Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "KOVİD-19 tedavisinde kullanılabilecek Montelukast ve Ribavirin ilaçlarında da Faz-2 klinik çalışmaları sürüyor. Montelukast’ta yakın zamanda acil kullanım izni aşamasına gelmeyi planlıyoruz" dedi.
#KoronavirüsTürkiye’nin ve bölgenin en büyük teknoloji etkinliğinin gerçekleştirildiği TEKNOFEST 2021’e yoğun ilgi var. Genç yeteneklerin icatlarının yanında yerli ve milli sanayi hamlesinin tüm ürünleri dev festivalde sergileniyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tüm stantları gezerek bilgi aldı. Bakan Varank Hurriyet.com.tr’ye TEKNOFEST ve gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
#TEKNOFEST 2021Türkiye'nin virüs benzeri parçacık (VLP) temelli ilk yerli Kovid-19 aşısını eşi Prof. Dr. Mayda Gürsel ile birlikte geliştiren Prof. Dr. İhsan Gürsel, aşıya olan tereddüdün, aşı ve bilim karşıtlığının sadece Türkiye'de değil dünyada da arttığını, bir grup insanın ne maske taktığını ne de aşı olduğunu belirterek, "Bunun özgürlükle alakası yok. Ben maske takmayarak başkasını öldürme hakkına sahip değilim. Görünmeyen bir düşmana karşı savaşıyoruz. Bu bizim için bir sıkıntı ve herkesin aşı olması lazım. O nedenle Türk aşısını beklemenin bir anlamı yok." ifadelerini kullandı.
#Prof. Dr. Mayda GürselSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Faz-1 aşamasında kendisinin de gönüllü olduğu virüs benzeri parçacıklara dayalı (VLP) aşı adayında Faz 2 aşılamalarının tamamlandığını açıkladı. Eylül'de yerli VLP aşısının Faz 3 çalışmalarına başlamayı planladıklarını kaydeden Bakan Varank, şu ana kadar herhangi bir yan etki görülmediğini söyledi. Bakan Varank, ''Yerli aşıyı bekleyen vatandaşlarımızı da bu inovatif aşımız için gönüllü olmaya davet ediyoruz. Eylülde başlayacak Faz-3 çalışmalarında yeterli gönüllü sayısına ulaşarak acil kullanım onayı almayı hedefliyoruz'' dedi.
#Sanayi Ve Teknoloji BakanıTÜBİTAK tarafından da desteklenen 7 yerli aşı adayından Ankara Üniversitesi Kanser Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen aşının çalışmalarından hayvan deneyleri tamamlandı, insan deneyleri için Sağlık Bakanlığı'nın izni bekleniyor. Koronavirüse karşı 'adenovirüs' yöntemiyle geliştirilen, ağız ve burundan uygulanabilen yerli aşı ile ilgili DHA'ya bilgi veren Enstitü Müdürü Prof. Dr. Hakan Akbulut, ''Sağlık Bakanlığı'na başvuruda bulunduk ve klinik çalışmaya başlayabilmek için izin bekliyoruz'' dedi. 9-10 ay içinde tüm fazları tamamlayıp aşıyı yaygın kullanıma sunabileceklerini söyleyen Akbulut, ''Burun ve ağızdan uygulama, virüsün insandan insana bulaşmasını etkilemede en önemli aşılama yoludur. Gerçek anlamda virüsün yayılmasını engelleyecek tarzda bir bağışıklığa ihtiyacımız var. Bizim aşımız buna aday'' dedi.
#AnkaraErciyes Üniversitesi tarafından geliştirilen ve Sağlık Bakanlığı ile Türkiye Sağlık Enstitüsü Başkanlığı (TÜSEB) desteğiyle son aşamaya gelinen yerli Turkovac aşısının raporlama çalışmasında yer alan Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Orhan Yıldız, “Bizim aşımız inaktif bir aşı. Çin aşısıyla benzer bir aşı ancak, biz yaptığımız Faz-1 ve Faz-2 çalışmalarında aşımızın Sinovac'tan çok daha etkili olduğunu gördük. Çok daha yüksek antikor düzeyine sahip ve yan etkileri de Biontech ile benzer” dedi.
#Erciyes ÜniversitesiTÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal yerli aşı çalışmalarıyla ilgili CNN TÜRK canlı yayınında önemli açıklamalarda bulundu. Faz 1 ve Faz 2 aşamaları tamamlandığını ve gönüllülerde şimdiye kadar herhangi bir yan etki görülmediğini söyleyen Mandal, yerli aşının yıl sonunda hazır hale gelmesi için çalışmaların sürdüğünü vurguladı. Mandal, VLP temelli yerli aşının varyantlara karşı etkinliği ile ilgili de merak edilenleri açıkladı.
