SİVAS'ın Zara ilçesinde, ormanlık alanı istila eden ve 6 köyü tehdit eden tırtılların 'Altın kelebek' olduğu belirlendi. Sivas Orman İşletme Şube Müdür Yardımcısı Uğur Arıcan, tırtılların pupa dönemine girmesi nedeniyle herhangi bir mücadele yapılamayacağını söyledi. Arıcan, bölgede kuş popülasyonunun artırılacağını ve yırtıcı böcek salınarak önlem alınacağını ifade etti.
#SivasSivas'ın Zara ilçesinde, ormanlık alanı istila eden ve 6 köyü tehdit eden tırtılların 'Altın kelebek' olduğu belirlendi. Sivas Orman İşletme Şube Müdür Yardımcısı Uğur Arıcan, tırtılların pupa dönemine girmesi nedeniyle herhangi bir mücadele yapılamayacağını söyledi. Arıcan, bölgede kuş popülasyonunun artırılacağını ve yırtıcı böcek salınarak önlem alınacağını ifade etti.
#SivasSİVAS'ın Zara ilçesinde, ormanlık alanı istila eden ve 6 köyü tehdit eden tırtılların 'Altın kelebek' olduğu belirlendi. Sivas Orman İşletme Şube Müdür Yardımcısı Uğur Arıcan, tırtılların pupa dönemine girmesi nedeniyle herhangi bir mücadele yapılamayacağını söyledi. Arıcan, bölgede kuş popülasyonunun artırılacağını ve yırtıcı böcek salınarak önlem alınacağını ifade etti. Bölgede çalışma başlattıklarını belirten Orman Şube Müdür Yardımcısı Arıcan ayrıca, "Geçen yıllarda da Altın Kelebek adındaki tırtılın zararına rastlanılmıştı. Yine aynı durumla karşılaşıldı.'' dedi.
#SivasKESTANE üreticileri arasında 'katil arı' olarak adlandırılan Türkiye´de ilk olarak Yalova ile Bursa bölgesinde ortaya çıkan gal arısı, Düzce’den sonra Zonguldak'ta da görülmeye başlandı. Zonguldak İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Abdurrahman Avcı, kestane ağaçlarının çiçek açmasını engelleyen ve kurumasına neden olan gal arısına karşı acil önlem alınmasını istedi.
#ZonguldakOrman zararlılarıyla mücadele kapsamında geçen yıl biyolojik, biyoteknik, mekanik ve kimyasal çalışmalar için 8 milyon lira harcama yapıldı. Ormanlara 52 bin 92 kuş yuvası asılırken, 107 yere karınca nakledildi, 638 bin 93 yırtıcı böcek üretildi. Ormanların sağlık ve hayatiyeti konusunda ulusal, uzun dönemli, büyük ölçekli ve yoğun izlemelere dayalı kaliteli bilimsel verinin sağlanması amacıyla yurt genelinde kurulan gözlem alanlarında 21 bin 629 çalışma gerçekleştirildi.
#Orman Genel Müdürlüğüİstanbul Orman Bölge Müdürlüğü, ağaçları kurutan çam keseböceğini (Thautemapoea Pityocampa Schiff) yok etmesi için laboratuvar ortamında 7 bin predatör (yırtıcı böcek) Calosoma Sycophanta üretti. İstanbul’daki ormanlara salınan terminatör böcekler, aşırı çoğalan zararlı çam keseböceklerini yiyerek, ormanları yok olmaktan kurtardı.
Dünyanın En Etkili Biliminsanları listesine giren Prof. Dr. Çağan Şekercioğlu ornitoloji ve çevre çalışmalarıyla biliniyor. Şekercioğlu bir biyofil, yani doğaya tutku derecesinde ilgi duyuyor. Birçok ilke imza atmış ve filmlerde rastladığımız türden bir biliminsanı. Kuşlar, böcekler, yılanlar ve envai çeşit hayvanla muhatap olan Şekercioğlu “Hayvanlardan korkmuyorum, onların davranışı öngörülebilir” diyor.
