Liseli İdil Doğa Türkmen’in yazdığı makale dünya çapında15-17 yaş arası gençler arasında insanlığa hizmet edecek en iyi 100 çalışmadan biri seçildi. İdil Doğa, uzaya gönderilmiş roketlerin bıraktığı çöplerin temizlenmesiyle ilgili çözüm önerisiyle ömür boyu eğitim bursu kazandı.
#Oxford ÜniversitesiCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada Milli Uzay Programı çerçevesinde ‘Türk Uzay Yolcusu ve Bilim Misyonu’ görevini başlattıklarını açıkladı. Türk uzay yolcusunda aranacak kriterler ise 45 yaşından küçük olmak, Mühendislik, Fen Bilimleri, Temel Bilimler, Fen Bilimleri ve Temel Bilimler alanındaki Eğitim ve Tıp Fakültelerinden birini bitirmek olacak.
#Milli Uzay ProgramıDünya yörüngesinde yaklaşık 6 bin 500 yapay uydu bulunuyor. Üstelik bunların sadece yarısı çalışır durumda. Kalanı ise gereksiz bir şekilde boşlukta duruyor ve uzay çöplüğüne neden oluyor. Hatta yörüngede tehlikeli çarpışmalar bile yaşanıyor. En sonuncusu mayıs ayında Uluslararası Uzay İstasyonu’nun robotik kolunda meydana geldi. Peki uzayda oluşan bu çöplerin Dünya’ya ne gibi zararları bulunuyor? Yakın gelecekte bizi bir uzay felaketi mi bekliyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#UzayIgor Aşurbeyli, Azerbaycan kökenli Rus iş ve bilim insanı. Amacı, 25 sene içinde dünya dışında ‘Asgardia’ adlı yeni bir ülke kurmak. Bütün birikimini, vaktini, enerjisini ve parasını bu uğurda harcıyor. Şöyle anlatayım, eğer hâlâ Soğuk Savaş döneminde yaşasaydık, Mars’a insan yollamaya çalışan ABD’li Elon Musk’ın Doğu Bloku versiyonu olacaktı. Dünyanın dört bir yanında 200’ün üzerinde uzman bu proje için çalışıyor. İlk uydularını geçen yıl fırlattılar bile. Müstakbel ülkenin şu anda 240 bin vatandaşı var, yakında Asgardia pasaportu dağıtmaya başlayacaklar... Asgardia, belki de hiçbir zaman gerçekleşmeyecek bir hayal. Gazeteci diliyle söylersek, Asbardia... Ama hayalini bile kurması güzel değil mi: İnsanların eşit olduğu, bombaların patlamadığı, sellerin, depremlerin olmadığı, çocukların kaçırılıp tecavüz edilmediği bambaşka ve yeni bir ülke... Belki de bu yüzden Türkiye en çok başvuru yapılan ikinci ülke. Bizle birlikte ilk dörtte ABD, Çin ve Hindistan var. Nüfusla orantılarsak Türkler dünyadan tası tarağı toplamaya en hevesli millet. Buyurun size pazar keyfi: Ta Orta Asya’dan kopup buralara kadar geldiğimizi anlatıyor kitaplar. Bir kısrak başı gibi azıcık da Samanyolu’na uzansak ne olur ki?
#Igor AşurbeyliAmerikan Uzay ve Havacılık Dairesi'nin (NASA) canlı yayınında ekranlara yansıyan görüntüler bomba etkisi yarattı. Üç parlak ve yuvarlak cismin sırayla dünyadan uzaklaştığının görülmesinden sonra NASA aniden yayını aniden kesti. Bu görüntüler, komplo teorisyenlerinin iddia ettiği gibi UFO mu? Yoksa uzay çöpü mü?
#NasaDünya'nın yörüngesi, büyük bir hızla ilerleyen yüz binlerce nesneyle dolu. Çarpışma yaşanması halinde bu nesnelerin çoğu, felakete neden olabilecek bir kazayı ateşleyebilir ve Dünya'nın telekomünikasyon ağlarındaki yörünge uzay çöplüğüne dönüşebilir. Peki bu çöplerden nasıl kurtulacağız?
Eski cihazlarımızı çöpe atmak çok kolay. Peki ama sonrasında neler oluyor? Eski akıllı telefonunuzu, tabletinizi veya diğer elektronik cihazlarınızı artık kullanmayacağınız zaman onlardan nasıl kurtulabilirsiniz? Onlardan kurtulmanın çevreye zarar vermeyen bir yolu var mı?
NASA Hubble kadrosuna kabul edilmiş ilk ve tek Türk bilim insanı olan Prof. Dr. Feryal Özel, Mardinde uzay bilimi alanında kendini yetiştirmek isteyen liseli kız öğrencilerle online bir araya geldi. Özel, öğrencilerin hem uzayla hem de uzayı araştıracak kariyere giden yollarla ilgili sorularını yanıtladı.
#Prof. Dr. Feryal ÖzelAmazon Web Services (AWS), bu yıl düzenlediği reInvent etkinliğinde pek çok çözümünü ilk kez dünyayla paylaştı. Bulut teknolojilerinin sınırlarını uzaya taşıyan şirket, dünyada yaşan doğal afetlere müdahale etmek dışında artık uzayda meydana gelen çöplüğün de önüne geçecek. Bu kapsamda AWS Uzay ve Uydu Çözümleri Direktörü Clint Crosier, önemli açıklamalarda bulundu.
#AWSİlk çağlardan beri uzay insanların hep hayallerini süslemiştir. Uzaya çıkmak, sonsuz boşluk hakkında bilgi sahibi olmak için birçok çalışma yapılmıştır. Bunun dışında dünya yörüngesine oturtulan uydularla da birçok teknolojik gelişme sağlanmıştır. Günümüzde dünyanın yörüngesinde ömrünü tamamlamış ve faaliyette bulunan yüzlerce uydu ve cisim bulunuyor. Uzay kirliliği nedir ve nedenlerini sizler için derledik.
#Uzay Kirliliği Nedir?