıl etkilendi? En önemlisi bir yakını yoğun bakım ünitesinde tedavi görenlerin yapması gerekenler neler? İşte insan hikayeleri, hasta yakınları için rehber ve pandeminin yoğun bakım gerçekleri...
#KoronavirüsAltı ülkede yapılan bir araştırmaya göre bitkisel beslenenlerin COVID-19’u ağır geçirme riski yüzde 73, pesketaryenlerinse yüzde 59 daha düşük. Dr. Suat Erus: “Bu bir sürpriz değil, bizi iyileştiren ilaçlar da bitkilerden yapılıyor sonuçta.”
#GazetehaberleriCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığınca hazırlanan "Asrın Küresel Salgını-Türkiye'nin Koronavirüsle Başarılı Mücadelesi" adlı kitaba takdim yazısı kaleme aldı. Erdoğan, "Dünyanın bu çaresiz ve tükenmişlik halinin aksine Türkiye olarak devlet-millet dayanışmasının en güçlü örneğini ortaya koyuyoruz. Çocuk, yaşlı, kadın ve erkek, herkes üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmekte en ufak tereddüt duymuyor. Dünyanın birçok ülkesi maalesef salgından kırılırken biz hem yurt içindeki hem de yurt dışındaki vatandaşlarımızı salgına karşı korumak için her türlü imkanı seferber ettik." ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanGut hastalığının tedavisinde kullanılan ‘kolşisin’ ilacının Covid-19 tedavi sürecini kısalttığı iddia edildi. Brezilya değil İtalya, İspanya, Rusya ve Amerika’da yapılan geniş kapsamlı çalışmalarda kolşisinin Covid-19'a bağlı hastane yatışlarını ve ölümleri ciddi anlamda azalttığına dair bilgiler var. Peki, kolsişin nedir, hangi hastalıkların tedavisinde kullanılıyor?
#Kolşisin NedirİBN-İ SİNA'nın sihirli ilacı olarak bilinen ve yabani çiğdemden elde edilen ‘kolşisin’in, Kovid-19’un organlara saldırısını durdurduğu belirlendi. Türk uzmanlar Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nazmi Gültekin ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Emine Küçükateş, İbn-i Sina’dan esinlenerek kolsişini kalp hastalarında kullandıklarını, başarılı sonuç alındığını, daha sonra dünyada ilgi gördüğünü söylediler.
#İbni SinaİBN-İ SİNA'nın sihirli ilacı olarak bilinen ve yabani çiğdemden elde edilen ‘kolşisin’in, Kovid-19’un organlara saldırısını durdurduğu belirlendi. Türk uzmanlar Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nazmi Gültekin ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Emine Küçükateş, İbn-i Sina’dan esinlenerek kolsişini kalp hastalarında kullandıklarını, başarılı sonuç alındığını, daha sonra dünyada ilgi gördüğünü söylediler.
#İbn-İ SinaKoronavirüs hasta sayısının her geçen gün arttığına dikkat çeken İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, “Vatandaşlarımızın kalabalıklardan uzak durmaları çok önemli. Önümüzdeki sürecin nasıl olacağını kestiremiyoruz. Bu kış zor geçecek” dedi.
#GazetehaberleriDamarlarda biriken yağ ve kolesterol gibi maddelerin bazı bölümlerinin koparak yukarıya kan akımıyla gitmesiyle oluşan pıhtı atması, ciddi sonuçlar doğuran ve önemsenmesi gereken bir hastalık olarak biliniyor. Uzmanlar, toplumda 'pıhtı atması' denilen ve ölüme kadar gidebilen ciddi risklere yol açan sağlık sorununun ciddiye alınması gerektiğini söylüyor. Peki, pıhtı atması nedir, neden olur?
#Pıhtı Atması NedirAlman basınının en önemli ekonomi gazetelerinden Handelsblatt'ta yer alan haberde, TOGG'un, elektrikli otomobil ekosistemi oluşturarak kendi "Tesla'sını" ürettiğine vurgu yapılarak, ülkenin ulusal ürün yelpazesine otomobilin de ekleneceği belirtildi.
#ToggCumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla 45 günde hizmete alınan Yeşilköy ve Sancaktepe’deki sağlık ikizleri olarak anılan acil durum hastaneleri bugüne kadar sadece yoğun bakımlarda bulunan negatif basınçlı havalandırma sistemini tüm odalara taşıdı. Sancaktepe’deki hastanenin başhekimi Doç. Dr. Yiyit bu eşsiz özelliği, “Odalarımız mikrop süzen filtrelerle dolu. Böylece odanın havasında virüs olması önleniyor” diye anlattı.
#GazetehaberleriSağlık Bakanı Fahrettin Koca, hafta sonları uygulanan sokağa çıkma yasağıyla ilgili olarak “Önümüzdeki dönemde sokağa çıkmayla ilgili, hafta sonuyla ilgili şu an genel bir düşünce yok. Gerektiğinde iller bazında vaka durumuna göre gündeme her zaman gelebilir” dedi.
#HaberProf. Dr. Ercüment Ovalı, yaklaşık 1 aydır üzerinde çalıştıkları, COVID-19 tedavisinde kullanılacak ilacın başarılı olduğunu duyurdu. Bilim insanlarından ise itiraz geldi. Çünkü ‘Keşfettik’ denilen ilaç 19 Mart’tan bu yana Yeni Zelanda’da klinik testlerde kullanılıyor. Dornaz Alfa ilacı nedir? Bilim insanları neden tepkili? İşte yanıtı.
#YAZARSağlık Bakanı Fahrettin Koca, şehir hastanelerine taşınacak olan eski hastanelerin yoğun bakımlarının, belli bir süre daha açık kalacağını açıkladı. Koca, “Taşınması kesinlikle tavsiye edilmeyen yoğun bakım hastalarımız var. Onlar iyileşene kadar eski hastanelerin yoğun bakımları açık kalacak. Transferlerine izin verilen hastalar için de çalışmalarımız sürüyor. Bu hastalarımız için özellikli taşıma sağlayacağız” dedi.
#Gazetehaberleri