Bilgisayarlarca üretilmiş sanal bir dünya ve bu sistemi yaratanlara karşı ‘seçilmiş kişi’ Neo’nun verdiği mücadele...…Sinema tarihinin üzerinde en çok yazı kaleme alınan, tartışma başlıkları açılan bilimkurgu serisi ‘The Matrix’in yeni adımı ‘Resurrections’ vizyona girmeden önce, üçlemenin eski tortularında dolaşalım dedik.
#MatrixGeçtiğimiz günlerde dikkat çekici iki farklı yapay zekâ ürünü tanıtıldı. Bunlardan biri The Guardian’da yayınlanan tamamen yapay zekânın yazdığı köşe yazısı diğeri ise evinizde bulunan malzemelerle yeni yemek tarifleri üreten yapay zekâ altyapısına sahip Plant Jammer isimli uygulama. Serap Torun, GPT-3’ün geleceğini ve yapay zekâ ile yapılabilecekleri anlatıyor.
#Yapay ZekaMicrosoft Türkiye CTO'su Onur Koç, ‘Çocuklar İçin Yapay Zekanın Sırları’ kitabıyla çocuklara zihin açıcı bir harita armağan ediyor. Kitabın akıcı ve anlaması kolay dilini, illüstratör Doğan Gençsoy başarılı çizimleriyle desteklemiş.
#Çocuklar İçin Yapay Zekanın SırlarıTürkiye Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği işbirliğiyle hayata geçirilen “Yarını Kodlayanlar” projesi adım adım büyüyor. Son 3 yılda 60 ilde 43 bini aşkın çocuğa ulaşan proje kapsamında, önümüzdeki bir yılda 81 ilde 100 bin çocuğa daha kodlama eğitimi verilmesi hedefleniyor. Türkiye Vodafone Vakfı, projenin 4’üncü yılında iki büyük işbirliğine de imza atacak. Eğitici eğitimlerine Milli Eğitim Bakanlığı öğretmenlerini de dahil eden Vakıf, dünyanın en büyük eğitim platformlarından The Clubhouse Network ile işbirliği yaparak 14-17 yaş arasındaki gençlere Yapay Zeka eğitimleri verecek.
#VodafoneYapay zeka son günlerde gerek Türkiye'de gerek dünyada tartışılan ve ne olduğu merak edilen bir konu haline geldi. Son yıllarda önemi artan yapay zeka teknolojisi hakkında çıkan tartışmaların ardından, yapay zekanın ne olduğunu merak eden vatandaşlar, yapay zeka konusunda doyurucu bilgi almak için internette araştırma yapıyor. Peki, yapay zeka nedir? Yapay zeka ne demek?
#Yapay Zeka Nedir?Yapay zeka, hem dünyada hem de ülkemizde son dönemin en büyük tartışma konularından biri haline geldi. Kimileri yapay zekanın . Kimileri yapay zekanın pek çok alanda işsizliğe neden olacağını iddia ederken, kimileri ise büyük fırsat olduğunu savunuyor. Peki yapay zeka nedir?
#Yapay ZekaYapay zekanın gelişmesiyle ortaya çıkan teknolojik çözümleri uygulayabilecek insan gücüne, siber güvenlikçilere, yazılım-programlama, istatistik ve matematik yeteneklerine olan ihtiyaç çok hızlı artıyor. Bu tür yeni nesil meslekleri yeni yaka olarak tanımlayan IBM, teknoloji alanında hızlıca personel yetiştirmek için özel eğitim programları geliştiriyor. IBM Türk İK Ülke Lideri Pınar Yücealp, “Teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin o teknolojiyi anlayacak insana ihtiyaç var. Bizim yapmak istediğimiz her ikisini, birbiriyle konuşturabilmek. Çağa ayak uydurabilmek için kompakt, hızlı eğitimlere ihtiyaç var” diyor.
#Yeni Yaka8-9 Kasım 2024 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecek Zirve’de, yapay zekâ aracılığıyla kadınlar için daha adil bir dünya inşa etmenin yolları masaya konulacak. Kadın ve Demokrasi Vakfı (KADEM) tarafından “Yapay Zekâ ve Kadın” temasıyla düzenlenen 6. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açılış konuşmasıyla başlayacak. Tüm dünyadan uzman isimlerin konuk olacağı Zirve’ye ilişkin detayları KADEM Mütevelli Heyet Başkanı Sümeyye Erdoğan Bayraktar ile KADEM Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Saliha Okur Gümrükçüoğlu paylaştı.
#KADEMCanlandırdığı her karakterde izleyiciyi etkisi altına alıyor, “Kafayı oyunculukla çok bozmuş biriyim” diyor. Sosyal medyadaki eğlenceli videolarına pek çok kişi bayılıyor. İçinden geleni dobra bir şekilde söylemekten çekinmiyor. Esra Dermancıoğlu tek kişilik oyunu ‘Muskat’la karşımızda. Onunla buluşup oyunculuktan aşka, Fransa’daki hayatından yapay zekâya her şeyi konuşuyoruz: “Beni sadece insan çok ürkütüyor. Hatta insandan sıkıldım. Gelsin, bir de robotu görelim.”
