veri sızıntısı haberleri sayfasında veri sızıntısı hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 132 veri sızıntısı haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Türkiye’nin dijital altyapılarına yönelik veri sızıntısı iddialarına ilişkin e-Devlet’ten yapılan açıklamada "Türkiye’nin e-Devlet, e-Nabız, EBA ve ÖSYM bilişimleri gibi dijital altyapılarından veri sızıntısı iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır" denildi.
#EdevletFacebook’un 533 milyon kullanıcısının verileri bir hacker platformunda yayımlandı. Türkiye dahil 160 ülkeden milyonlarca kullanıcının telefon numarası, konum bilgileri gibi pek çok veri sızdırıldı. Peki verileri sızdırılan kullanıcılar ne yapmalı? Sızdırılan veriler hangi işlemlerde kullanılabilir? Uzmanı yanıtladı…
#Facebook2018 veri sızıntılarıyla çalkalanmaya devam ediyor. Facebook, Twitter gibi sosyal medya platformlarından Under Armour, Biletix, Adidas, FedEx, Ticketmaster, Canada Air ve British Airways gibi markalara kadar pek çok şirket veri sızıntısıyla gündeme geliyor. Bulgular, veri sızıntılarının son iki yılda %75 arttığını ve veri sızıntılarının siber saldırılardan çok insan hatalarından kaynaklandığını gösteriyor. Veri sızıntılarında insan faktörünün kritik rol oynadığına dikkat çeken Komtera Teknoloji güvenlik uzmanlarına göre şirketler, veri sızıntılarından korunmak için çalışanlarını daha çok eğitmeye ihtiyaç duyuyor.
#Veri SızıntısıRobot süpürgeler yıldızlı günlerini yaşıyor. Özellikle pandemiyle birlikte yakalanan ivme pazarın 3 milyon adetleri aşmasına neden oldu. 50’den fazla marka pazarda rekabet ediyor. Teknoloji yarışı yaşanan robot süpürgelerde ise asıl konuşulan birer ev ajanı olup olmadıkları... 2022’de Amerika’da yaşanan bir olay ‘Robot süpürge evlerdeki kişisel görüntüleri dışarı veriyor mu’ sorusunu gündeme getirdi. Biz de işin perde arkasını uzmanına sorduk...
#Robot SüpürgeWhatsApp dolandırıcılığı gün geçtikçe yaygınlaşıyor. Dolandırıcıların yeni yöntemi, dünyanın pek çok yerinden farklı alan kodlarıyla WhatsApp üzerinden yapılan aramalar oldu. Dolandırıcıların yeni yöntemi WhatsApp üzerinden gelen yurt dışı aramaları ve mesajlar. Dolandırıcılıkla ilgili uyarılarda bulunan Bilişim Uzmanı Alev Akkoyunlu, “İletişim devam ettiğinde, karşıdaki kişinin iş olanakları gibi cazip fikir ve tekliflerle geldiğini görüyoruz. Bu kapsamda yaptığınız bir iş karşılığında kazanç sağlayacağınız vaadi ile kredi kartı bilgileriniz isteniyor. Kartınızın aktif olup olmadığını kontrol etmek amacıyla işlem yaptığınız durumlar için üç beş dolar para kartınıza gönderiliyor. Ardından, kartınızla yüklü miktarda alışveriş yapıp sizi dolandırabiliyorlar” dedi.
#DolandırıcılıkŞirketler ve devlet kurumları için en büyük tehditlerin başında veri ihlali geliyor. Veri ihlalleri büyük maddi kayıplara neden olmanın yanı sıra kurumsal imaj açısından da ciddi sorunlar yaratıyor. İş dünyasının kayda değer bölümünün dijital dönüşüme ve onun gereklerine entegre olması ile veri kullanımına dair birçok husus çarpıcı şekilde önem kazandı. İş akışlarında veri ve veriye dayanan çalışma şekillerinin ön plana çıkması sonucunda ise dijital güvenlik sorunları daha kritik hale geldi.
