Bilgisayarlarca üretilmiş sanal bir dünya ve bu sistemi yaratanlara karşı ‘seçilmiş kişi’ Neo’nun verdiği mücadele...…Sinema tarihinin üzerinde en çok yazı kaleme alınan, tartışma başlıkları açılan bilimkurgu serisi ‘The Matrix’in yeni adımı ‘Resurrections’ vizyona girmeden önce, üçlemenin eski tortularında dolaşalım dedik.
#MatrixGeçtiğimiz günlerde dikkat çekici iki farklı yapay zekâ ürünü tanıtıldı. Bunlardan biri The Guardian’da yayınlanan tamamen yapay zekânın yazdığı köşe yazısı diğeri ise evinizde bulunan malzemelerle yeni yemek tarifleri üreten yapay zekâ altyapısına sahip Plant Jammer isimli uygulama. Serap Torun, GPT-3’ün geleceğini ve yapay zekâ ile yapılabilecekleri anlatıyor.
#Yapay ZekaMicrosoft Türkiye CTO'su Onur Koç, ‘Çocuklar İçin Yapay Zekanın Sırları’ kitabıyla çocuklara zihin açıcı bir harita armağan ediyor. Kitabın akıcı ve anlaması kolay dilini, illüstratör Doğan Gençsoy başarılı çizimleriyle desteklemiş.
#Çocuklar İçin Yapay Zekanın SırlarıTürkiye Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği işbirliğiyle hayata geçirilen “Yarını Kodlayanlar” projesi adım adım büyüyor. Son 3 yılda 60 ilde 43 bini aşkın çocuğa ulaşan proje kapsamında, önümüzdeki bir yılda 81 ilde 100 bin çocuğa daha kodlama eğitimi verilmesi hedefleniyor. Türkiye Vodafone Vakfı, projenin 4’üncü yılında iki büyük işbirliğine de imza atacak. Eğitici eğitimlerine Milli Eğitim Bakanlığı öğretmenlerini de dahil eden Vakıf, dünyanın en büyük eğitim platformlarından The Clubhouse Network ile işbirliği yaparak 14-17 yaş arasındaki gençlere Yapay Zeka eğitimleri verecek.
#VodafoneYapay zeka son günlerde gerek Türkiye'de gerek dünyada tartışılan ve ne olduğu merak edilen bir konu haline geldi. Son yıllarda önemi artan yapay zeka teknolojisi hakkında çıkan tartışmaların ardından, yapay zekanın ne olduğunu merak eden vatandaşlar, yapay zeka konusunda doyurucu bilgi almak için internette araştırma yapıyor. Peki, yapay zeka nedir? Yapay zeka ne demek?
#Yapay Zeka Nedir?Yapay zeka, hem dünyada hem de ülkemizde son dönemin en büyük tartışma konularından biri haline geldi. Kimileri yapay zekanın . Kimileri yapay zekanın pek çok alanda işsizliğe neden olacağını iddia ederken, kimileri ise büyük fırsat olduğunu savunuyor. Peki yapay zeka nedir?
#Yapay ZekaYapay zekanın gelişmesiyle ortaya çıkan teknolojik çözümleri uygulayabilecek insan gücüne, siber güvenlikçilere, yazılım-programlama, istatistik ve matematik yeteneklerine olan ihtiyaç çok hızlı artıyor. Bu tür yeni nesil meslekleri yeni yaka olarak tanımlayan IBM, teknoloji alanında hızlıca personel yetiştirmek için özel eğitim programları geliştiriyor. IBM Türk İK Ülke Lideri Pınar Yücealp, “Teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin o teknolojiyi anlayacak insana ihtiyaç var. Bizim yapmak istediğimiz her ikisini, birbiriyle konuşturabilmek. Çağa ayak uydurabilmek için kompakt, hızlı eğitimlere ihtiyaç var” diyor.
#Yeni YakaTeknolojideki gelişim, eksik dişlerin tamamlanması esasına dayanan implant tedavisinde de yeni tedavi seçenekleri oluşturuyor. Bunlardan biri de halk arasında ‘akıllı implant’ diye bilinen hidrofilik implant sistemleri ve yapay zekâ kullanılarak yapılan implant tedavileri. Diş implant tedavisi hakkındaki bu yeniliklere dair soruları, Denta New Diş Klinikleri Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Diş Hekimi İsmail Güleç cevaplıyor.
