Ventilatör, yaşamsal bir fonksiyon olan solunum işlevini yapay olarak sağlayan cihaza verilen isimdir. Ağza takılan bir hortum aracılığıyla akciğerlere doğrudan oksijen gönderen ventilatör, yoğun bakım tedavilerinde önemli bir rol oynamaktadır. Peki, ventilatör nedir ve nasıl kullanılmaktadır? İşte, ventilatör hakkında bazı bilgiler
#VentilatörKalp, karaciğer ve akciğer yetmezliği gibi hastalıkların tedavisi yalnızca organ ve doku nakliyle mümkün… Organ ve Doku Bağışı Haftası vesilesiyle konuştuğumuz uzmanlar ülkemizde pandeminin de olumsuz etkilediği bağış oranlarının azlığına dikkat çekip “Bir kişi organlarını bağışlayarak birçok insana yaşama şansı verebilir” diyerek çağrıda bulunuyor.
#Melis YılmazGenç bir kalp cerrahıyken yılda 500 ameliyat yapıyor, aynı evde birlikte yaşadığı çocuklarının büyüyüşünü göremiyordu. Hayatı kaçırdığını fark edince ameliyat sayısını azalttı, tıp alanındaki icatların peşine düştü, ‘The Dr. Oz Show’ adlı programıyla sağlık gündemine yön verdi. İstanbul’da bir araya geldiğimiz kalp cerrahı ve yazarımız Dr. Mehmet Öz’le sohbete pandemi muhasebesi yaparak başladık, mesleğine duyduğu tutkuyu, ölümünün ardından hakkında şiir yazdığı 20 yaşındaki hastasını ve “Onlar ufakken çoğu şeyi eşim Lisa yaptı. Ben ancak bu son 10 sene onlarla daha fazla ilgilenebildim” diye anlattığı çocuklarını konuştuk.
#YAZARTedavisi henüz bulunamamış olan ARDS, Koronavirüs nedeni ile oldukça artış göstermiştir. Pek çok insan ARDS’nin ne olduğunu tam olarak bilmemektedir. Peki, ARDS nedir, belirtileri nelerdir ve tedavi sürecinde neler yapılabilir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Ards Nedir Ve Belirtileri Nelerdir?Ventilasyon, tıbbi bir cihaz türü olan ventilatörün solunum olarak bir canlıya aktarılmasını sağlayan cihaza ventilasyon adı verilir. Bu cihaz ile birlikte gaz karışımı olan kanı oksijen ile doyurmak ve karbondioksiti akciğerden almak için akciğere zor bir şekilde verilir. Bir diğer anlamı ile yapay bir şekilde solunum verilmeyi sağlayan bir cihazdır. Bu işleme ventilasyon adı verilir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Ventilasyon Nedir?Kuş gribi, Japonya'yı alarma geçirdi. Ülkenin Chiba bölgesinde görülen kuş gribinin insanlara bulaşma riski nedeniyle 410 bin tavuğun itlaf edileceği duyuruldu. Koronavirüs salgını devam ederken Japonya'dan gelen kuş gribi haberi endişeye neden oldu. Hasta hayvanların akıntıları ve temas yoluyla bulaşan kuş gribi yüksek ateş, boğaz ağrısı ve nefes darlığı gibi semptomlar gösteriyor. Tıp dilinde 'Avian İnfluenza' olarak tanımlanan kuş gribi hayati risk oluşturabiliyor. İşte, kuş gribi belirtileri ve tedavi yöntemleri ile ilgili bilgiler.
#Kuş GribiSon dakika haberi: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısı sonrası açıklamalarda bulunuyor. Bakan Koca, '21 Eylül'de yüz yüze eğitim başlayacak mı?' sorusuna, "21 Eylül'de okulların temelde açılmasından yana bir yaklaşım içindeyiz. Bu kademelendirme tarzında olur" şeklinde cevapladı
#Fahrettin KocaAK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, CNN TÜRK'te Hakan Çelik'in sorularını yanıtladı. AK Parti Genel Başkanvekili Kurtulmuş, IMF ile anlaşma iddialarıyla ilgili konuştu. AK Parti Genel Başkanvekili Kurtulmuş, pandemiden önce "Türkiye IMF ile anlaşsa" gibi sözler söylendiğini, Türkiye'nin 2014'ün mayıs ayında kurtulduğu IMF'nin kapısına bir daha düşmeyeceğini kaydetti.
