Uzaya gönderilen araçlar, özellikleri ile büyük önem taşımaktadır. Devasa bir jet motoruna sahip olan uzay araçları, atmosferden çıkarken sürtünme dolayısıyla zarar görmemesi için silisyum seramik ve kompozit malzemelerle donatılmıştır. İşte, uzaya gönderilen araçların özellikleri hakkında merak edilen tüm detaylar
#Uzaya Gönderilen Araçların ÖzellikleriUzaya gitmek, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda yaşamak çok az kişinin yaşayabildiği, geri kalan herkesin de merak ettiği muhteşem bir tecrübe. Astronotlar ne yiyip içiyor, nasıl uyuyor, nasıl spor yapıyor, kirli çamaşırlarını nasıl temizliyor? Üç ayrı ülkeden üç astronot anlattı...
#UzayABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), tarihinde ilk kez "tanımlanamayan hava olayları" olarak adlandırılan ve halk arasında UFO olarak bilinen nesnelerin varlığını ciddiyetle değerlendiriyor. Son yıllarda kaydedilen görüntüleri inceleyen uzmanlar, yeni teknolojileri kullanarak tanımlanamayan nesnelerin iç yüzünü ortaya çıkarmaya niyetli. Peki ama dünya dışı varlıklar ne kadar gerçek? Farklı dönemlerde yaşanan vakalar üzerinden UFO’ların “bilinen” tarihi…
#UFOHava-hava ve hava füzeleri, seyir füzeleri, İHA mühimmatları, termobarik mühimmatlar, sığınak delici mühimmatlar ve güdüm kitleri, sonik füzeler belli bir hıza kadar çıkan füzeler... Şimdi süpersonik, yakında ise hipersonik füzeler! Tüm bu çalışmalar TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü’nde (SAGE) yürütülüyor. Hedef dışa bağımlılığı tamamen ortadan kaldırmak. Hürriyet gazetesine kapılarını açan TÜBİTAK SAGE’yi fotomuhabirimiz Rıza Özel ile gezdik.
#TÜBİTAKUzaya gönderilen araçlar, özel yapıları ve görevlerinden dolayı oldukça önemlidir. Uzay araçlarının dev motorları vardır. Atmosfer dışına çıkarken dış yapısının zarar görmemesi için üzeri silisyum seramik ve kompozit malzemeler ile hazırlanmıştır. Sizler için uzay araçları, isimleri, özellikleri ve görevleri hakkında tüm detayları derledik.
Rusya Ukrayna savaşında dördüncü hafta da bitmek üzereyken, Rusya'nın daha önce sahada hiç kullanılmamış bir silahını sahaya sürdüğü haberleri gündeme düştü. Biz de Kinjal yani "hançer" adı verilen bu hipersonik füzeler hakkında merak edilenleri 7 soruda mercek altına aldık. Savaşın seyri değişir mi? Önümüzdeki günlerde bizi neler bekliyor?
#Hipersonik FüzeÜretimde hem çevre dostu olunması gerektiğini hem de ürünlerde bu farkın hissetirilmesi gerektiğini ifade eden İşbir Holding’in CEO’su Metin Gültepe, “Çevreye saygılı olmayan, döngüsel ekonomiye göre hareket etmeyen, insan sağlığını düşünmeyen hiçbir marka yaşayamaz. Örneğin biz de atık pet şişelerden elde edilen ipliklerle yatak ürettik. Bu ipliklerden elde edilen kumaşlarda yüzde 45 daha az enerji tüketimi sağlandı” dedi.
#İşbir HoldingCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Test ve Eğitim Gemisi TCG Ufuk’un Hizmete Giriş Töreni'nde önemli açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada, "Dikey atım sistemini bugüne kadar dışarıdan alıyorduk, artık milli ve yerlisine sahibiz. Birçok silah ve sistemi kendimiz yapıyoruz" dedi. "Hedefimiz savunma sanayiinde tam bağımsız bir Türkiye’dir" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hava savunma muhribimiz TF-2000'in ihalesine yakında çıkıyoruz" şeklinde konuştu.
#CumhurbaşkanıMars birçok açıdan dünya için çok büyük bir öneme sahip bir gezegendir. Aynı zamanda da keşif amacı ile ziyaret edilen ve edilmek istenilen en önemli gezegenlerden birisidir. Sizin için Mars nedir, Mars ne zaman ve kim tarafından keşfedilmiştir, Mars gezegeni hangi renktir ve Mars'ın özellikleri nelerdir şeklinde olan soruların cevaplarını derledik.