#Sponsorlu İçerikNüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nce (NVİGM), sosyal medyada yer alan 'e- Devlet verilerinin sızdığı' iddiasının bir tür oltalama ve dolandırıcılık yöntemi olduğu belirtilerek, "Verilerin sızdırılmasına yönelik herhangi bir zafiyetin olmadığı tespit edilmiştir" açıklaması yapıldı. Öte yandan Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi e-Devlet Kapısı da konuyla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada "e-Devlet Kapısı veri sızıntısı iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır" ifadelerine yer verildi.
#E-DevletDemokratik Kongo Cumhuriyeti'nin eski cumhurbaşkanı Joseph Kabila'nın ailesi ve arkadaşlarının sahip olduğu şirketlerin banka hesaplarına milyonlarca dolarlık kamu fonunun aktarıldığı Afrika'nın en büyük veri sızıntısı kapsamında ortaya çıktı.
#Demokratik Kongo CumhuriyetiSosyal medyada yaşanan anlık veya kısa süreli kesintilere alışığız ancak Facebook, WhatsApp ve dahasında Instagram’da yaşanan tarihi kesintiyle birlikte kullanıcılar sosyal medyada tekelleşen Facebook’a olan güvenini sorgulamaya başladı. Facebook, sadece itibar değil çakılan hisse değerleriyle de gündeme oturdu. Sosyal medyayı karanlığa gömen kesintinin ardında en dikkat çeken nokta Facebook’un çaresizliği oldu.
#Sosyal MedyaTürkiye’nin dijital altyapılarına yönelik veri sızıntısı iddialarına ilişkin e-Devlet’ten yapılan açıklamada "Türkiye’nin e-Devlet, e-Nabız, EBA ve ÖSYM bilişimleri gibi dijital altyapılarından veri sızıntısı iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır" denildi.
#EdevletBilim insanlarına göre Covid-19 pandemisini sonlandırmanın tek yolu aşılama. Ama aşı karşıtlığı dünyanın dört bir yanında halen çok güçlü. Milyonlarca insanın aşıdan uzak durmasının sebebi ise sosyal medyada ışık hızıyla yayılan yalan ve yanlış yönlendirici içerikler. Bu içeriklerin çok önemli bir kısmını üretenler ise insanların hayatlarıyla oynadıkları yetmezmiş gibi bir de bunun üzerinden milyonlarca dolarlık servetler elde ediyor. Peki kim bu insanlar ve nasıl çalışıyorlar? Detaylar haberimizde...
#Aşı KarşıtlığıKripto para borsası Btc Turk hacklenme iddialarına yönelik olarak açıklamada bulundu. Şirketten yapılan açıklamaya göre herhangi bir veri ihlali söz konusu olmadığı ancak 2018 yılında sistem dışına çıkartılan veri setlerinden birinin taslak halinin paylaşıldığı belirtildi.
#BTC TurkVeri günümüzde en değerli bilgi konumunda. Verilerin dijitalleşmesi devletlere, kurumlara, araştırmacılara, akademisyenlere ve aklımıza bir çırpıda gelmeyecek birçok meslek grubunun çalışmalarına değer ve anlam katıyor. Verinin dijitalleşmesi ve anlamlandırılması üzerine yeni meslek dallarının oluşması bu önemin sonuçlarından birisi olarak görülüyor. Ne yazık ki her bilgi ve her gelişme iyi ve yararlı amaçlar için kullanılmıyor. Siber suçlular diye genelleştirdiğimiz ve çok büyük bir ekonominin paydaşı olan kötü niyetli kişi ve organizasyonlar da verilerin peşinde. Son zamanlarda haberlerde daha çok rastladığımız veri sızıntılarını gelin bu gözle bir değerlendirelim.
#Can ErginkurbanFacebook’un 533 milyon kullanıcısının verileri bir hacker platformunda yayımlandı. Türkiye dahil 160 ülkeden milyonlarca kullanıcının telefon numarası, konum bilgileri gibi pek çok veri sızdırıldı. Peki verileri sızdırılan kullanıcılar ne yapmalı? Sızdırılan veriler hangi işlemlerde kullanılabilir? Uzmanı yanıtladı…
#FacebookKoronavirüs sürecinde pek çok kişi evinden çalışmaya başladı ve işletmelerin bazıları bunu kalıcı hale getirmeye başladı. Ancak işlerin ofisten eve taşınmasıyla siber güvenlik daha önemli bir konu başlığı haline geldi. Peki kullanıcılar evlerinde çalışırken ve alışveriş yaparken siber güvenlik bazında nelere dikkat etmeli?
