Sağlık Bakanlığı'na bağlı Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) bünyesinde geliştirilen yeni koronavirüs PCR tanı kitinin piyasaya çıkması için gün sayılıyor. Yeni varyantlardan etkilenmeyecek şekilde dizayn edilen ve doğruluk oranı yüzde 98'i bulan yeni PCR tanı kitinde sonuç alma süresi de yarı yarıya düşecek. Çok düşük virüs yüklerinde de doğru sonuç verebilen tanı kiti sayesinde hastalığın en erken evrede tespiti de mümkün olacak. TÜSEB Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Rabia Çakır Koç, yerli imkanlarla geliştirilen yeni PCR tanı kitine dair detayları ilk kez Demirören Haber Ajansı ile paylaştı.
#İstanbulKoronavirüsün (Kovid-19) İngiltere, Güney Afrika ve Brezilya varyantlarına duyarlı, yanlış negatif sonuç verme riski düşük tanı kiti geliştirildi. Anadolu Ajansı muhabiri Tezcan Ekizler, o kitin detaylarını uzman konuğuna sordu.
#KoronavirüsSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, özel bir televizyon kanalında açıklamalarda bulundu. Bakan Varank programda Yerli Tanı Kiti'ni tanıttı. Bakan Varank, "1.5 ay önce Çin'den geldi-gelmedi tartışmaları yapılan ürünü biz artık üretebiliyoruz." ifadelerini kullandı.
#Yerli Tanı KitiDünyada etkisini arttıran ve pandemi haline dönüşen corona virüsüne yönelik ülkemizde gerçekleşen çalışmalar arttırıldı. Bu kapsamda Sağlık Bakanlığı 15 dakika gibi kısa bir sürede sonuç alınabilecek olan hızlı tanı kitinin hayata geçeceğini duyurmuştu. Corona virüsü ile ilgili gelişmeleri yakından takip edenler hızlı tanı kitinin Türkiye'de uygulamaya başlayıp başlanmadığını ve hızlı tanı kitinin nasıl kullanılacağını merak ediyor. Peki, Corona virüsü (koronavirüs) hızlı tanı kiti nedir? Hızlı tanı kiti uygulaması başladı mı?
#Hızlı Tanı Kiti NedirSağlık Bakanı Fahrettin Koca, 'Bugüne kadar 10 bini geçen test yaptık. Test sayımızın çok artacağını düşünüyoruz. Günlük en az 10-15 bin test yapabilir hale gelmek istiyoruz. Önümüzdeki 1-2 gün içerisinde hızlı tanı kiti devreye girecek' dedi. Bu gelişmenin ardından yerli tanı kiti hakkında vatandaşların araştırmaları hız kazandı. Peki, Corona virüsü yerli tanı kiti nedir? Hızlı tanı kiti nerede yaptırılır?
#Corona Virüsü Yerli Tanı Kiti Nedir?Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, TBMM'de Corona Virüs oturumunda ''Virüsün bulaştırıcılık süresi kesin olarak bilinmemektedir'' dedi. Yakında bütün büyük şehirlerde test yapılabileceğini söyleyen Bakan Koca, ''Özellikle önümüzdeki bir iki gün içerisinde hızlı tanı kiti devreye girmiş olacak'' diye konuştu. Bakan Koca, Aytaç Yalman'ın vefatına ilişkin de Meclis'te açıklama yaptı. Sağlık Bakanı Koca, emekli Orgeneral Aytaç Yalman ile birlikte Türkiye'de Corona Virüsten ölenlerin sayısının 3'e yükseldiğini söyledi.
#Sağlık Bakanıİran'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) can almaya devam ediyor... Gelen son dakika haberine göre hayatını kaybedenlerin sayısı 4'e yükseldi. Virüsün ortaya çıkmasının ardından İranlılar ölü sayısının artmasından endişe duyuyordu. Irak, komşu İran'daki koronavirüs vakaları nedeniyle bir sınır kapısını kapatmıştı, ayrıca tüm uçak seferleri askıya alınmıştı.
#İranSağlık Bakanlığı tarafından COVİD-19 (yeni tip koronavirüsü) için geliştirilen yerli tanı kitine ilişkin laboratuvar görüntüleri paylaşıldı. Görüntülerde yerli tanı kitine ilişkin uygulama detayları yer alıyor. Konuya ilişkin bilgi veren Ulusal Viroloji Laboratuvarı Sorumlusu Doç. Dr. Gülay Korukluoğlu da yerli üretim kit ile tanı koyma süresinin ciddi şekilde düştüğüne işaret etti.
#Covid-19 VirüsüBakanlık COVİD-19 için geliştirilen yerli tanı kitine ilişkin laboratuvar görüntülerini paylaştı. Ulusal Viroloji Laboratuvarı Sorumlusu Doç. Dr. Korukluoğlu “Yerli üretim kitin geliştirilerek laboratuvarımızda rutin uygulamaya koyduk. Testin kendisi yaklaşık 90 dakika sürmekte. Avantajları var, kaynak israfını engellemesi ve oldukça uygun fiyatlara testlerin mal ediliyor olması” ifadelerini kullandı.