#Mars GezegeniDiğer isimleri Erendiz, Sakıt ve Hürmüz olan Jüpiter gezegenin çapı 142.324 kilometrekaredir. Samanyolundaki en büyük gezegen olan Jüpiter'in toplam 67 tane daha uydusu bulunuyor. En büyük uydusunun adı Ganymede'dir. Galileo Galilei tarafından keşfedilen Ganymede, Jüpiter III adıyla da biliniyor. Jüpiter atmosferi gazlardan oluşur. Bu gazların %90'ı hidrojen, 'u ise helyumdur. Jüpiter gezegeni nedir, ne renktir ve ne zaman keşfedildi? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Jüpiter GezegeniBaykar CTO'su Selçuk Bayraktar, Türkiye'nin savunma teknolojileri konusundaki gelişimini CNN Türk ekranlarında anlattı. Muhabere teknolojileri alanında ihracatçı tarafa geçildiğini açıklayan Bayraktar, uçan otomobil projesi Cezeri'ye ilişkin de detayları anlattı. Bayraktar, İHA ve SİHA'ların uçaklardan çok daha karmaşık yapılara sahip olduğunu ve bir SİHA'da 100'e yakın bilgisayar bulunduğunu belirtti.
#Selçuk BayraktarSon dakika haberi... Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) Temmuz 2020'de Mars'a gönderdiği Perseverance (Azim) adlı uzay aracı yedi aylık yolculuğunu tamamladı... Bugüne dek başka bir gezegene gönderilen en gelişmiş araç olan Perseverance, Jezero Krateri'ne indi. Gezici araç ve küçük bir helikopter, yanıt bekleyen meşhur soruyu yanıtlamak için fırsat sunacak: Başka bir gezegende hayat var mıydı?
#PerseveranceŞubat ayında uzay projeleri adına birçok önemli haber peş peşe geldi. Türkiye’nin Milli Uzay Programı kamuoyuna duyurulurken, üç ayrı ülkenin Mars misyonları da son düzlüğe girdi. Özellikle NASA’nın Perseverance’ı (azim, sebat) kamuoyunda dikkat çekiyor. 7 dakikalık giriş-alçalma-iniş sürecini herkesin nefesini tutarak beklediği Perseverance’ı hem NASA’nın önceki Mars misyonlarından hem de Çin ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin projelerinden ayıran özellikler neler?
#MarsUzay Çağı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı açıklamanın ardından gündeme geldi. Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde, Uzay Ajansı tarafından hazırlanan ‘Milli Uzay Ajansı’ Tanıtım Toplantısı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin ilk milli uzay programının dünyaya ilan edileceğini bildirdi. Uzay Çağı'nın genel olarak 1957 yılında Sputnik 1 uydusunun fırlatılmasıyla başladığı ve günümüzde de devam ettiği kabul ediliyor. Uzay Çağı'nda roket teknolojisi, malzeme bilimleri, bilgisayar ve diğer alanlarda çok hızlı gelişmeler kaydedildiği biliniyor. İşte, Uzay Çağı ile ilgili ayrıntılı bilgiler.
#Uzay Çağı NedirGaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından modern çağın gerekliliklerine ayak uydurmak, bilim ve teknolojiye anlaşılır bir hal kazandırmak amacıyla çocuklar ve gençler için T3 Vakfı iş birliğinde hayata geçirilen “Bilim Gaziantep” projesi, hizmet vermeye başladı. Pandemi nedeniyle 24 Aralık 2020’den itibaren çevrimiçi ortamda gerçekleştirilen atölye çalışmalarına bugüne kadar 900 öğrenci başvuru yaptı.
#GaziantepSiber savaşlar ulusal veya küresel güvenliğe tehdit oluşturuyor mu? Siber sektörde istihbaratın özelleştirilmesinin etkisi nedir? Siber savaşlar insanların günlük hayatlarını nasıl mahvedebilir? Siber suçları onların gerçek faillerine atfetmek gerçekten mümkün mü? Enformasyon savaşı kansız olacak mı, yoksa sanal eylemlerin gerçekten kan dökme potansiyeli var mı? Devlet veya devlet dışı aktörlerden siber üstünlüğü ele geçiren var mı? Devletler siber saldırılara ne zaman ve nasıl yanıt vermeli? Aktif veya pasif savunma pozisyonu en iyi seçenek mi? Halihazırda siber saldırılara karşı siber saldırı düzenlemeyi meşru ve hukuki kılan uluslararası bir yasal çerçeve var mı? Son derece karmaşık güvenlik problemleri barındıran ve çoklu bilinmeyenlerle dolu olan gelecekteki siber savaş ortamını tanımlayabilmek için yanıtlanması gereken uzun bir soru listesi var.