#Yerli AşıKoronavirüse karşı yerli olarak geliştirilen VLP temelli aşının Faz-2 aşaması İstanbul'da gönüllülere uygulanmaya başlandı. Aşılamaya 18-59 yaş arasında, ciddi kronik hastalığı olmayan, daha önce Kovid-19 geçirmemiş ve başka bir Kovid-19 aşısı yaptırmamış gönüllüler alınıyor. VLP aşısının detaylarını anlatan Doç. Dr. Halit Çınarka, '' Sonbaharda Türkiye'nin yerli aşısını tüm dünyanın kullanımına sunacağımızı inşallah müjdeleyelim'' dedi.
#VLPSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın Faz-2 aşamasında gönüllü olduğu VLP aşısından sevindiren haber geldi. Türkiye'nin ilk yerli aşısı Turkovac'ta Faz-3 çalışması devam ederken, ikinci aşı olan VLP aşısının mutasyonlara karşı yüksek oranda etkili olduğu belirtildi. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, "Turkovac'tan sonra ikinci ve bence daha güzel haber; VLP aşısının mutasyonlara karşı çok yüksek oranda etkili olacağını düşünüyoruz. Bütün mutasyonlardan etkilenmeyecek şekilde 6 tane izotopu koruyucu etkisi var" dedi.
#VLP AşısıTÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, “Oldukça yenilikçi bir aşı türü olan ‘virüs benzeri parçacıklar (VLP) aşısı’ üzerinde çalışmalar hızla sürüyor. Her şey planlandığı şekilde giderse ülkemiz kendi milli ve yerli aşısını kasım-aralık aylarında kullanır hale gelecek” dedi.
#Hasan MandalTÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Türkiye'de Covid-19 virüsüne karşı aşı çalışmalarıyla ilgili, "Kasım- aralık aylarında, her şey planlanmış şekilde ilerlerse, acil kullanım izni verildiği takdirde ülkemizin kendi milli ve yerli aşısını kullanır hale getirmiş olacağız" dedi. Prof. Dr. Mandal, oldukça yenilikçi bir aşı türü olan virüs benzeri parçacıklar (VLP) aşısı üzerinde çalışmalarının sürdüğünü, ağustos ayında Faz 3 çalışmalarına başlanmasını hedeflediklerini söyledi.
#TÜBİTAKTÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Türkiye'de Covid-19 virüsüne karşı aşı çalışmalarıyla ilgili, "Kasım- aralık aylarında, her şey planlanmış şekilde ilerlerse, acil kullanım izni verildiği takdirde ülkemizin kendi milli ve yerli aşısını kullanır hale getirmiş olacağız" dedi. Prof. Dr. Mandal, oldukça yenilikçi bir aşı türü olan virüs benzeri parçacıklar (VLP) aşısı üzerinde çalışmalarının sürdüğünü, ağustos ayında Faz 3 çalışmalarına başlanmasını hedeflediklerini söyledi.
#TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. MandalTürkiye 17 günlük tam kapanmanın ardından 1 Haziran itibarıyla atılacak normalleşme adımlarına kilitlenmişken, Koronavirüs Bilim Kurulu bugün hayli önemli bir toplantı gerçekleştirdi. Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci çiftinin ortak olduğu BioNTech şirketiyle 90 milyon doz Covid-19 aşısı için anlaşma yapılırken, bugünkü toplantıya Prof. Dr. Şahin ve Dr. Türeci de katıldı. 17.00'da başlayan toplantı az önce sona ererken, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, tüm Türkiye'nin merakla beklediği gelişmeleri kamuoyuyla paylaşmak üzere kameraların karşısına geçti. Basın toplantısına katılan Uğur Şahin, 120 milyon doz BioNTech aşısı için anlaşmaya varıldığını duyurdu. Bakan Koca ise bu aşıların hepsinin 4 ay içinde Türkiye'ye geleceğini belirtti. Bakan Koca, BioNTech aşılarının tedariğinde sorun yaşanmazsa haziran ayında aşılamada 20 yaşa kadar inilebileceğini ifade etti.
#Bilim KuruluTürkiye tam kapanma döneminin 17 Mayıs pazartesi günü bitmesiyle birlikte kademeli normalleşme dönemine geçecek. Koronavirüsle mücadele kapsamında aşılama çalışmaları da tüm hızıyla sürerken Türkiye'ye gelmesi beklenen aşıların takvimi de belli oldu.
#KoronavirüsSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, koronavirüse karşı geliştirilen inaktif ve adenovirüs temelli aşı adaylarının çalışmalarının sürdüğü Ankara Şehir Hastanesi Klinik Araştırmalar Merkezi ile Ankara Üniversitesi Kanser Araştırma Enstitüsünü ziyaret etti.
