Japonya'da Mir korkusu

Güncelleme Tarihi:

Japonyada Mir korkusu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2001 00:00


Haberin Devamı

Rusya'nın emektar uzay istasyonu Mir'in mart ayında dünya atmosferine yapacağı intihar dalışıyla ilgili geri sayım sürerken Japonya'da kábus senaryoları yapılmaya başlandı. Düşürme işlemi sırasında meydana gelebilecek küçük bir hata sonucu, 130 tonluk Mir'in Japonya, Yeni Zelanda ya da Avustralya'ya düşebileceği söyleniyor.

MIR korkusu, Japonya'da halk arasında hızla yayılıyor. Uzmanlar, Mir'in hata sonucu Japonya ya da Yeni Zelanda'ya düşme olasılığının binde 1 olduğunu belirtmelerine rağmen Japonlar, endişe içindeler.

Rusların yaptığı açıklamaya göre 15 yıldır uzayda hizmet veren Mir, Mart ayının ortalarında yerleşim alanlarından binlerce km ötede Avustralya ile Şili arasında Pasifik Okyanusu'na düşürülecek. Her ne kadar Mir'in bir tehlike oluşturmadığı söylense de bu durum, Japonya'da endişe neden oluyor. Japon gazeteleri, ‘‘Mir gerçekten de tehlike oluşturmuyor mu?’’ diye soruyor.

Tahminlere göre Mir, atmosfere girdikten sonra 1500 parçaya ayrılacak ve parçalar 200 km genişliğinde ve 5.760 km uzunluğunda bir alana düşecek. Bu bölgede büyük yerleşim alanları bulunmuyor. Japonlar ise operasyon sırasında küçük bir hatanın, önlenmesi imkansız büyük bir felakete dönüşebileceği üzerinde duruyor. Çünkü Ruslar bu konuda daha önceden sabıkalı.

ESKİ KAZALAR

1978 yılında Sovyet yapımı bir savunma uydusunu, kontrolden çıktı ve uydunun radyoaktif çöpleri, Kanada buzullarına düştü. Mir'den önceki Salyut 7 uzay aracı da 1991 yılında Arjantin ve Şili sınırındaki And Dağları'na düştü. Olay şans eseri, can ve mal kaybına yol açmadı. ABD'nin uzay çöpleri de daha önce dünyaya korkulu anlar yaşattı. 1979 yılında Sky Lab uzay aracının parçaları Avustralya çölüne düştü. Uzmanlar, bu olumsuz örneklere rağmen Mir'in fazla bir tehlike oluşturmadığını, düşme ihtimalinin binde bir olduğunu söylüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!