Uzay deyince aklımıza sonsuz bir boşluk geliyor ama aslında durum tam olarak böyle değil. Özellikle gezegenimizin yörüngesi bazıları çoktan ömrünü tamamlamış bazılarıysa gündelik hayatın olmazsa olmazını oluşturan uydularla, parçalanmış uzay araçlarıyla, sözün kısası uzay çöpleriyle dolu. Dahası bu çöplerin sayısı günden güne artıyor. Peki bu bizi neden ilgilendiriyor?
#UzayNASA’nın 1984’te uzaya fırlattığı radyasyon uydusu ERBS’nin bugün Dünya atmosferine girmesi bekleniyor. 2005’te görevini tamamlayan ve uzay çöpü haline gelen 2.5 tonluk uydunun amacı insan faaliyetlerinin Dünya’nın radyasyon dengesine etkilerini incelemekti.
#NASALiseli İdil Doğa Türkmen’in yazdığı makale dünya çapında15-17 yaş arası gençler arasında insanlığa hizmet edecek en iyi 100 çalışmadan biri seçildi. İdil Doğa, uzaya gönderilmiş roketlerin bıraktığı çöplerin temizlenmesiyle ilgili çözüm önerisiyle ömür boyu eğitim bursu kazandı.
#Oxford ÜniversitesiABD Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), planlanan uzay yürüyüşünü yüksek hızda seyreden uzay enkazının yaratacağı potansiyel tehlike sebebiyle ertelediğini açıkladı. NASA astronotların, uzay yürüyüşü yaparak arızalı bir anten sistemini değiştirmesi planlanıyordu.
#NASADünya yörüngesinde yaklaşık 6 bin 500 yapay uydu bulunuyor. Üstelik bunların sadece yarısı çalışır durumda. Kalanı ise gereksiz bir şekilde boşlukta duruyor ve uzay çöplüğüne neden oluyor. Hatta yörüngede tehlikeli çarpışmalar bile yaşanıyor. En sonuncusu mayıs ayında Uluslararası Uzay İstasyonu’nun robotik kolunda meydana geldi. Peki uzayda oluşan bu çöplerin Dünya’ya ne gibi zararları bulunuyor? Yakın gelecekte bizi bir uzay felaketi mi bekliyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#UzayHarvard Üniversitesi Astronomi Bölümü Başkanı'ndan dünyayı sarsacak 'dünyadışı yaşam açıklaması. Harvard Üniversitesi Astronomi Bölümü başkanı Prof. Avi Loeb'e göre, dünya dışı yaşama ait bir cisim yakın zamanda gezegenimizin yakınından geçti. Loeb yeni kitabında, 2017 yılında dünyaya yakın bir mesafeden geçen Oumuamua gök cisminin dünya dışı medeniyetlere ait olduğuna inandığını ve bu fikrini destekleyecek ciddi bulgulara sahip olduğunu yazdı.
#OumuamuaDream Sales Machine tarafından 2016 yılından bu yana her yıl Kadıköy Moda‘da düzenlenerek on binlerce ziyaretçiye ev sahipliği yapan İstanbul Comics and Art Festival (İCAF), 25–26 Mayıs 2019 tarihlerinde Ankara Comics and Art Festival (ACAF) adıyla Bilkent Center ana sponsorluğunda Ankara‘da düzenlenecek.
#Comics And Art FestivalDream Sales Machine tarafından 2016 yılından bu yana her yıl Kadıköy Moda‘da düzenlenerek on binlerce ziyaretçiye ev sahipliği yapan İstanbul Comics and Art Festival (İCAF), 25–26 Mayıs 2019 tarihlerinde Ankara Comics and Art Festival (ACAF) adıyla Bilkent Center ana sponsorluğunda Ankara‘da düzenlenecek.
#Festival AnkaraAilece zor bir haftayı geride bıraktık. Sevgili eşim Nuray’ın annesi, kayınvalidem Hacer Babacan’ı kaybettik. Tek tesellimiz, yakalandığı çaresiz hastalık nedeniyle çok daha fazla acı çekmeden bu dünyaya veda etmesi oldu. Işıklar içinde uyusun. Eşime ve bana iletilen tüm başsağlığı dileklerine buradan bir kez daha teşekkür ederiz.
#Bünyamin Balamir"İlk uzay ülkesi" olma hedefiyle ortaya çıkan Asgardia'ya şu ana dek en çok Türkler başvuru yaptı. Asgardia yöneticilerinden De Winne DW Türkçe ile söyleşisinde, başvuru istatistiklerinin araştırılabileceğini söyledi.
#Son DakikaTarihin ilk uzay ülkesi olması için oluşturulan proje kapsamında kurulması planlanan ‘Asgardia’ için vatandaşlık başvuruları başladı. 'Yeryüzündeki diğer ülkelerin kısıtlamalarından tamamen bağımsız, özgür bir ortam' diye tanıtılan projenin, 18 ay içerisinde fırlatılacak bir uyduyla başlayacağı belirtildi. Projenin internet sitesinde duyurulan başvuru verilerinde şu an Türkiye Çin'den sonra ikinci sırada yer alıyor. Şehir bazında ise İstanbul ilk sırada... İşte detaylar...
#Asgardia