Marina Tsvetayeva, 1941’de, 49 yaşında kendini astı. Çok acı çekti, çok sevdi, çok şiir yazdı. Osip Mandelştam ile tanıştı. Osip Mandelştam’ın 1938’de, 47 yaşında, Sibirya’da bir toplama kampında cesedi bulundu. Mandelştam Tsvetayeva’ya âşıktır, Tsvetayeva ise pek çok ilişki yaşamasına karşın ömür boyu Pasternak’a tutkulu bir aşk besleyecektir. Venus Khoury-Ghata, Paris’te yaşayan Lübnanlı şair ve yazar, iki şair üzerine şair romanı olarak da okunabilecek iki roman yazdı. ‘Mandelştam’ın Son Günleri’ (YKY, 2020), ‘Marina Tsvetayeva ya da Alabuga’da Ölmek’ (YKY, 2022).
#Marina TsvetayevaBEN bütün Türkleri sevmem. Bazılarını severim: Hepsini değil ama bazı şairleri ve yazarları; dünyanın en büyük ressamlarından Alaettin Aksoy’u, Nebahat Çehre, Tarık Akan, Rutkay Aziz ve Çiçek Arif’i; Hürriyet Gazetesi’nde Ayça Aktan ve Doğaner Gönen’in şahsında yazıişleri mensuplarını; telefon santralında ve ulaştırmada çalışanları severim.
Avrupa Şiir Akademisi ve Mallarme Akademisi üyesi, şair ve Hürriyet yazarı Özdemir İnce’ye, Fransa’da yayınlanan üçüncü şiir kitabı ’Mani est vivant!’ için önceki gün Paris’teki Centre National du Livre’de (Ulusal Kitap Merkezi) düzenlenen törenle ’Max Jacob Şiir Ödülü’ verildi.
Özdemir İnce’nin 3. şiir kitabı "Mani est vivant!" (Mani Hayy) aralık ayı ortalarında Al Manar Yayınevi tarafından Paris’te yayınlandı. Akdeniz şiiri alanında uzmanlaşmış seçkin bir yayınevi olan Al Manar’ın yayınladığı "Mani est vivant" şairin 1998’de yayınlanan Mani Hayy adlı kitabının tamamını kapsıyor.