yer çekimi haberleri sayfasında yer çekimi hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 4904 yer çekimi haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Erzurum'da Palandöken Dağları'ndaki Abdurrahman Gazi Türbesi'ne çıkan yol, 'Dünyada yer çekiminin olmadığı iddia edilen 8 şaşırtıcı yer' arasında gösteriliyor. 200 metrelik 'gizemli yol'a girenler şaşkınlıklarını gizleyemiyor. Yolun başında kontağı kapatılan otomobiller, yokuş yukarı çıkıyor. Bunu duyanlar, Türkiye'nin dört bir tarafından Erzurum'a gelip, deneme yapıyor.
#Erzurum9 yaşındaki Çinli Lu Zixuan ayaklarıyla ok atıyor. Yer çekimine meydan okuyan yetenekli çocuk dublörleri aratmayan görüntüsüyle ilgi topluyor. Bu zor duruşuyla hedefi tam tutturan Lu Zixuan'ın videoları Çin'in yaygın canlı yayın platformu olan kuaishou'da ilgiyle takip ediliyor.
#Yer ÇekimiYakın Doğu Üniversitesi öğrencilerinden oluşan 30 ekibin yarıştığı ve yer çekimine meydan okuduğu yarışmada, her takım el yapımı uçuş makineleriyle mücadele etti. İçine yumurta yerleştirilen uçuş makineleri, 15 metrelik platformdan aşağıya bırakıldı ve yumurtalara en az zararı veren ekip olan 07 Gang takımı yarışmanın sonunda ödüle kavuştu.
#Yer ÇekimiRusya'da bir adamın, çalıştığı işyerinde, transpalet diye tabir edilenaraçla yük taşırken yaşadığı komik kazanın görüntüleri, sosyal medyadabüyük rağbet gördü. Rusya'da, günlerden Pazartesi sabahı bir adam, çalıştığı işyerindetranspalete yüklediği malzemeleri taşırken ilginç bir kaza yaşandı.Adam, kulandığı transpaleti yaklaşık 20 santimlik yükseklikten indirmekistedi. Ancak bu sırada yükün ağırlığı boşluğa basınca transpalet yanyattı. Aracı kullanan adam ise havada uçarak beton zemine çakıldı. Talihsiz adam düştüğü yerden kendi imkanlarıyla doğrulurken,yaşanan o ilgniç kazanın görüntüleri sosyal medyada büyük ilgi gördü,çok sayıda yorum aldı. Yorumcuların çoğu, talihsiz adamın bu ilginç kazadan yara almadan kurtulduğu için şanslı olduğunu yazdı.
#RusyaGeçmiş çağlarda insanlar insanı evrenin merkezi olarak kabul eden anlayışlarıyla güneşin ve yıldızların dünyanın etrafında döndüğünü düşünüyorlardı. Kopernik’e kadar da böyle devam etmişti. Aşağıdaki sabitleştirilmiş hızlı çekim videosu ise izleyenlere dünyanın nasıl döndüğü hakkında yeni bir bakış açısı kazandırıyor.
#DünyaKaşlar, yüz ifadelerimizin önemli bir parçasıdır ve yüz estetiğinde büyük rol oynar. Kaş düşüklüğü hem estetik hem de fonksiyonel açıdan çeşitli etkiler yaratabilir. Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ufuk Askeroğlu, genç kişilerde daha yaş almış bir görüntüye sebep olan kaş düşüklüğü ile ilgili merak edilenleri anlattı.
#GüzellikUzaya gitmek, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda yaşamak çok az kişinin yaşayabildiği, geri kalan herkesin de merak ettiği muhteşem bir tecrübe. Astronotlar ne yiyip içiyor, nasıl uyuyor, nasıl spor yapıyor, kirli çamaşırlarını nasıl temizliyor? Üç ayrı ülkeden üç astronot anlattı...