#GüvenlikSon birkaç yılda, siber suçluların verileri fidye için şifrelemek üzere kötü amaçlı yazılımları kullandığı yaygın fidye yazılımı saldırıları, yerini belirli şirketlere ve sektörlere yönelik daha hedefli saldırılara bıraktı. Bu hedeflenmiş kampanyalarda saldırganlar yalnızca verileri şifrelemekle tehdit etmiyor, aynı zamanda gizli bilgileri çevrimiçi yayınlıyor. Bu eğilim, siber güvenlik uzmanları tarafından iki önemli fidye yazılımı ailesi olan Ragnar Locker ve Egregor’un analizlerinde gözlemlendi.
#KasperskyKoronavirüs sürecinde pek çok kişi evinden çalışmaya başladı ve işletmelerin bazıları bunu kalıcı hale getirmeye başladı. Ancak işlerin ofisten eve taşınmasıyla siber güvenlik daha önemli bir konu başlığı haline geldi. Peki kullanıcılar evlerinde çalışırken ve alışveriş yaparken siber güvenlik bazında nelere dikkat etmeli?
#Home OfficeKaspersky Amerika İnsan Kaynaklarından Sorumlu Başkan Yardımcısı Alena Reva, şirketlerde yaşanan siber güvenlik vakalarından bahsederken genellikle para, müşteri güveni ve diğer kurumsal sonuçlar gibi konulara odaklanıldığını belirterek, "Çalışanların böyle vakalarda neler yaşadığı, dikkate almamız gereken başka bir konu." ifadelerini kullandı.
#GüvenlikKaspersky’nin “Kurumsal güvenlikle ve çalışanların özel hayatıyla ilgilenmek: Siber güvenlik şirketler ve çalışanları için neden hayati önem taşıyor?” başlıklı son raporu siber güvenlik vakalarının “insani yönünü” gözler önüne seriyor. Araştırma, yaşanan sızıntıların çalışanlarda oluşturduğu rahatsızlığı ve kayıpları ortaya çıkarıyor.
#BtTrend Micro tarafından hazırlanan rapor, yanlış yapılandırmaların bulut güvenliği için bir numaralı risk olduğunu gösteriyor. Rapora göre şirketlerin buluta geçişin tüm aşamalarında siber güvenliği göz önünde bulundurmaları büyük önem taşıyor.
#BulutŞirketlerde içeriden gelen siber tehditlere yönelik gerçekleştirilen son araştırmaya göre, şirket içi siber tehditler son üç yılda üç katına çıktı. Yaşanan her tehdidin şirketlere maliyetinin ortalama 11,45 milyon dolara mal olduğunu aktaran Komtera Teknoloji Kanal Satış Direktörü Gürsel Tursun’a göre, şirketlerde tehditleri oluşturan 3 önemli unsur bulunurken, şirket içi siber tehditlerin önlenmesi için gerekli 10 adımı sıralıyor.
#Teknolojiİçinde bulunduğumuz sağlık koşulları, daha önce uzaktan çalışma deneyimine sahip olmayan pek çok kullanıcıyı bir anda ofisten uzak kalmaya zorladı. Bu durumun bir siber güvenlik krizine dönüşmemesi için bilgi teknolojileri çalışanlarına büyük sorumluluklar düşüyor. Sophos, uzaktan çalışma deneyiminin neden olabileceği güvenlik risklerini engellemeye yardımcı olacak ve bilgi teknolojileri profesyonellerinin hayatını kolaylaştıracak tavsiyelerini beş madde halinde paylaştı.
#KoronavirüsOkulların tatil olduğu Türkiye’de pek çok şirket de personelini evden çalıştırma eğiliminde. Bu, kurum verilerine bilgisayar ve telefonlarla uzaktan erişim yapılması anlamına geliyor. Ancak uzaktan erişim, çeşitli siber güvenlik riskleri de beraberinde getiriyor. ESET Türkiye Ürün ve Pazarlama Müdürü Can Erginkurban, kurum dışında çalışılması durumunda cihazlara dijital virüslerin bulaşmaması için şirketlerin ve personelin dikkat etmesi gerektiği konulara dikkat çekti.
#Eset