Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye sanayisinin dünyanın bütün coğrafyalarına, bütün ülkelerine rekabetçi şekilde ihracat yapabilecek güçte olduğunu belirterek, “Özellikle son 5 yılda milli gelirimiz içerisinde hem toplam sanayinin hem imalat sanayinin payının yükseldiğini gözlemliyoruz. Tabii bizim için en gerek düşük, orta düşük, gerek orta yüksek, yüksek teknolojide 13 yıl boyunca pandemi dönemindeki 1-2 ay hariç neredeyse aralıksız bir yükseliş trendi var.” dedi.
#Mehmet Fatih KacırTürk sanayisinin merkez üssü Kocaeli'de geçen yıl sabit yatırım tutarı 10,7 milyar lira olan 208 proje için yatırım teşvik belgesi düzenlendi. Söz konusu dönemde teşviklendirilen yatırımlarla kentte 6 bin kişinin istihdam edilmesi planlanıyor.
#Sanayi Ve Teknoloji BakanlığıSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Otomotivde atacağımız doğru adımlarla, gelecekte çok daha büyük bir endüstri haline gelebileceğimize inanıyorum. Burada, en öncelikli hedeflerimizin başında hiç şüphesiz Türkiye’nin yerli otomobilini üretmek olacak. 5 özel sektör firmamızın oluşturduğu Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu ile önemli bir adım atmış olduk. Türkiye’nin yetkinliklerini kullanan ve teknoloji kapasitesini geliştiren bir iş modeliyle inşallah başarılı bir dünya devi ortaya çıkarmayı hayal ediyoruz. Yerli otomobil Üst Yöneticisi Gürcan Bey de bugün aramızda. Sanırım bakanlık koltuğuna oturduğumdan beri en fazla kimle toplantı yaptınız derseniz, Gürcan Bey'i ilk beş arasında sayabilirim. Sürekli bir araya geliyoruz. Bu konuyu biz de yakından takip ediyoruz" açıklamasında bulundu.
#Yerli OtomobilSanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından, geçen yıl 5 bin 914 firmaya yatırımlarındaki bina inşaat harcamalarıyla makine ve teçhizat alımlarında belirli muafiyet ve destekler sağlayacak yatırım teşvik belgesi verildi. Belgelerde öngörülen sabit yatırım tutarı toplam 157 milyar 296 milyon lira olarak kayıtlara geçti. Sektörlere göre sabit yatırım tutarı, hizmetlerde 64 milyar 865 milyon lira ve imalatta 64 milyar 285 milyon lira oldu.
#Sanayi Ve Teknoloji BakanlığıAsgari ücret artışı, Rusya krizi, terör olayları derken bir de darbe girişimi ve OHAL gördük. Yaşanan ilk şokla özel sektörde işe alımlar azaldı ya da durma noktasında azaldı. Birçok firma işe alımlarda temkinli davrandı. Fakat, görüştüğümüz İK uzmanları mevsimsel etkiyi de göz önünde bulundurarak, sonbaharda istihdam piyasasının yeniden canlanacağını düşünüyorlar.
#İstihdamOtomotiv ve tekstil sektörlerinin kalbi konumundaki Bursa'da yapılan "İlk 250 Büyük Firma Araştırması" ile yabancı ortaklı ya da tamamı yabancı sermayeli şirketlerin kentin üretim, ihracat ve istihdamına etkisi ortaya konuldu. Araştırma kapsamında hazırlanan listedeki yabancı ortaklı ya da tamamı yabancı sermayeli 37 firma, 2014 yılı itibarıyla 250 firmanın toplam cirosunun yüzde 43,40'ını, ihracatının yüzde 72,16'sını, istihdamının da yüzde 25,54'ünü gerçekleştirdi.
#Bursa Ticaret Ve Sanayi Odası- "Bursa'nın 250 Büyük Firma Araştırması"nda, yabancı ortaklı ya da tamamı yabancı sermayeli 35 şirketin verileri dikkati çekti - Listedeki 35 firma, 2013 yılı itibarıyla 250 firmanın toplam cirosunun yüzde 45,66'sını, ihracatının yüzde 74,99'unu, istihdamının da yüzde 27,52'sini gerçekleştirdi
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, nanoteknolojinin gelecekte gelişmiş ülkelerin ekonomilerinin temelini oluşturacağını belirterek, “Dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmeyi hedefleyen Türkiye’nin, nanoteknoloji alanı gibi bilgi yoğun alanlarda yatırım ve işbirliği faaliyetlerini hızla yoğunlaştırması gerekiyor” dedi.
Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Ali Babacan, yeni teşvik sistemi kapsamında Temmuz-Aralık 2009 tarihleri arasındaki 6 ayda, 1523 adet teşvik belgesi düzenlendiğini, bu kapsamda 22.5 milyar TL’lik yatırım öngördüklerini söyledi.
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, CHP’li Kemal Anadol’un Gebze gümrüğündeki bir akaryakıt ithalatı işleminde kardeşi Tarkan Tüzmen’in rüşvet aldığı iddiasına, "Anamuhalefet partisinden daha ciddi çalışmasını beklerdim. Sahte bir isimle yazılmış ihbar mektubuyla suç ve suçlu yaratılıyor. Bu yöntemle herkes suçlanabilir ama ahlaki değil" dedi.
Sıcak para hareketinin Türkiye’de yarattığı dalga tartışılırken, Türkiye sabit yabancı sermaye yatırımlarında rekora gidiyor. Türkiye’ye, 48 yılda giren yabancı sermayeli firmadan daha fazla firma, 3.5 yılda girdi. 1954-2002 yılları arasında 5 bin 588 adet yabancı sermayeli firma girerken, 2003, 2004, 2005 ve 2006 Ocak-Nisan döneminde 7 bin 140 yabancı sermayeli firma girdi.