TEKNOFEST Adana, “DENEYAP Makeathon Yarışması” ile bilim ve inovasyon dolu bir şölene sahne oldu. Bu yıl 2’ncisi düzenlenen ve ana teması “Uzayın Keşfi” olan yarışmaya Türkiye genelindeki 81 ilde bulunan 130 farklı DENEYAP Teknoloji Atölyesinde eğitim gören veya mezun olan ortaokul ve lise öğrencileri katıldı. Genç mucitler, uzay görevleri üzerine geliştirdikleri projelerle hem teknik hem de yaratıcı becerilerini ortaya koyarak Türkiye’nin uzay teknolojileri alanındaki geleceğine yön verdiler.
#TEKNOFESTİzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve üniversiteler iş birliği ile düzenen “İzmir Bilim Şenliği – “Gece Gündüz Bilim” etkinlikleri dün başladı. 1 Ekim’e kadar açık olacak şenlikte 415 etkinlik ve 50’den fazla atölye yapılacak. Şenliğin ilk gününde çocuklar astronot kıyafeti giyip uzay deneyimi yaşadılar.
#İzmir İl Milli Eğitim MüdürlüğüErzurum’da Avrupa ve Türkiye’nin en büyük teleskopunun bulunduğu Doğu Anadolu Gözlemevi’nin (DAG) eteklerinde gökyüzü şöleni yaşandı. Üç gün süren Erzurum Gökyüzü Gözlem Etkinliğinde yaklaşık 10 bin kişi, teleskopların başına geçerek gökyüzünü izledi.
#UzayAmerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) 1972'deki son Apollo görevinden beri Ay'a bir araç göndermedi. Bilim dünyası yarım yüzyıl sonra Ay'a dönmek için geri sayıma geçti. ABD'nin Ay'a göndereceği ilk insansız araç olması beklenen Iris ise NASA'nın deneyimli mühendisleri tarafından değil, Whittaker'ın Pittsburgh'daki Carnegie Mellon Üniversitesi'ndeki öğrencileri tarafından yapıldı. Kısa süre önce Ay yolculuğu kesinleşen Iris'in 2022'nin ortalarında fırlatılması planlanıyor.
#NASANASA, bundan 48 yıl önce astronotları Neil Armstrong, Buzz Aldrin ile birlikte Apollo 11 görevi adı altında Ay'a ilk ve tek ayak basan insanlar oldular. NASA şimdi ise Apollo 11 görevinden tam 100 yıl sonra yani 2069 yılında Güneş'e en yakın yıldız olan Alpha Centauri'ye gitmek istiyor.
#NASADünya Güneş çevresindeki yaklaşık 1 milyar km’lik bir turunu daha tamamlamak üzere. Elbette hareket eden sadece Dünya değildi. Güneş de galaksi merkezi etrafında 1 yılda yaklaşık 6 milyar km yol aldı. Ay Dünya etrafında nerdeyse 12 tur tamamladı. Birkaç gün sonra 2017 yılına elveda deyip yeni yılı karşılayacağız. 2018 yılında Dünya taze bir tura daha başlayacak. Peki 2017 yılında Dünya’da uzay bilimlerinde ne tür gelişmeler oldu? Bu yazıda 2017 yılında gerçekleşen önemli olduğunu düşündüğüm birkaç uzay olayının listesini bulacaksınız.
#UzayODTÜ’lü fizikçiler tarafından, en yoğun cisimlerden olan SXP 1062 isimli çift yıldız sistemindeki nötron yıldızının 18 dakika olan dönme periyodunda kaymanın varlığı keşfedildi. ODTÜ’lü profesör doktorların gerçekleştirdiği bu keşif bilim dünyasında bir ilk olarak anılıyor.
#ODTÜHoneywell bu yıl Türkiye’den 12 ortaöğretim görevlisini, dünyanın farklı ülkelerinden katılım gösteren 200’den fazla eğitimci ile birlikte ABD Uzay&Roket Merkezi’nde bir araya getirdi. Öğretmenler simultane astronot eğitimi ve inovatif araçlar sayesinde bütünsel eğitim tekniklerine katkı sağlayacak deneyimler kazandı.
#ÖğretmenÇin’in Ay’a gönderdiği ilk keşif robotu, TSİ 15.11’de başarıyla Ay’a iniş yaptı. Çin böylece ABD ve Rusya’nın ardından Dünya’nın uydusuna keşif robotu gönderen üçüncü ülke olurken, insanlık 37 yıl sonra Ay'a uzay aracı indirmeyi başardı. İnsansız olarak uzaya gönderilen Chang'e-3'ün (Ay Tanrıçası) Ay'a inişi 12 dakika sürdü. Ay yüzeyine 15 kilometre yükseklikten inişe başlayan Chang'e-3, 100 metre kala ise havada kısa bir duraklama yaptı. İniş aracının motoru ayın yüzeyine 4,5 metre kala toz kalkmaması için durduruldu ve Chang'e-3 yüzeye rahatça iniş yaptı. Çin’in büyük yatırımlar yaptığı uzay keşfi alanında elde edilen en son başarı, astronomi tarihi için büyük bir önem taşıyor. İnsanlık, Sovyetler Birliği’nin Ay’dan 24 numune getiren Luna görevini gerçekleştirdiği 1976’dan bu yana Ay’a uzay aracı göndermemişti. NASA’nın en son Ay görevi ise 1972 yılında Apollo 17 keşfi olmuştu.
#Çinİnsanlığın dünya dışında, uzayda, yaşanabilir bir gezen arayışı devam ediyor. Uzayı ve ulaşılabilir gezegenleri tarayan James Webb teleskobun yeni keşfi ise bu konuda atılacak kritik adımların öncüsü olabilir…
#Öte GezegenPek çok gökbilimci artık evrenin başka yerlerinde yaşam olup olmadığını sorgulamıyor. Bunun yerine yaşamı "ne zaman bulacağımızın" yanıtını arıyor. Birçok bilim insanı önümüzdeki birkaç yıl içinde, Dünya dışı yaşamın izlerini keşfedeceğimiz konusunda iyimser.
#Uzay