#UzayAlper Gezeravcı’nın ardından Türkiye’nin uzaya göndereceği ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever’in uzay uçuşu, yarın ABD’nin New Mexico eyaletindeki Spaceport Tesisleri’nden gerçekleştirilecek. Atasever, 1.5 saat sürecek uzay yolculuğunda 3 dakikada 3 deney gerçekleştirecek.
#Tuva Cihangir Ataseverİlk Türk vatandaşı astronot Alper Gezeravcı’dan sonra ikinci astronotomuz Tuva Cihangir Atasever de uzaya çıkmak için geri sayıma başladı. Atasever’in yörünge altı araştırma uçuşu, 8 Haziran 2024’te Virgin Galactic’in ABD’nin New Mexico eyaletinde bulunan Spaceport tesislerinden gerçekleşecek.
#Tuva Cihangir AtaseverToprak kayması neden olur? sorusu, Erzincan İliç'te altın madeni bölgesinde meydan gelen heyelanla gündemde yer aldı. Zemini kaya veya yapay dolgu malzemesinden oluşan bir yamacın yer çekimi, eğim, su ve benzeri diğer kuvvetlerin etkisiyle aşağı ve dışa doğru hareketi olarak adlandırılan toprak kayması heyelan olarak da biliniyor. Yeryüzünde çok sık meydana gelen ve çok yaygın bir kütle hareketi olan heyelanlar, yağış, eğim ve killi topraklar gibi nedenlerle meydana geliyor. Toprak kaymasına yönelik alınacak önlemler arasında zemin sertleştirilmesi v.b çalışmalar yer alıyor. Peki, toprak kayması neden olur, nedir? Erzincan İliç'teki toprak kaymasının nedeni ne? İşte, heyelanla ilgili ayrıntılı bilgiler.
#Toprak Kayması NedirGüneş, Dünya'dan ne kadar uzaktadır? Bu sorunun cevabını bugün biliyoruz ancak 1600'lü yıllarda bilim insanları yanıtı ilk bulacak kişi olmak için adeta birbirleriyle yarışıyordu. O bilim insanlarından ikisi bu arayışta ölümü bile göze alarak bir yolculuğa çıktı. Üstelik 7.000 kilometrenin ve pek çok problemin ardından elde ettikleri veriler, bir değil birçok anlamda çığır açtı. Peki kimdi bu bilim insanları?
#Giovanni CassiniTürkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın uzayda yapacağı 13 deneyin 4'üne kadın eli değdi. Deneylerde, Yıldız Teknik Üniversitesi'nden 2 kadın bilim insanın çalışması yer aldı. Bir çalışmada uzayda bitkiler üzerine gen aktarımının yapılıp yapılmayacağı test edilirken, diğerinde ise Türkiye'nin Antarktika bölgesindeki istasyonundan toplanan mikroalglerin üretimi ilk kez uzayda deneniyor.
#Alper GezeravcıYaşar Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. İsmail Türkan, Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Rengin Özgür Uzilday ve Doç. Dr. Barış Uzilday’dan oluşan ekibin tasarladığı ‘Extremophyte’ isimli deney, Türkiye’nin insanlı ilk uzay misyonunda yer alacak 13 deneyden biri olarak seçildi.
#AlmanyaUluslararası Uzay İstasyonu’nda bulunan ilk Türk astronot Alper Gezeravcı, Diyarbakır’da uzay meraklısı öğrencilerle görüntülü görüşmede, soruları cevapladı. Uzaylı görüp görmediğinin sorulması üzerine Gezeravcı, 'Uzaylı henüz görmedim ama görseydim, 'Sana Furkan’ın selamını getirdim' derdim herhalde. Herhangi bir uzaylı ile karşılaşmadım ama ben de merak ediyorum. Varlıklarını öğrenirsem farklı bir şey dönüşte seninle de paylaşacağım muhakkak.' şeklinde yanıt verdi.
#DİYARBAKIRSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, CNN Türk'te Tarafsız Bölge programında Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan'ın gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Türkiye'nin uzaydaki hedeflerini anlatan Bakan Kacır, "10 yıl sonra Türkiye uzay ekosisteminin önemli bir oyuncusu olacak. Hedefimiz bu" dedi.
#Bakan KacırSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı ile görüştü. Bakan Mehmet Fatih Kacır, 'Bu bilimsel çalışmalar Türkiye olarak varlığımızı güçlendirecek.' dedi. Gezeravcı uzayda ilk deneyimlerini anlatırken, '90 dakikada bir günde 16 kez gün doğumu ve batımı oluyor. Suni şekilde ışıklandırmayla dünyadakine benzer şekilde, 24 saate göre ayarlamaya çalışıyoruz.' ifadelerini kullandı.
#Sanayi Ve Teknoloji BakanıCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, uzaya çıkan ilk Türk astronot Alper Gezeravcı ile Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki (ISS) 3'üncü gününde gerçekleştirdiği canlı bağlantıda, "Bu görev ile birlikte çocuklarımızın ve gençlerimizin uzaya olan merakları daha da artacak. Sen ilk astronotumuz oldun. Ama tabii ki son olmayacaksın. Artık Türkiye de insanlı uzay görevi gerçekleştiren sayılı ülkeler arasında yerini aldı. İnşallah bu yolculuğumuz güçlenerek devam edecektir" dedi.
#Recep Tayyip ErdoğanTürkiye'nin ilk astronotu Alper Gazeravcı ve ve 3 takım arkadaşını taşıyan Dragon kapsülü, Uluslararası Uzay İstasyonu'na kenetlenmişti. İlk Türk astronot Alper Gezeravcı, deney çalışmalarına başladı. Tuz Gölü bitkisi uzayda test ediliyor. Uluslararası Uzay İstasyonu’nda çalışmalarına başlanılan ilk deney EXTREMOPHYTE oldu. İşte deneyin detayları...
#Alper GezeravcıTürkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı ile 3 astronotun bulunduğu Axiom-3 mürettebatını taşıyan Dragon uzay aracı, dün TSİ 13.42’de Uluslararası Uzay İstasyonu’na başarıyla kenetlendi. Ekibi, uzay istasyonunda bulunan astronot ve kozmonotlar karşıladı. Tüm Türkiye tarihi anları nefesini tutarak izledi.
#Aalper Gezeravcı“Türkiye’nin ilk astronotu” olarak tarihe geçen Alper Gezeravcı’nın da içinde olduğu Dragon kapsülü bugün Türkiye saati ile 12.27'de uluslararası uzay istasyonuna kenetlenecek. Peki Türk astronot uzayda 14 gün nasıl yaşayacak? Ne yiyecek, nerede uyuyacak, nasıl vakit geçirecek? İşte tüm detaylar...
#Alper Gezeravcıİletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi tarafından, Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın uzay yolculuğuyla ilgili, 'Aslında astronot diyemeyiz, turist olarak gidiyor' iddiasının doğru olmadığını belirtilerek, "Uzay turistlerinin amacı, kişisel bir deneyim yaşamak ve uzaya seyahat etmektir. Öte yandan astronotluk, ciddi sorumluluk, nitelik ve vasıf gerektirmektedir" açıklaması yapıldı.
#Alper GezeravcıSon dakika haberi... Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Alper Gezeravcı'nın uzay yolculuğunun ertelenmesine ilişkin CNN Türk'te açıklamalarda bulundu. Doğrudan bir sorun bildirilmediğini kontroller için ek zaman gerektiğini açıklayan Bakan Kacır "Aslolan güvenlik içinde fırlatmaların gerçekleştirilmesidir. Biz fırlatmayı seyretmek üzere heyecan içerisindeydik. Bu heyecanımızı koruyalım" dedi.
#Mehmet Fatih Kacır