Bitkisel üretimde yeni destekleme modeli hayata geçiyor. Planlama kapsamındaki ürünleri havzasında üreten çiftçilerin ve planlı üretim kapsamında üretim yapan tüm üreticilerin, mazot maliyetinin yüzde 100’ü ve gübre maliyetinin yüzde 50’si karşılanacak. Yer altı su kısıtının bulunduğu yerlerde mazot ve gübre desteği yüzde 100’e çıkacak.
#TarımÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, kentte kurulacak Kocasinan Tarıma Dayalı Organize Sanayi Bölgesi'nin 1 milyon 237 bin metrekareden oluşacağını belirterek, "Seralarda üretim yapılacak, her hava koşulunda üretim devam edecek. Kayseri, hem kendi ihtiyacı olan meyve ve sebzeyi üretecek hem de çevre illere ve özellikle de yurt dışına ithal edebilecek." dedi.
#KocasinanMazot gübre desteği ödeme tarihi 2024, milyonlarca çiftçinin gündemindeki yerini koruyor. Tarım ve Orman Bakanlığınca çiftçi kayıt sistemine kayıtlı olan çiftçilere ödenecek olan mazot gübre desteği ile tarımsal destek ödemeleri için gözler ödeme takvimine çevrildi. Su ürünleri yetiştiriciliği, hububat-baklagil ve dane mısır, yem bitkileri alanlarında verilen tarımsal destekleme ödemesiyle, 295 milyon 531 bin TL'lik ödeme çiftçilerin hesaplarına yatırıldı. Diğer yandan 2024 mazot gübre desteğinin hesaplara geçeceği tarih de beklenmeye başlandı. Peki, çiftçi destek ödemesi yattı mı? Mazot ve gübre desteği ne zaman yatacak? İşte, mazot ve gübre desteği ödeme sorgulama ekranı ve konu hakkında ayrıntılı bilgiler.
#Mazot Gübre DesteğiCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2024 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi kapsamında Meclis'te konuştu. Yılmaz "Dezenflasyon politikalarımızın devamlılığı sağlanarak 2025 yılında istikrar dönemine geçilecek; enflasyondaki gerileme hız kazanacak, öngörülebilirlik artacak ve 2026 yılında enflasyon yeniden tek haneye çekilecektir" dedi.
#Cevdet YılmazTürkiye'nin en büyük doğal tatlı su göllerinden Eğirdir ve Beyşehir göllerindeki su seviyesi, kritik seviye olarak belirtilen kotların altına indi. Eğirdir Gölü'nde 11 santim, Beyşehir'de 14 santim kritik su seviyesinin altına inildiğini belirten Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) bilim danışmanı Dr. Erol Kesici, özel hükümleri içeren yasalara göre iki gölden bir damla dahi su alınamayacağını söyledi.
#Tatlı SuMazot gübre desteği ödeme tarihi için beklentiler arttı. 2022 yılına ait mazot gübre desteği ve yem bitkileri desteği ödemeleri 24 Şubat tarihinde gerçekleşmişti. Ziraat Bankası üzerinden gerçekleşen mazot gübre desteği ödemelerinden toplamda 79 bin 98 çiftçiye 85 milyon 767 bin 154 TL tutarında ayni destek ödemesi yapılmıştı. 2023 yılı mazot gübre desteğinin ne zaman yatacağı haziran ayı ile gündeme geldi. Peki, mazot ve gübre desteği ne zaman, hangi tarihte yatacak? İşte, mazot gübre desteği ödeme tarihi son durum bilgisi...
#Mazot Gübre Desteği ÖdemesiŞanlıurfa’daki Harran Üniversitesi, Türkiye’de ilk olacak ‘çevre dostu pamuk’ üretimine başlıyor. Üniversite, bu sayede çevre dostu üretim yaparken aynı zamanda pamukla üretilen tekstil ürünlerinin de daha kaliteli ve dayanıklı olmasını sağlayacak. Proje, TÜBİTAK tarafından da sanayi-üniversite iş birliği programı kapsamında destekleniyor.
#Harran ÜniversitesiBilindiği gibi ziraat odaları çiftçinin mesleki örgütü... Söke ise tarımsal faaliyetin çok yoğun biçimde yapıldığı bir bölge. İlçe Ziraat Odası’na kayıtlı 11 bin 500 çiftçi bulunuyor. Ancak hemen komşu ilçe Kuşadası’nda ziraat odası olmadığı için orada bulunan 700 çiftçiye de Söke Ziraat Odası hizmet veriyor. Tabii Kuşadası turizmin fazlaca ön plana çıktığı bir ilçe ama burada da 46 bin dekar tarım arazisinin bulunuyor olması küçümsenecek gibi değil. Bu arada hemen not düşelim, Söke’nin tarım alanı varlığı da 616 bin dekar. Ziraat Odası Başkanı Mustafa Tanyeri bölgede çok tanınan bir çiftçi temsilcisi. “Söke üreticisinin ve bölge tarımının daha iyi bir yere gelebilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı, ilimiz milletvekilleri ve Ziraat Odaları Genel Başkanlığı’na sürekli olarak dilekçe ve dosyalar şeklinde çözüm önerilerimizi iletmekteyiz” diye söze başlayan Tanyeri, şu bilgileri paylaşıyor:
#1Kayseri’nin ‘Atom Karınca’ diye anılan Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç hem turizm kenti olma yolunda yapılan yatırımları, hem de beş üniversiteli bir şehir olarak gelişmeleri anlattı. Büyükkılıç Türkiye’yi Erciyes’te kayak keyfi yapmaya, Soğanlı Vadisi’ni keşfetmeye çağırdı.
#KayseriTarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, tarımda Türkiye'nin önceliğinin stratejik ürünler olduğunu, sektör açısından da üretim alanlarının artırılması, verimin yükseltilmesi ve kalitenin daha yukarıya taşınmasını hedeflediklerini belirtti.
#Vahit KirişciBeyaz et ve yumurta üretiminde, diğer ifadeyle kanatlı sektöründe Türkiye, dünyanın önemli oyuncularından biri konumunda. Küresel verilere bakarsak 2020 yılı itibarıyla dünyada toplam et üretimi 325 milyon ton. Bu miktarın yaklaşık yüzde 41’i kanatlı eti. Ülkemizde 2021 yılı kanatlı eti üretimi ise 2.3 milyon ton. Türkiye bu performans ile dünyada 10’uncu sırada. Yumurta üretiminde de yaklaşık 20 milyar adet ile yine 10’uncu sırada yer alıyor. Söz konusu rakamlar gerçekten göğüs kabartıcı. Ancak son gelişmeler karşısında sektör temsilcilerinin görüşleri de pek iyimser değil.
#1Mazot ve gübre desteği ne zaman yatacak sorusu çiftçilerin gündemindeki konu olmaya devam ediyor. Mazot ve gübre desteği için Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Kirişçi mazot ve gübre desteği ödemelerinin yapılacağı tarih hakkında bazı detayları paylaştı. Peki, Mazot Gübre desteği ne zaman yatacak? İşte, o detaylar
#MazotTürkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, çiftçilerin çözülmesi gereken sorunlarının olduğunu belirterek, “Bu sorunlar çözülür ve yeterli destek verilirse, çiftçilerimiz üretimden kopmaz ve 2022 yılında üretimde sıkıntı yaşamayız” dedi.
#Şemsi Bayraktar