#Prof. Dr. Çağan ŞekercioğluDünyada ve ülkemizde kuş türlerinin popülasyonunda ciddi bir azalma yaşanıyor. 200’den fazla türün soyunun kritik seviyede tehlike altında. En son Birleşik Krallık Ekoloji ve Hidroloji Merkezi'nin (UKCEH) yaptığı bir araştırmaya göre, modern insanlık tarihi boyunca her dokuz kuş türünden birinin neslinin tükendiği açıklandı. Peki ülkemizde tehlike altında olan türler hangileri? Bu türlerin nesli tamamen tükenirse nasıl sorunlar ortaya çıkabilir? Nasıl önlemler almak gerekiyor? Kuş bilimci Öğr. Gör. Ergün Bacak ile tüm bu sorulara cevap aradık.
#Kuş TürleriAlaska'dan Yeni Zelanda'ya okyanusun üstünden durmaksızın uçarak rekor kıran kıyı çamurçulluğu, Mersin'in Göksu Deltası'nda fotoğraflandı. Göç güzergâhında Türkiye olmamasına rağmen rekortmen kuşun kıyılarımızda görülmesi oldukça ilginç. Peki kıyı çamurçulluğunun yolu neden Türkiye’ye düştü?
#Kıyı ÇamurçulluğuABD'li bilim insanları California kıyı şeridinde son derece nadir rastlanan Ejder Balığını görüntülemeyi başardı. Torpido şeklindeki ejder balığı, bu balık türüyle ilgili araştırmalara da hız kazandırdı. Peki, ejder balığı nedir, nerede yaşar? İşte, ejder balığı özellikleri hakkında bilgiler...
#Ejder BalığıGörsel açıdan özellikle en ilginç hayvan türleri içerisinde sekreter kuşları gelmektedir. Bu hayvan türleri hakkında bilgi almak isteyen birçok kişi ise internet üzerinden araştırma gerçekleştiriyor. Peki, sekreter kuşu nedir, ne yer ve nerede yaşar? Sekreter kuşu özellikleri ve türleri üzerine merak edilen bilgileri derledik.
#Sekreter KuşuŞahin kelimesi insan ismi olarak kullanılabildiği gibi bilimsel terimi ise hayvan bilimi arasında yer almaktadır. Şahin kartal ailesinden olan bir kuştur. Bu kuşun temel karakteristik özellikleri de bulunmaktadır. Hatta şahin kuşu yırtıcı olarak bilinmektedir. Bakışları, tüyleri, görünüşü insanlar tarafından dikkat çekmektedir. Şahin nedir, ne yer ve nasıl beslenir, şahin kuşunun temel ve yırtıcı özellikleri nelerdir detayları ile derledik.
#ŞahinDoğada bulunan birçok kuş çeşidi bulunmaktadır. Bu kuş çeşitlerinin her birinin farklı özellikleri vardır. İnsanların ilgisini çeken kuş türlerinden biriside kerkenez kuşudur. Bu kuşun dikkat çeken özelliklerini herkes çok merak etmektedir. Kerkenez kuşu nedir, ne yer ve nasıl beslenir? Kerkenez nerede yaşar ve özellikleri nelerdir detayları ile derledik.
#Kerkenez KuşuEvrende yaşayan kuşlar bir o kadar sevimli ve bir o kadarda tatlıdır. Kuşların birbirinden güzel gagaları ve rengarenk tüyleri bulunmaktadır. Ancak tüm kuşlar göründüğü kadar masum ve sevimli değildir. Çünkü kuş türleri arasında yırtıcı grubuna giren kuş türleri de bulunmaktadır. Peki, yırtıcı kuş türleri ve isimleri nelerdir? Bu kuşlar ne ile beslenirler? En yırtıcı kuş olarak hangi hayvanlar sayılmaktadır? İşte, yırtıcı kuşlar hakkında tüm detayları derledik.