Ekonomide atılan sıkılaşma adımları, Türkiye ile ilgili sürpriz güncellemelere neden oluyor. OECD’nin Türkiye’nin büyüme beklentisini yüzde 4.3’ten yüzde 4.5’e çıkarmasının ardından kredi derecelendirme kuruluşu S&P’den de takvim dışı bir revize geldi. S&P Türkiye’nin kredi notunu ‘B’ olarak teyit etti, kredi notu görünümünü ise ‘durağan’dan ‘pozitif’e çevirdi.
#S&P22 Ekim 2020’de, Hürriyet için “Türkiye’deki Girişimcilik Ekosisteminin Durumu” başlıklı bir yazı ile ekosistemi analiz etmiştim. Yazıma “Ülkemizdeki girişimciler, global bir kriz olan Kovid-19 salgınını fırsata çevirmeye çalışıyorlar. Start-up’lara yatırımlarda son dönemlerde önemli oranda artış görülmesi, yatırımcıların da pandemi sürecinde temkinli davranmak yerine yeni iş alanlarına odaklandıklarının bir göstergesi. Ekosistemin hızla büyümesi ve bu alana ilginin artması oldukça umut verici…” diyerek başlamış ve “…şu anda, Türk girişimcilik ekosistemi ne yazık ki “hiyerarşik, artistik ve kurumsal bir yapıda” … Böyle olunca, fikre değer vermekten, kurucu takıma odaklanıp, bu cevherleri geliştirmeye çalışmaktan ziyade, tüm odak genellikle yatırımcıda oluyor. Girişimcilikte önemli nokta, bir şeyler üretenleri, toplum için fayda sağlamaya çalışanları, problem çözmeye odaklananları bulup, onları desteklemek olmalı. Ben de hayallerinin peşinden koşan, uygulamalarını daha iyi hale getirmek için uykusuz geceler boyunca takım olarak çalışan gençlere, küçük tavsiyeler vermekten; bir kahve ikram edip, ofisimi açarak bile destek olmaktan yanayım…” şeklinde bitirmiştim.
#Ergi ŞenerGelecek dönemde yükselişte olacağı öngörülen trendler “2022 Teknoloji Raporu”nda paylaşıldı. 2080 yılına kadar bir öngörüyle hazırlanan raporda; yapay zekanın gelişimi, açık bankacılık, kripto finans enstrümanları, Web3, Blockchain, Sanal Evrenler ve Sürdürülebilirlik gibi konular ön plana çıktı. Rapora göre hayatımıza girecek teknoloji trendleri arasında ise Dijital Duyu Etkileşimi, Çalışansız Organizasyonlar ve Giyilebilir Teknolojiler gibi birçok dikkat çekici konu yer aldı.
#TeknolojiGeçtiğimiz hafta ülkemizdeki girişimcilik ekosistemini analiz ederek, gelişim alanlarını dile getirmiştim. Girişimciliğin oldukça popülerleştiği ve global ekonominin önemli gündem maddelerinden biri haline geldiği günümüzde, girişimcilik hikayeleri ve girişimci sayısı hızla artış gösteriyor. Doğru şekilde kurgulanan, inovasyon odaklı start-uplar, akıllı yatırımlar (smart money) ile statükoya meydan okuyarak asırlık endüstrilere kafa tutuyor, her alanda yaşamımızı kolaylaştırıp, hayat standardımızı yükseltiyor; iş dünyasında da büyük bir dönüşümü tetikliyor.
#Ergi ŞenerTürk oyun şirketi Peak Games, ünlü oyun şirketi Zynga ile satış anlaşması yapmasının ardından araştırılmaya başlandı. Türkiye'de pek çok oyuna hayat veren Peak Games, son yıllarda yurt dışı pazarında da oyunları ile ön plana çıkmıştı. Peki, Peak Games oyunları neler ve sahibi kim? İşte, o konu hakkında merak edilen bazı bilgiler
#Peak Games OyunlarıYeni nesil araştırma ve perakende teknolojileri şirketi REM People, İstanbul Portföy ve BUBA Ventures’ın 2016 yılında güçlerini birleştirerek kurdukları İstanbul merkezli girişim sermayesi fonu Bosphorist Venture Capital’den ilk yatırımını aldı. REM People, 12 milyon dolarlık değerleme üzerinden yapılan Pre-Serie A Yatırımı ile birlikte Avrupa, Asya Pasifik ve MENA Bölgesi’ndeki etkinliğini daha da pekiştirecek
#TeknolojiGüç durumdaki şirketlerin bir süre nefes alıp yoluna devam edebilmesi için kurulan konkordato sistemi suiistimaller nedeniyle zorlaştı. Şu anda yaşayabilecek şirketlerin de iflas etmek zorunda kaldığını söyleyen iş dünyası “25 yaşında tecrübesiz komiserlerin raporuyla alınan kararlar binlerce kişinin işsiz kalmasına neden oluyor” diyor. İSO Başkanı Erdal Bahçıvan ise “Mahkemeler komiserleri uzman kişilerden oluşturmalı Onlar da bir şirket doktoru gibi davranmalı” görüşünde.
#YazarDünya genelinde özel sermaye fonları geçen yıl 5 bin 106 işlem ile rekor kırarken, bu işlemlerin toplam değeri ise 456 milyar dolar oldu. Girişim sermayesi yatırımları da 2018’de 14 bin 889 işlem ve 274 milyar dolar ile yine rekor kırdı. Elektrik ve altyapı piyasasında küresel olarak işlem değeri ise geçen yıl 65 milyar dolar gerileyerek 322 milyar dolara düştü.
#Özel Sermaye Fonları4 yıl önce evlenirken yaşadığı eşya taşıma sorunundan yola çıkan Alpay Koraltürk, Furnishare.com adındaki girişimi kurdu. İkinci el mobilyaları kullanıcıların evinden alan, temizleyen ve satışını gerçekleştiren Furnishare.com, şu ana kadar on binlerce kişiye hizmet verdi
#Gazetehaberleri2018’in ikinci çeyreğinde girişimcilik ekosistemi yatırım konusunda hayal kırıklığına uğradı. 16 girişim sadece 8.5 milyon dolar yatırım alabildi. Bunun sebebi olarak Fed’in faiz arttırım süreci ve ABD Başkanı Donald Trump’ın ticaret savaşını başlatan ve kızıştıran söylemlerinin küresel sermayeyi riskten uzaklaştırması olarak gösteriliyor.
#Girişimci