#AA+DHASanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı aşı çalışmaları yürütülen merkezleri ziyaretinde, hocaların bayram gününde de laboratuvarlarında ve üretim tesislerinde olduğunu belirterek, "Yeter ki Türkiye kendi aşısını üretebilsin, hem Türkiye'ye hem de insanlığa şifa olabilecek başarıyı yakalasın diye büyük gayret gösteriyorlar." dedi.
#Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Mustafa VarankKoronaya karşı yerli aşı çalışmaları hızla sürerken TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’dan önemli bir çağrı geldi. Yerli aşıya güvenilmesini isteyen Mandal, “Vatandaşlarımızı ülkemizde geliştirilen aşılarda gönüllü olmaya davet ediyorum” dedi.
#Hasan MandalTÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, virüs benzeri parçacıklara (VLP) dayalı aşı çalışmasına ilişkin olarak, "Ağustos ayında faz 3 çalışmasına başlayabilmeyi ve yıl sonuna doğru da faz 3 çalışmasını başarıyla tamamlayıp tüm kullanıma, hem ülkemizdeki hem de dünyadaki insanlığın kullanımına açmayı planlıyoruz." açıklamasında bulunmuştu. Mandal, yerli aşıya güvenilmesini, faz 2 ve faz 3 aşamasında gönüllü olunmasını isteyerek, “Ben Türkiye’deki vatandaşlarımızı ülkemizde geliştirilen aşılarda gönüllü olmaya davet ediyorum” ifadelerini kullandı.
#KocaeliKoronavirüs aşılamasında geçen hafta sıra 55 yaş ve üstüne geldi. Randevular hızla doldu, kimi hastanelerde geç saatlere kadar aşı sırası yoğunluğu yaşandı. Ama siz henüz aşı olmadıysanız ve “Hangi aşıyı olacağım” diye kendinize sorup duruyorsanız, rehberimize göz atın.
#GazetehaberleriSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yerli aşıyla ilgili açıklamada bulundu. Bakan Varank yan etkileriyle ilgili açıklamada bulunurken, canlı yayında mayıs ayındaki gönüllülük için çağrıda bulundu.
#Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Mustafa VarankTürkiye’de geliştirilen toplam 18 aşı Dünya Sağlık Örgütü’nün listesinde. Erciyes Üniversitesi sona yaklaşıyor, ODTÜ’de geliştirilen VLP aşısı da faz-1 çalışmalarına başladı. Diğerleri ön klinik çalışmalara devam ediyor. Genomedis Biyoteknoloji kurucusu Dr. Sevgi Salman Ünver yerli aşılar hakkında merak edilenleri anlattı: “Bazı tesisler aşı üretebilecek donanıma ulaştı.”
#GazetehaberleriSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ankara Onkoloji Hastanesinde TÜBİTAK Kovid-19 Türkiye Platformu çatısı altında çalışmaları süren VLP temelli aşının insan denemelerinin faz-1 aşamasına gönüllü olarak katıldı. Varank, aşı olduktan sonra basın mensuplarına Türkiye'de yerli aşı çalışmaları ve VLP temelli aşı hakkında bilgiler verdi, vatandaşlara aşı olma çağrısında bulundu.
#Mustafa VarankSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı geliştirilen ve en yenilikçi aşı yöntemlerinden biri kabul edilen virüs benzeri parçacıklara dayalı (VLP) aşısı için gönüllü oluyor. Dünyada sayılı, TÜBİTAK Kovid-19 Türkiye Platformu kapsamında ise tek VLP teknolojisiyle geliştirilen aşı adayı, 30 Mart'ta Dünya Sağlık Örgütünün Kovid-19 aşı adayları listesinde yer alarak dünyada bu türde klinik aşamaya geçen 4'üncü aşı adayı oldu.
#KoronavirüsYeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı toplumsal bağışıklığın sağlanabilmesi için sürdürülen aşılama programı kapsamında vatandaşlara BioNTech ve Sinovac aşıları vurulmaya devam ediyor. Pek çok kişi de yerli aşı çalışmalarındaki son durumu merak ediyor. Peki, yerli aşı ne zaman çıkacak?
#Yerli Aşı Ne Zaman Çıkacak?Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Yerli aşı çalışmalarımız tamamlandığında aşımızı tüm insanlığın kullanımına sunmayı öngörüyoruz' dedi. Bu gelişmenin ardından bir süredir devam eden yerli aşı çalışmalarının ne durumda olduğu merak konusu oldu. Peki, yerli aşı ne zaman çıkacak?
#Yerli Aşı Ne Zaman Kullanılma Sunulacak?