#HaberTestlerden başarıyla geçen ve hastanedeki ilk performansıyla hekimlerden tam not alan yerli yoğun bakım solunum cihazı, yurt dışından ithal edilen muadillerinden de üstün bulundu. Peki yerli solunum cihazının özellikleri nedir?
#Yerli Solunum CihazıErciyes Üniversitesi (ERÜ) Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Dalı Başkanı Prof. Dr. Orhan Yıldız, "Erciyes Üniversitesi'nde üzerinde çalışma yaptığımız Corona Virüs var. Aşı çalışmalarında virüsün zayıf yönü araştırılıyor. Hastalık ortadan kalkmadı, mayıs ayı virüsün süresi hakkında belirleyici olacak" dedi. ''Bazı insanlar devletin ısrarla 'Evde kal' çağrılarına rağmen durmaması büyük sıkıntı'' diyen Prof. Dr. Yıldız, ''Evde kalma çağrısına uymayan kişilerin, Corona Virüs hastalarının nasıl ağır tedavi gördüğünü keşke görmesi mümkün olsa. Açıkçası benim hastane görevim olmasa işin bitti deseler, Corona Virüsten ölenlerin nasıl öldüğünü gördüğüm için kapımı kilitler kimseye açmam'' ifadelerini kullandı.
#Kayseriİnsanlık kritik bir süreçten geçiyor. ‘Üç ayda olanlar üç asırda olmadı’ diyen tarihçiler bile şu an sadece tıp camiasına güveniyor. Dünyayı dinleyip haberleri izleseler de, Almanya Türkleri en çok Almanya ve Türkiye ile ilgileniyorlar. Almanya’daki gelişmeleri bire bir yaşarlarken, ‘acaba memleket ne durumda’ diye Türkiye’yi merak eden 4 milyona yakın insanımız anavatandan gelecek bilgilere kulak kabartmış durumda... Adana Başkent Üniversitesi’nin alanında uzman akademisyenlerinden Prof. Hüsnü Çelik’e ulaşarak gelişmelerle ilgili sorularımızı ilettik. Almanya Türkleri’nin yakından tanıdığı Hüsnü Hoca, “Rahat olun! Türk tıp camiası olarak tarihi bir sınav veriyor, insanımızı ve insanlığı bu görünmez düşmandan destanımsı bir mücadeleyle korumaya çalışıyoruz. Siz, sadece kendinizi koruyun, biz bu belanın üzerinden geliriz” dedi. Kısıtlı imkanlarla Prof. Dr. Hüsnü Çelik ile yaptığımız tele-röportajı okuyucularımızla paylaşıyoruz.
#AlmanyaKoronavirüs (Covid-19) salgını devam ederken, bir yandan sağlık çalışanlarının en önemli koruyucu ekipmanlarından biri olan maskelerin tedarikindeki sıkıntılar, diğer yandan da halkın hastalıktan korunmasında ne kadar etkili olduğuna dair tartışmalar da yapılıyor.
#MaskeHızla yayılan corona virüsü vakaları ardından tüm dünya ülkeleri solunum cihazı eksikliğini gidermek için gelişmiş bir cihaz olan medikal ventilatör üretimleri yapmaya başladı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da Sağlık Bakanlığındaki Bilim Kurulu Toplantısı ardından yaptığı açıklama yerli solunum cihazının seri üretimine başlayacaklarını duyurdu.
#VentilatörTürkiye, organ nakli operasyonu başarısında dünyanın en ileri ülkelerinden biri konumunda. Ancak deneyimli uzman ve ileri teknoloji-altyapı ile nakil başarısı çok yüksek olsa da, Türkiye’deki hastaların önünde kocaman engel var: Kadavradan yeterli organ bağışı olmaması!
#Organ NakliPrematüre doğuma neler sebep olur? Prematüre bebek doğumları kaçıncı haftalar arsında gerçekleşiyor? Prematüre bebeklerde en çok yaşanan sorunlar neler? Prematüre bebekler neden küveze alınıyor ve prematüre bebeklerin bakımı nasıl yapılıyor? Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı İbrahim Çelebi sorularımızı yanıtlıyor?
#Prematüre Nedir