En sevdiğim yemeğin ne olduğu ruh halime ve mevsime göre değişiyor. Bazen kalamar, bazen Konya usulü tandır... Kimi zaman kalkan çeker canım, kimi zaman tereyağlı pilav... Ama ata tohumundan meyve dediniz mi akan sular durur. Olgun, adeta çürümeye yüz tutmuş ama fermante olmamış meyve aşkım konusunda kendimi yalnız hissediyordum ancak gerçek öyle değilmiş. Okuduğum bir yazıdan bu tutkumun insanlık tarihinin başlangıcına dayandığını öğrendim.
#Fermante MeyveŞehir hayatının koşuşturması ve stresinden yemyeşil doğaya doğru yola çıkmak isteyenler bölgelerine en yakın konumdaki tabiat parklarını araştırıyor. Tavsiye edilenler arasında Ballıkayalar Tabiat Parkı'na dair Ballıkayalar Tabiat Parkı nerede ve nasıl gidilir? Giriş ücreti ve ziyaret saatleri (2023) ve tüm merak edilenleri sizler için derledik.
#BallıkayalarKocaeli'de, dağcılık, kampçılık, kanyoning ve günübirlik kullanım alanlarının geliştirileceği parkta, foto safari, doğa okulu eğitimleri, mağaracılık ile kuş, kelebek ve yaban hayatı gözlemciliği de yapılabilecek bir alan doğaseverlerin hizmetine sunulacak
#BallıkayalarKÜTAHYA’da bin 826 metre rakımlı ve kar kalınlığı yaklaşık bir metreyi bulan Türkmen Dağı eteklerindeki Lütfiye köyünde, gönüllü olarak dağa çıkan köylüler, yaban hayvanların aç kalmaması için doğaya yem bırakıyor. Bölgede nadir olarak görülen kızıl geyikler ise beslendikleri sırada Doğa Koruma ve Milli Parklar ekiplerince bırakılan fotokapan ile görüntülendi.
#Türkmen Dağıİstanbul'a 50 kilometre uzaklıktaki Ballıkayalar Tabiat Parkı içerisinde barındırdığı yüzlerce yabani hayvan ve bitki türleri ile doğaseverlerin uğrak noktası haline geldi. Parkı ziyaret eden yaban hayatı fotoğrafçısı Ümit Malkoçoğlu, "Alanın korunaklı yapısı son derece zengin bir biyo çeşitliliğe ev sahipliği yapmasına sebep oluyor" dedi.
#Ballıkayalar Tabiat Parkıİstanbul’a 50 kilometre uzaklıktaki Ballıkayalar Tabiat Parkı içerisinde barındırdığı yüzlerce yabani hayvan ve bitki türleri ile doğaseverlerin uğrak noktası haline geldi. Parkı ziyaret eden yaban hayatı fotoğrafçısı Ümit Malkoçoğlu, “Alanın korunaklı yapısı son derece zengin bir biyo çeşitliliğe ev sahipliği yapmasına sebep oluyor” dedi.
#Ballıkayalarİnsan Hakları Merkezi’nde satılan hediyelik rozette “Yürüyüş sürüyor” yazıyor. 1965’te Selma’dan Montgomery’ye yapılan bu yürüyüş Oy Hakkı Yasası’yla ülkedeki Afrika kökenlilerin demokratik hakkı koruma altına alınmasını sağlamıştı. Linç ve hak eşitliği konusunda yeni dikilecek anıtlarla birlikte Alabama Eyaleti’nin başkenti Montgomery, ABD’de insan hakları mücadelesinin tarihiyle ilgili önemli merkezlerden birine dönüşüyor. Bir zamanlar Roza Parks’ın zenci olduğu için otobüste beyaza yer vermeyi reddettiği, Martin Luther King’in ırkçılık karşıtı mücadeleyi başlattığı şehir şimdi bir yandan da yeni sanat galerileri, kafeleri, restoranlarıyla daha mutlu ve yaşanası şehir olma yolundaki kararlılığını sürdürüyor.
#36 SaatOrman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü ülke genelinde olduğu gibi Doğu Karadeniz’de de yaban hayatını fotokapanlarla izliyor. Bölgede yayılış gösteren büyük memeli yaban hayvanlarının tespit edilmesi maksadıyla 2015 yılı başından itibaren farklı yerlere yerleştirilen 100 adet fotokapan sayesinde Gümüşhane’de uzun zamandır görülmeyen çengelboynuzlu dağ keçisi de tespit edildi.
#Fotokapan