#Korona VirüsRahim ağzı kanserinden yüzde 70-90 oranında koruyan HPV aşısının tüm Türkiye’de ücretsiz olması için ilk adım geçtiğimiz günlerde atılmıştı. Hangi yaş gruplarına, nasıl bir uygulama takvimi oluşturulacağı ise henüz netlik kazanmadı. Peki, HPV aşısı ne zaman ücretsiz olacak?
#HPVSağlık Bakanı Fahrettin Koca, bazı ilaçların bulunamadığına yönelik iddialarla ilgili olarak, 'Gündemimizdeki en önemli konu bu. Sorunları çözeceğiz. Maliyetler arttı, bir yol haritamız var çözüm için.' dedi. SMA Bilim Kurulu’nun önümüzdeki hafta toplanacağını belirten Bakan Koca, ‘Gen tedavisiyle ilgili ise SMA Bilim Kurulumuz konuyu çok yakın takip ediyor, etkinliğiyle ilgili yeterli kanıt görülürse bu tedaviyi vermekten de asla geri durmayız.’ İfadelerini kullandı.
#Sağlık BakanıSağlık Bakanı Fahrettin Koca, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda HPV aşına dair önemli açıklamalarda bulunmuştu. Bakan Koca ''Belirlenen bir grupla aşılamaya başlayacağız ve kapsamını kademe kademe genişleteceğiz'' açıklamasını yapmıştı. Fahrettin Koca, HPV aşısının ardından HPV tanı kitinin de önümüzdeki ay içinde kullanıma sunulacağının müjdesini verdi.
#Fahrettin KocaSağlık Bakanlığı'na bağlı Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) bünyesinde geliştirilen yeni Kovid PCR tanı kitinin piyasaya çıkması için gün sayılıyor. Yeni varyantlardan etkilenmeyecek şekilde dizayn edilen ve doğruluk oranı yüzde 98'i bulan yeni PCR tanı kitinde sonuç alma süresi de yarı yarıya düşecek. Çok düşük virüs yüklerinde de doğru sonuç verebilen tanı kiti sayesinde hastalığın en erken evrede tespiti de mümkün olacak. TÜSEB Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Rabia Çakır Koç, yerli imkanlarla geliştirilen yeni PCR tanı kitine dair detayları ilk kez Demirören Haber Ajansı ile paylaştı.
#TÜSEBTürkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) Başkanı Prof. Dr. Erhan Akdoğan, yerli aşıda gelinen son noktayı açıkladı. Prof. Dr. Akdoğan, geçtiğimiz hafta başlatılan Turkovac'ın üçüncü doz olarak etkinlik ve güvenlik açısından Sinovac ile karşılaştırılacağı Faz 3 klinik araştırmasının Türkiye tarihinde yürütülen en büyük klinik araştırma olduğunu söyledi. Akdoğan, "Çalışma halihazırda 28 ilimizde 41 merkezde yürütülüyor. Yaklaşık 3 bin gönüllüye ulaşılması hedefleniyor" dedi. Akdoğan, "Bir de intranazal sprey aşısı çalışmamız (burun spreyi) vardı. Birçok avantajı, hem üretim açısından hem kullanım açısından birçok avantajı olacağı için, karşılaşabileceğimiz başka salgınlar için o çalışmaya da ayrı bir ehemmiyet veriyoruz." dedi.
#KoronavirüsTürkiye'de son 24 saatte 297 bin 167 Kovid-19 testi yapıldı, 21 bin 893 kişinin testi pozitif çıktı, 252 kişi hayatını kaybetti. Bilkent Üniversitesi Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi'nde (UNAM) geliştirilen yeni "antijen testi" ile pozitif vakalar 10 saniye gibi bir sürede yüzde 99 doğruluk oranı ile tespit edilebiliyor. Dr. Bülent Ortaç, dünyada geliştirilen pek çok Kovid-19 tanı testi olduğuna işaret ederek bu testin 10 saniye gibi rekor bir sürede sonuç veren en hızlı test olduğunu söyledi. Diagnovir test kiti ve cihazı için şimdiden Ukrayna, Almanya gibi pekçok ülkeden talep geliyor.
#AnkaraSağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Kluge ile video konferans üzerinden bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede Avrupa bölgesindeki vaka artışları, koronavirüsteki mutasyon, Türkiye’deki güncel durum ve aşı çalışmaları ele alındı. Kluge, DSÖ'nün tavsiyelerini izlediği için Türkiye'ye tebrik ve teşekkürlerini iletti.