#Sponsorlu İçerikBerlin sokaklarında yankılanan bir ses, hip-hop sahnesinin kendine has ruhunu taşıyan bir şarkıcı: Chefket. Rap müziğin enerjisini reggae, soul ve funk tınılarıyla birleştirerek özgün bir tarz yaratan müzisyen, sadece ritimleriyle değil, sözleriyle de dinleyicilerini yakalamayı başarıyor. Müziğinde hem aidiyet hem de özgürlük arayışını işleyen Chefket, Almanya’da büyüyen bir sanatçı olarak iki kültür arasında köprü kuruyor. Müziğinde samimi hikâyeler anlatan, toplumun farklı kesimlerine seslenen ve özgün tarzıyla hip-hop sahnesinde kendine sağlam bir yer edinen Chefket ile bir araya geldik. Onunla sadece müziğini değil, ilham kaynaklarını, Berlin’deki sanat yaşamını ve kültürel kimliğini nasıl şekillendirdiğini konuştuk. Sanatıyla insanlara ne anlatmak istediğini ve gelecekteki projelerini merak edenler için keyifli bir sohbet sizleri bekliyor.
#BerlinBirleşmiş Milletler Dünya 2024 Uyuşturucu Raporu’na göre sentetik uyuşturucu kullanımı dünyada artıyor. Ülkemizde de durum farklı değil, bu maddeler ucuz ve kolay ulaşılabilir durumda. Çocuklarımızı, gençlerimizi nasıl koruyacağımızı bu konuda çalışmalar yürüten psikiyatr Prof. Dr. Kültegin Ögel’le konuştuk.
#Gizem CoşkunardaSMS ile size de kira geliriniz tespit edilmiştir mesajı geldi mi? SMS gelen herkes kira vergisi ödemek zorunda mı? 33 bin TL’nin üstünde kira geliri varsa ne olacak? Gelir İdaresi Başkanlığı’nın gönderdiği SMS’lerle daha da dikkat çekici olan kira vergisiyle ilgili tüm merak edilenleri ve dikkat edilmesi gerekenleri vergi hukuku uzmanı Av. Dr. Burak Aslanpınar’a sordum.
#Kira VergisiSon haftalarda robotlar ve yapay zekânın modern yaşamın merkezine nasıl yerleşebileceğini konuştuk. Şimdi bir adım ötesine geçip bilgisayarın insan beynine dönüştüğü bir geleceği tahayyül edeceğiz. Aklınıza cyborg’lar ve transhümanizm gelebilir fakat onlar başka bir teknolojinin konusu. ‘Sentetik biyolojik zekâ’ysa yeni gelişen bir teknobilim alanı; nöronları hafıza ve işlemci yerine kullanarak bilgisayar çiplerine üstün marifetler kazandırmayı hedefliyor.
#Biyolojik ZekâYapay zekâ duyguları olmayan bir robot ama ona soru sorarken çoğumuz karşımızda gerçek bir insan varmış gibi kibar cümleler kuruyoruz. Bu davranışımızın altında ne yatıyor? "Yarın bir gün karşımıza bir yerlerden çıkar" korkusu mu yoksa içten gelen bir refleks mi? Gerçekten taleplerimizi kibar bir dille ifade ettiğimizde daha iyi sonuçlar mı veriyor? Psikolog Sosyolog Serap Duygulu ve akademisyen ve teknoloji yatırımcısı Ergi Şener ile konuştuk.
#Yapay Zekaİstanbul'da, kendini banka görevlisi olarak tanıtan dolandırıcı sigorta iptali yapacağını belirterek TÜBİTAK Bilim Ödülü sahibi Prof. Dr. Mehmet Güneş'in hesabından 1 milyon lira çekti. Bankanın müşteri hizmetlerinin numarasının kopyalanması üzerine yönlendirilerek 500 bin lira kredi çeken ve hesabındaki 500 bin lirayı da dolandırıcılara gönderen Güneş, "Para aktarımı yapılırken bana IBAN numarası verilmedi. Sadece bir kimlik numarası verildi ama bunun kimlik numarası olduğu da söylenmiyor. Size şimdi bir numara veriyorum onu yazın diyorlar, sonra 500 bin TL yazdırırken de 50-00-00 gibi yazdırıyorlar ki meblağ olduğunu anlamayayım. O kadar profesyonelce yapılıyor ki bankanın sistemi kullanılıyor. Banka beni arıyor, banka beni dolandırmaz diyorsunuz" dedi.
