Lise öğrencisi Sıla Heper, pandemi döneminde can sıkıntısından başladığı çizimlerini zamanla mangaya dönüştürdü. Deprem uzmanı yüksek mimar ve yüksek inşaat mühendisi Yoshinori Moriwaki ile yolu kesişen Heper, onunla birlikte çocuklara depremin hayatımıza etkilerini anlatmak için bir manga kitabı hazırladı.
#Sıla HeperKahramanmaraş başta olmak üzere 10 ili vuran 7,7 ve 7,6 şiddetindeki deprem tüm Türkiye'yi derinden etkiledi. Deprem haberleri günlerdir gündemde kalırken, enkaz çalışmalarında yaşam üçgeni pozisyonu hayat kurtardı. Deprem sırasında ve sonrasında afetzedelere uygulanabilecek yöntemler ve olası bir depremde enkaz altındayken hayati önem taşıyor. Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere vb. eşyalardan uzak durulması gerektiği her fırsatta uzmanlar tarafından dile getirilirken; çök-kapan-tutun yöntemi olarak da bilinen yaşam üçgeni deprem anında önemli nokta oldu. Peki, aşam üçgeni nedir, nasıl oluşur? Depremde yaşam üçgeni oluşturma ile ilgili bilgiler...
#Yaşam ÜçgeniKahramanmaraş ve çevre illerde etkisini gösteren deprem sonrasında yaşam üçgeni nedir, deprem anında hayat üçgeni nasıl oluşturulur? soruları gündeme geldi. Deprem sırasında ve sonrasında afetzedelere uygulanabilecek yöntemler ve olası bir depremde enkaz altındayken hayati önem taşıyor. Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere vb. eşyalardan uzak durulması gerektiği her fırsatta uzmanlar tarafından dile getirilirken; çök-kapan-tutun yöntemi olarak da bilinen yaşam üçgenin yapıldığı depremde sakin kalmak da oldukça önem taşıyor. Peki, yaşam üçgeni (hayat üçgeni) nasıl yapılır? Deprem anında neler yapılmalı? İşte, o konu hakkında bilgiler.
#Yaşam ÜçgeniDeprem sırasında nerede nasıl durmamız gerektiği hayati önem taşımaktadır. Bunun için en etkili saklanma pozisyonu hayat üçnei oluşturulmasıdır. Hayat üçgeni ya da bir diğer adıyla yaşam üçgeni pozisyonu hayat kurtarabilir. Peki, yaşam üçgeni nedir, nasıl oluşturulur? İşte deprem sırasında durulması gereken bölgeler...
#Yaşam Üçgeni PozisyonuTürkiye’yi sarsan deprem haberleri ardından yaşam üçgeni terimi yeniden gündeme geliyor. Olası bir depremde hayatımızı kurtaracak önlemlerin başında hayat üçgeni geliyor. Doğru bir şekilde oluşturulan yaşam üçgeni hem kendimizi hem de sevdiklerimizi koruyor. Peki, yaşam üçgeni nedir? Depremde yaşam üçgeni nasıl oluşturulur?
#Yaşam ÜçgeniDepremlerden, yaşanan acı afetlerden sonra deprem çantaları tekrar gündeme geliyor. Peki, deprem çantası gerçekten hayati bir öneme sahip mi? Yoksa deprem esnasında ve sonrasında hayatta kalmayı sağlayan temel detaylar başka mı? AKUT Kurucu Başkanı ve Acil Tıp Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Ferudun Çelikmen hurriyet.com.tr'ye ezberlerimizi bozan açıklamalarda bulundu
#DepremDeprem anında yapılması gerekenler, Kahramanmaraş'taki depremin ardından yeniden gündeme geldi. Türkiye Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7.7 büyüklüğündeki deprem haberiyle uyandı. Sabah saat 04:17'de meydana gelen depremin ardından 13.24'te Elbistan ilçesinde 7.6 büyüklüğünde ikinci deprem meydana geldi. Her yıl tüm dünyada büyük can ve mal kaybına neden olan depremlerde hayat üçgeninin hayati boyutta olduğu yeniden hatırlatıldı. "Hayat Üçgeni" ya da "Yaşam Üçgeni" olarak bilinen bu yöntem AFAD tarafından paylaşıldı. Peki, Hayat üçgeni nedir, nasıl oluşturulur? Deprem anında neler yapılmalı? İşte, o konu hakkında bilgiler.
#DepremDeprem en büyük doğal afetlerden biridir. Her yıl tüm dünyada büyük can ve mal kaybına neden olmaktadır. Afet yönetimi konusunda doğru stratejiler ve farkındalık, çağın gereğidir. Bu bizi kayıplardan koruyacak ve bu tehlikelerle başa çıkmamıza yardımcı olacaktır. Bunlardan biri de "Hayat Üçgeni" ya da "Yaşam Üçgeni"dir. Peki, nedir bu hayat üçgeni tüm detayları ile derledik.
İzmir’deki deprem felaketinden sonra enkazdan kurtarılan iki can, hepimiz için umudun simgesi oldu: 65 saat sonra itfaiyeci abisinin parmağını yakalayan küçük Elif ve 91 saatin ardından gün ışığı gören Ayda. Onların kurtarılma görüntülerine medyada çoğunlukla aynı kelime eşlik etti: Mucize!
#Yazar