#Hans KlugeBilkent Üniversitesi UNAM'da Türk araştırmacılar yeni tip koronavirüs (Kovid-19) teşhisini 10 saniyede yüzde 99 güvenilirlikle yapabilen nanoteknoloji temelli tanı sistemi geliştirdi. Burundan sürüntü almayı tarihe karıştıracak yüksek teknoloji özelliğiyle ve hastalığın erken evresinde de sonuç vermesiyle öne çıkan nanoteknoloji temelli yeni tanı sisteminin yabancı menşeli PCR testlerinin yerini alması hedefleniyor. Rektör Prof. Dr. Abdullah Atalar, "Bu cihaz tamamen Türk malı. Türkiye'ye ait eşi bulunmayan bu teknolojiden bütün dünya faydalanacak. Bu buluşun ülkemizde ve dünyada çok ses getireceğine inanıyoruz. Kitleri de çok ucuz, cihazla seri halde testler yapılabilir'' dedi. Bilkent Üniversitesi UNAM baş araştırmacılarından Doktor Öğretim Üyesi Bülend Ortaç da ''PCR testi, hata payı yüksek ve hastalık başladıktan 2-3 gün sonra sonuç veren bir yöntemken bizim sistemimiz saniyeler içinde ve hastalığın erken evresinde sonuç veriyor'' ifadelerini kullandı.
#KoronavirüsBilkent Üniversitesi UNAM'da Türk araştırmacılar yeni tip koronavirüs (Kovid-19) teşhisini 10 saniyede yüzde 99 güvenilirlikle yapabilen nanoteknoloji temelli tanı sistemi geliştirdi. Burundan sürüntü almayı tarihe karıştıracak yüksek teknoloji özelliğiyle ve hastalığın erken evresinde de sonuç vermesiyle öne çıkan nanoteknoloji temelli yeni tanı sisteminin yabancı menşeli PCR testlerinin yerini alması hedefleniyor. Rektör Prof. Dr. Abdullah Atalar, "Bu cihaz tamamen Türk malı. Türkiye'ye ait eşi bulunmayan bu teknolojiden bütün dünya faydalanacak. Bu buluşun ülkemizde ve dünyada çok ses getireceğine inanıyoruz. Kitleri de çok ucuz, cihazla seri halde testler yapılabilir'' dedi. Bilkent Üniversitesi UNAM baş araştırmacılarından Doktor Öğretim Üyesi Bülend Ortaç da ''PCR testi, hata payı yüksek ve hastalık başladıktan 2-3 gün sonra sonuç veren bir yöntemken bizim sistemimiz saniyeler içinde ve hastalığın erken evresinde sonuç veriyor'' ifadelerini kullandı.
#Bilkent ÜniversitesiSon dakika haberi... Türkiye geçen hafta cuma günü itibarıyla yürürlüğe giren yeni tedbirlerle ağırlaşan korona tablosu ile mücadele etmeye çalışırken, vaka ve ölü sayısı maalesef her geçen gün artıyor... Uzmanlar, bu sayıların 1-14 gün önceki durumu yansıttığını belirtirken, yeni kısıtlamaların etkisinin ise gelecek hafta pazartesi itibarıyla görülmesi bekleniyor. Bu şartlar altında Sağlık Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Koronavirüs Bilim Kurulu üyeleri 17.00'da bir araya geldi. Toplantı az önce sonra erdi ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca kritik açıklamalar yaptı. Bakan Koca, tabloda semptom göstermeyen hastaların da artık yer alacağını duyurdu. Koronavirüste son durumu paylaşan Fahrettin Koca, "Son 3.5 aydan bu yana ağır hasta sayımızda artış 8 kata yakın oldu. Hatta 9 kat... Bugünkü Vefat sayımız 168. Bugün, en yüksek vefat sayımız" ifadelerini kullandı. Bakan Koca 25 kasım bugünkü korona vaka sayısını da açıkladı: 28 BİN 351...
#KoronavirüsSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "(Borç yapılandırması ve istihdam teşvikine ilişkin kanun) Bu kapsamda toplam 34 milyon liralık KOSGEB alacağını yeniden yapılandırıyoruz. İlçe bazlı bölgesel teşvik uygulamasını önümüzdeki yıldan itibaren hayata geçiriyoruz. Organize Sanayi Bölgelerinde 762 yeni fabrika üretime başladı. Reel sektörün yatırım talebi, geçen yıl aynı döneme göre yüzde 21 arttı,159 milyar liralık yatırım için 8 bin 396 teşvik belgesi düzenledik" açıklamasında bulundu.
#Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Mustafa VarankSanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, "TÜBİTAK bünyesinde faaliyet yürüten UME, Türkiye'de Kovid-19 tanısı için kullanılan PCR testlerindeki ölçüm kalitesini artırmak amacıyla RNA tabanlı referans malzemeler üretti." ifadelerini kullandı.
#Kovid-19 Tanı Kitleri