#Dolandırıcılıkİstanbul'da, kendini banka görevlisi olarak tanıtan dolandırıcı sigorta iptali yapacağını belirterek TÜBİTAK Bilim Ödülü sahibi Prof. Dr. Mehmet Güneş'in hesabından 1 milyon lira çekti. Bankanın müşteri hizmetlerinin numarasının kopyalanması üzerine yönlendirilerek 500 bin lira kredi çeken ve hesabındaki 500 bin lirayı da dolandırıcılara gönderen Güneş, "Para aktarımı yapılırken bana IBAN numarası verilmedi. Sadece bir kimlik numarası verildi ama bunun kimlik numarası olduğu da söylenmiyor. Size şimdi bir numara veriyorum onu yazın diyorlar, sonra 500 bin TL yazdırırken de 50-00-00 gibi yazdırıyorlar ki meblağ olduğunu anlamayayım. O kadar profesyonelce yapılıyor ki bankanın sistemi kullanılıyor. Banka beni arıyor, banka beni dolandırmaz diyorsunuz" dedi.
#DolandırıcılıkDüzce’de sosyal medyanın etkin kullanımı için iki gün boyunca alanında uzman isimlerin katılımıyla “Dijital Okuryazarlık ve Dijital İletişim Becerileri Eğitimi” düzenlendi. Düzce Valisi Selçuk Aslan, sosyal medya kanallarının kurumsal politikalarını kamuoyuyla paylaşmak isteyen kamu kurumlarının geniş kitlelere ulaşmalarına imkân sağladığını belirtti. Hürriyet Ankara Haber Koordinatörü Murat Yılmaz da programda “Dijital Güvenlik ve Dijitalde Doğru Haber Okuma” başlıklı oturumunda bilgi paylaşımında bulundu.
#DüzceS.Ş. bir yılı aşkın süredir bir kâbusu yaşıyor. Kim ya da kimler olduğu bilinmeyen bazı kişiler, S. Ş,’nin adres, telefon numarası gibi kişisel bilgilerini ‘yetişkin siteleri’nde erkeklerle paylaşıyor. Onlarla sanki S.’ymiş gibi müstehcen konuşmalar yapıyor. “Eve gel, beni kaçır” diyor. Avukatı aracılığıyla savcılığa başvuran genç kadın yaşadıklarını anlattı.
#TacizÇinli yapay zeka robotu DeepSeek küresel piyasaları resmen salladı. Rakiplerine göre daha az veri ve işlemci gerektiren DeepSeek ile birçok teknoloji devinin hisseleri eridi. İşte Nvidia gibi teknoloji devlerini tahtından eden DeepSeek hakkında en merak edilen 8 soru ve yanıtları...
#GPU İşlem BirimleriDeepSeek, yapay zeka dünyasına damga vurdu. Amerika'nın yapay zeka hegomanyasına darbe vuran DeepSeek R1 yapay zeka platformu, kısa sürede milyonlarca kullanıcı erişimine ulaştı. DeepSeek-V3, doğal dil işleme (NLP) teknolojisini kullanarak, insan dilini anlama ve yanıtlama hızıyla dikkat çekiyor. Gelişmiş algoritmaları sayesinde, kullanıcıların sorularını hızlı ve doğru bir şekilde yanıtlıyor. İşte, DeepSeek yapay zeka aracı hakkında detaylı bilgiler
#DeepseekSon yıllarda mezunlarının yükseköğrenim için yurt dışına gidiş oranlarındaki artışla dikkat çeken ve geçen yıl zirveyi gören İEL’in yeni müdürü Yılmaz Arslan, beyin göçüne karşı farkındalık oluşturmak için kolları sıvadı. İEL yönetimi okulda Türkiye’deki kariyer olanaklarını anlatan etkinliklere başladı. İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Rektörü Prof. Dr. Nuri Aydın’ın ve akademik heyetinin katılımıyla öğrencilerine yönelik ‘Yapay Zeka Çağında Türkiye’nin Durumu ve Beyin Göçü’ temalı bir etkinlik düzenleyen Arslan, yakın geçmişte 700 mezunun yüzde 48’inin yani 336’sının yurt dışına gittikten sonra Türkiye’ye döndüğünü tespit ettiklerini amaçlarının bu rakamı yükseltmek olduğunu söyledi.
#İstanbul Erkek Lisesi