Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 19 Kasım’da düzenlenen Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yazılı Sınav sonuçları için beklenen gün geldi. Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik sınav sonuçları bugün erişime açılacak. Sınavlarda 70 puan ve üzeri alan adaylar Uzman öğretmen ve başöğretmen olmaya hak kazanacak. MEB tarafından sertifika takvimine ilişkin duyuru yayınlandı. 24 Kasım cuma günü sonuçların açıklanmasının ardından yazılı sınavlara itirazlar 27 Kasım-1 Aralık 2023 tarihinde yapılacak. Ardından itirazlar sonuçlandırılacak ve sertifikalar verilecek. Peki Uzman öğretmenlik sertifikaları ne zaman verilecek? İşte, MEB tarafından açıklanan takvimin detayları…
#Uzman Öğretmenlik SertifikasıUzman öğretmenlik sertifikası e-Devlet üzerinden erişime açılırken, gözler de maaş farklarının yatırılacağı tarihe çevrildi. 19 Kasım'da gerçekleştirilen uzman ve başöğretmenlik sınavı için kesin sınav sonuçları ve sınavdan muaf olanların isim listesi ile unvan değiştiren öğretmenler belli oldu. Sınavdan başarı ile geçen öğretmenler uzman öğretmen maaşlarının ne kadar olacağını ve maaş farklarının ödeneceği tarihe odaklandı. Öğretmenler, Sertifikanın düzenlendiği tarihi takip eden aybaşından itibaren söz konusu unvanlar için öngörülen eğitim öğretim tazminatından yararlanabilecekler. İşte, uzman öğretmen maaş farkı ödemeleri ve sertifika e-Devlet sorgulama ekranı hakkında bilgiler.
#Uzman ÖğretmenlikUzman öğretmenlik başvuru sonuçları açıklandı. Uzman öğretmenlik başvuruları 1 Haziran ve 10 Haziran tarihleri aralığında alınmıştı. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Öğretmenlik Kariyer Basamakları Eğitim Başvurusu değerlendirmelerinin sona erdiği duyuruldu. Peki, Uzman öğretmenlik sınavı ne zaman yapılacak?
#Uzman ÖğretmenlikUzman öğretmenlik başvuru şartları ve ekranı yoğun ilgi görüyor. Uzman öğretmenlik eğitim programına başvurmak isteyenler Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaları yakından takip ediyorlar. Eğitim programına başvuruda bulunanların şartları taşıyıp taşımadıkları illerde oluşturulan il değerlendirme komisyonu tarafından 01-13 Haziran 2022 tarihleri arasında değerlendirilecek. Peki, uzman öğretmenlik başvurusu nasıl yapılır?
#Uzman ÖğretmenlikDanıştay 2. Dairesi, yeterli puanı aldığı halde uzman öğretmenlik sertifikası almaya hak kazanamayan öğretmene, yoksun kaldığı parasal haklarının yasal faizi ile ödenmesine karar verdi. Öğretmene, uzman öğretmenlik unvanının verilmemesinden kaynaklanan maaş farkı da ödenecek.
Öğretmenlik Kariyer Basamakları sınavında başarılı olanlar hem sertifika tarihini hemde alacakları yeni maaşları öğrenmek için araştırma yapıyor. MEB uzman öğretmenlik ve başöğretmen sınav sonuçlarını geçtiğimiz günlerde açıkladı. Sınavlardan 70 puan ve üzeri alanlar yeni unvanlarını almaya hak kazandı. Sertifikaların verilmesinin ardından öğretmenler maaşlarını yeni ünvanları üzerinden alabilecek. 2024 yılında uzman öğretmen ve başöğretmen maaşları, memur zamları kapsamında yeniden belirlenecek. Öğretmenler ise hem güncel maaşları merak ederken zam oranlarını tartışıyor. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ÖKBYS sertifika tarihlerini daha önce duyurmuştu. Sertifikalar e-Devlet üzerinden alınabilecek. Peki Uzman öğretmen ve başöğretmen maaşları ne kadar olacak? Sertifikalar ne zaman ve nereden alınır? İşte, detaylar…
#Uzman Öğretmen MaaşlarıÖğretmenlik meslek kanunu maddeleri yürürlüğe girmesinin ardından gündeme geldi. Öğretmenlik mesleğini kariyer mesleği haline getiren öğretmenlik meslek kanunu hakkında açıklama yapan Milli Eğitim Bakanı Özer, "Yarın yönetmelikte bahsi geçen uzman öğretmenlik ve başöğretmenlikle ilgili eğitim programını ve sınav takvimini tüm kamuoyuyla paylaşacağız ve 2022 yılı bitmeden süreci nihayete erdireceğiz." dedi. Kanun kapsamında öğretmenlerin uzman öğretmen ve başöğretmen unvanları için öngörülen yazılı sınavlar, yılda bir defa yapılacak. Peki, öğretmenlik meslek kanunu nedir, neleri içeriyor? İşte, öğretmenlik meslek kanunu hakkında ayrıntılar...
#Öğretmen Meslek KanunuÖğretmenlerin gözü 20’nci Milli Eğitim Şûrası’nda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda. Kanun çıktıktan sonra ilgili alt mevzuatlar güncellenerek, öğretmenler arasındaki sözleşmeli, kadrolu ayrımı kalkacak, maaşlarına artış gelecek. Kanunla mesleğe giriş koşulları değişiyor. Adaylık sürecinde iyileştirmeler yapılıyor. Meslekte ilerlemeye yönelik kariyer basamakları oluşturuluyor. “Öğretmenlik kariyer mesleğidir” vurgusunun yapıldığı kanunla ilgili, son aşamada değişiklik olmazsa öğrendiğim detaylar şöyle:
#Öğretmenlik Meslek KanunuYeni Türkiye Eğitim Vakfı (YETEV) – Program ve Yayın Geliştirme Birimi bünyesinde yürütülen Montessori Akademisi Eğitmen Eğitimi Programı (MATEPP) kayıtları tüm hızıyla devam ediyor. Montessori eğitim sistemini öğrenmek ve anlamak isteyen eğitimci, ebeveyn ve akademisyenler için kurgulanan ‘3-6 Yaş Okul Öncesi Montessori Eğitimi’ programına katılmak için son başvuru tarihi ise 31 Ekim.
#YETEVMilli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) 5 bin 750 kadroya yapacağı sınıf öğretmeni ataması için, milletvekili genel seçimi nedeniyle yarın başvuru kabul edilmeyecek. Öğretmenlik için 24 Ekim Perşembe günü başlayan başvuru süresi, 4 Kasım Pazartesi mesai saati bitiminde sona erecek.<br>