#GüvenlikBilimsel yöntemleri kullanarak araştırma ve deney yapan kişilere bilim insanı denir. Bilim insanları insanlığı ilgilendiren sorunlara çözüm üretmek için çalışır. Kesin sonuca ulaşana kadar gözlem, inceleme, deney gibi metotları kullanırlar. 5. sınıflar için bilim insanlarını ve çalışmalarını anlattık.
#5. Sınıf Sosyal Bilgiler Bilim İnsanları Konu AnlatımıCumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sistemi'nin ikinci yılında önemli değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan, ''Kimsenin hakkına göz dikmeyen ama kendi hakkını da söke söke alan bir ülke olarak hareket etmeye devam edeceğiz'' dedi. Libya'daki gelişmelerle ilgili de konuşan Erdoğan, ''Son zamanlardaki bazı gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Kimse heveslenmesin ona da prim vermeyeceğiz'' ifadelerini kullandı. ''Biz ne sismik araştırma gemilerimizle, ne sondaj gemilerimizle birilerinin iznine tabi değiliz'' diyen Erdoğan, ''Biz uluslararası hukuk neyi gerektiriyorsa Doğu Akdeniz’de haklarımız neyse bu çerçeve içinde bu adımlarımızı attık. Bundan soran da bu adımlarımızı atmaya devam edeceğiz'' diye konuştu. Erdoğan konuşmasında ayrıca ''2019 yılında elektriğimizin yüzde 62'sini yerli ve yenilenebilir kaynaklardan ürettik. Yani enerjide de artık Türkiye muhtaç olmaktan çıkmıştır ve çıkıyor'' sözlerine de yer verdi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanTürkiye’nin ilk Mars keşif aracını tasarlayan ÖzÜ Rover Takımı, yeni bir uluslararası başarıya imza attı. Amerika Birleşik Devletleri’nin Utah eyaletinde düzenlenen ve robotik alanında dünyanın en prestijli yarışmalarından biri olan URC’ye (University Rover Challenge) Hope (Umut) adını verdikleri yeni keşif aracı ile katılan ekip, 16 ülkeden 93 takım arasında yapılan değerlendirme ve eleme sonucunda yarışmada finalist oldu.
#Özyeğin ÜniversitesiCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde "2019 Yılı Değerlendirme Toplantısı"nda konuştu. Erdoğan, Selahattin Demirtaş'ın yazdığı tiyatro oyunu ile ilgili "Enteresan olan bir şey var; bir bakıyorsunuz ki ana muhalefetin başı ve heyeti, o parti ile birlikte bir teröristin yazmış olduğu kitabın sahnelendiği tiyatroda tiyatro izliyorlar. İnanıyorum ki benim aziz milletim vakti geldiğinde bunlara da gereken dersi verecektir." ifadelerini kullandı. "Libya'daki meşru hükümetin ayakta kalması için bu ülkeye askerimizi gönderiyoruz." diyen Erdoğan, "Türkiye'nin güvenliğinin sınırları dışında başladığının bilinciyle siyasi, ticari, insanı, diplomatik ve askeri tüm imkanlarımızı güneyimizdeki coğrafyanın istikrarı için seferber etmeyi sürdüreceğiz." ifadelerini kullandı.
#ErdoğanDünyanın önde gelen bilgisayar üreticilerinden biri olan Acer, Las Vegas'ta kapılarını açan CES 2020 teknoloji fuarı kapsamında yeni ürünlerini görücüye çıkardı. Bu ürünlerden biri de sık sık seyahat edenlere yönelik olarak geliştirilen, hafif, ince ve dayanıklı yapısıyla dikkat çeken Acer TravelMate P6 oldu.
#AcerGeliştirdiği elektrikli otomobil Tesla ile yeni ekonominin önemli temsilcilerinden biri olan ünlü girişimci Elon Musk, bu kez zırhlı olmasıyla övündüğü elektrikli pikapı tanıtırken camların kırılmasıyla büyük bir şok yaşadı. Salondaki gülüşmelerin şaşkına çevirdiği Musk, durumu “Daha çok çalışmamız lazım” diyerek kurtarmaya çalıştı.
#Gazetehaberleri