Kadın girişimciler için kendilerini danışman banka olarak konumlandırmaya çalıştıklarını belirten Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Sibel Kaya, “Son beş yılda kadın girişimcilere sağladığımız finansman tutarı 150 milyara ulaştı. Bu rakam kadın girişimcileri ayrı segmentte değerlendirip destek vermeye başlayan ilk banka olarak bundan sonraki dönemde neler yapabileceğimizin kanıtı” diye konuştu. Kaya, finansman dışında kadın girişimcilere yönelik gerçekleştirdikleri eğitim, yeni pazarlara açılma ve cesaretlendirme konusundaki projelerle ilgili de bilgi verdi.
#Sibel KayaHayvansal gıdalara alternatif üretmek için yola çıkan girişimci Emine Yılmaz markasını kurdu. Bitkisel havyar ürününü e-ticaret kanalı ile satışa sunan Yılmaz, bitkisel et ve süt üretimi için de hazır. Yatırım almaları halinde 2023 yılında bitkisel süt ve et ürünlerini tüketici ile buluşturacaklarını söyleyen Emine Yılmaz, “Bitkisel ürün teknolojilerinde Türkiye’nin bir üs olmasını istiyoruz” dedi.
#Hayvansal GıdaTürkiye’nin büyüklüğü 150 milyar dolara ulaşan dünya oyun pazarından aldığı payı arttırmayı hedefleyen Bilişim Vadisi, DIGIAGE oyun kamplarıyla binlerce gence ulaşmaya başladı. Kamplara katılan gençlere şu ana kadar 5 milyon dolar yatırım sağladıklarını belirten Bilişim Vadisi Genel Müdürü A. Serdar İbrahimcioğlu, “Türkiye’nin oyun pazarından aldığı 1 milyar dolarlık payı 5 yıl içerisinde 10 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.
#Bilişim VadisiTürk Telekom’un girişim hızlandırma programı PİLOT’ta 9. dönem girişimleri belli oldu. Programa yapay zekâ ağırlıklı, nitelikli ve özgün teknoloji çözümleri geliştiren 18 ekip seçildi. Girişimlerin her birine 200’er bin TL nakit desteğinin yanı sıra Türk Telekom ile iş birliği yapma ve TT Ventures’tan yatırım alma imkânı sunulacak. Ayrıca bu yıl programı tamamlayan ekipler arasından seçilenler, dünyanın en büyük inovasyon platformu Plug&Play’in 4 haftalık ABD programına katılma fırsatı yakalayacaklar.
#Türk TelekomYenilenen adı ve güncellenen başvuru koşulları ile TÜBİTAK 1512 Girişimcilik Destek Programı (TÜBİTAK BİGG) başvuruları devam ediyor. TÜBİTAK BİGG 1. Aşama Uygulayıcı Kuruluşları arasında yer alan Yaşar Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Teknokent iş birliğiyle ‘Sürdürülebilir Tarım ve Beslenme’ tematik alanı öncelikli olmak üzere, girişimcilere 200 bin TL hibe destek sağlanan 2021 birinci çağrı dönemi kapsamında, başvuru sürecini başlattı. Girişimci adayları, iş fikri başvurularını 30 Haziran’a kadar ‘T-BİGGY’ye yapabilecek.
#TÜBİTAK BİGGTürk Telekom’un girişim hızlandırma programı PİLOT için başvurular 1 Mart’ta başlıyor. Yeni dönemde PİLOT’a kabul edilecek ekip sayısı 20’ye, verilecek nakit desteği ise 200 bin TL’ye çıkarıldı. Ayrıca programı tamamlayan ekipler arasından seçilenler, dünyanın en büyük inovasyon platformu Plug&Play’in 4 haftalık ABD programına katılma fırsatı yakalayacaklar.
#Türk TelekomErciyes Teknopark ve Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) iş birliğiyle 2017 yılından beri düzenlenen "Benim İşim Girişim Yarışması", başta Kayseri olmak üzere ülkenin girişimcilik ekosistemine önemli katkılar sağlıyor.
#TeknoparkÜniversitelerin girişimcilik kuluçka merkezleri arasında dünyada ilk 5’te yer alan İTÜ Çekirdek Kuluçka Merkezi’nde 2020 yılının başından bu yana 15 girişim 20 milyon TL’yi aşan yatırım alma başarısını gösterdi. Böylece İTÜ Çekirdek’te 2020 ilk 7 ayında yapılan yatırımlar; İTÜ Çekirdek’te 2019’un ilk 7 ayında yapılan yatırımları dörde katladı.
#İtü ÇekirdekTürkiye’de girişimcilik ekosistemindeki şirketlerin büyümesi ve İngiltere pazarına açılabilmesi için İstanbul Teknokent Entertech’in İstanbul Kalkınma Ajansı’nın destekleriyle yürüttüğü ICUBE Uluslararası Hızlandırma Programı sadece bir yılda 50 girişimciye destek verdi. İstanbul Teknokent Genel Müdürü Yasin Erol, “Girişimcileri yatırımcılarla bir araya getiren ICUBE Programında amacımız daha çok girişimciye ulaşmak” dedi.
#GirişimHer yaz, 1.500’ün üzerinde bilim, teknoloji ve tasarım alanında faaliyet gösteren profesyonelin ve uzmanlaşmak isteyen her yaştan gencin katıldığı, 9 gün ve gece boyunca süren HacknBreak: Açık İnovasyon Kampının bu yıl dördüncüsü 24 Ağustos-1 Eylül 2019 tarihleri arasında İzmir’in güzel ilçesi Urla’da OpenCampus’te gerçekleşiyor.
#HacknbreakGirişimcilik ekosistemindeki en önemli viraj ilk yıl. ‘Ölüm Vadisi’ olarak bilinen bu dönemde girişimlerin büyük kısmı kapanıyor. Türkiye’deki startuplar ise 2018’de neredeyse rekor bir orana ulaştı ve ilk yılında kapanan girişimlerin oranı 3.7’ye kadar geriledi.
#GirişimciYurtdışındaki Türk girişimciler, 2010’dan bu yana toplamda 1.98 milyar dolar yatırım alırken, Türkiye’deki girişimler ise 721 milyon dolar yatırım aldı. Bu dönemde yurtdışındaki Türk girişimciler kurdukları şirketlere ortalama 11 milyon dolar yatırım alırken, Türkiye’de kalan girişimciler ise 1.09 milyon dolar seviyesinde yer aldı.
#YatırımMobil ve online finansal teknoloji çözümleri üreten Moka Ödeme Kuruluşu, geçen Nisan ayında Hollanda’nın Amsterdam şehrinde düzenlenen Red Herring TOP 100 Avrupa Ödülleri’nde iki binden fazla başvuru arasında Top 100’e girerek ödül almaya hak kazandı.
#Moka Ödeme Kuruluşu