#Esra DermancıoğluKarabük'te STK'ler ve iş dünyasıyla buluşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Enflasyon bu sene mayıs ayında yüzde 75'le zirveyi buldu. Şu anda ağustos ayı itibarıyla enflasyon yüzde 52'ye düştü. Önümüzdeki aylarda kalıcı şekilde düşmeye devam edecek. Yani enflasyonda kalıcı, belirgin bir düşüşün içindeyiz." dedi.
#KarabükGelecek nesiller için daha güvenli, daha barışçıl, sürdürülebilir ve kapsayıcı bir dünya vaat eden Gelecek Paktı ile dijital iş birliği ve yapay zekâ konusundaki ilk kapsamlı global anlaşma olan Küresel Dijital Mutabakat BM'de kabul edildi. Cerebrum Tech kurucusu Dr. Erdem Erkul, dijital teknolojilerin dünyayı şekillendireceğini, Türkiye’nin de dünyanın geleceğine yön veren ülkeler arasında yer alması gerektiğini ifade etti.
#Cerebrum TechAK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, CHP'nin Can Atalay için TBMM'yi yeniden olağanüstü toplantıya çağıracağını açıklamasına ilişkin, "TBMM Genel Kurulu gündemine hakimdir. Bir husus görüşülmüş, müzakere edilmiş, karara bağlandıktan sonra aynı hususta, 'Yeniden görüşelim, tekrar karara bağlayalım' diye bir husus olmaz. TBMM gündemine hakim olduğu için ve daha önce de karar verdiği için ikinci bir olağanüstü toplantı talebini normal görmez, normal karşılamaz" ifadelerini kullandı.
#AK PARTİDünyanın ilk mRNA akciğer kanseri aşısı hastalarda denenmeye başlandı. Türkiye dahil yedi ülkede gerçekleştirilen klinik denemeler kapsamında İngiltere’de bir hastaya ilk doz aşı yapıldı. Peki akciğer kanseri aşısı hastalıkta neleri değiştirebilir? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#Sağlık“Günümüzde teknolojinin hızla ilerlemesiyle birlikte, yapay zeka ve robotik gibi alanlar hayatımızın her alanında etkili olmaya başladı. Bu değişim ve gelişimle birlikte, geleceğin bireylerini yetiştirmek için eğitim sistemimizin de değişmesi ve adapte olması gerekiyor. Bu noktada, çocuklar için felsefe eğitiminin önemi ve değeri giderek artar.”
#Bayburt ÜniversitesiSon yıllarda iş dünyasında yetenek krizinin giderek büyüdüğünü ve bu durumun birçok sektörde hissedildiğini söyleyen Limak İnşaat İnsan Kaynakları Direktörü Nihat Çukurkaya, “Yetenek bulunması kadar elde tutulması da önemli bir başlık. Bu konuda şirketlerin çalışanlar için cazip yeni stratejiler ve uygulamalar yaratması gerekli. Yetenek havuzunun oluşturulması, bu havuzun düzenli olarak iç eğitim ve geliştirme programları ile desteklenmesi, yeteneklerin dijital yetkinliklerinin geliştirilmesi bizim öncelikli stratejilerimiz arasında” dedi.
#Limak İnşaat“Değerler yuvaya dönüyor” projesi ile tersine beyin göçüne destek olduklarını söyleyen Havelsan Yetenek Yönetimi ve İK Analitiği Müdürü Beytullah Coşkun, mühendislik ve diğer yüksek teknoloji alanlarında yurtdışında deneyim kazanmış kişilere ulaşmak için kariyer fuarları düzenlediklerini dile getirdi. Coşkun, “Bu proje ile nitelikli işgücü kazanımı, şirketimizin yenilikçi ve girişimci ekosistemini güçlendirme, yeni teknolojiler ve iş modelleri geliştirme, uluslararası deneyimin şirketimize transferi hedefleniyor” dedi.
#HAVELSAN AkademiSabancı Holding İnsan Kaynakları ve Sürdürülebilirlik Grup Başkanı Yeşim Özlale Önen, Los Angeles’taki SHRM (Society for Human Resource Management) Konferansı’nda öne çıkan üç trendi saydı. İlk sırada ‘medeniyet’ olması şaşırtıcıydı. Dönüşen iş dünyası, küçülen küresel ekonomide sürdürülebilir yeteneğin şifresini ‘medeniyet’ ile kırmaya odaklanmış görünüyor. Vahşi rekabette ‘esnetilen’ eşitlik, kapsayıcılık gibi etik değerlerin yeteneklerde güven sorunu yarattığı anlaşıldı. Şimdi ‘medeni şirketler’in çağı mı başlıyor?
#Yasemin SALİHHarvard Üniversitesi’nde bir akademisyen, öğrencilerin Sokrates, Konfüçyüs, Shakespeare gibi tarihin ünlü figürleriyle konuşarak hem onların düşüncelerini hem de tarihi dönemlerini birinci ağızdan dinleyebilecekleri bir yapay zekâ uygulaması geliştirdi. Öğrenciler, derste tarih ve felsefeyle ilgili merak ettiklerini doğrudan ünlü düşünürlere sorabiliyorlar.
#Harvard Üniversitesi