Uzaktan eğitim değerlendirme anketinin nereden yapılacağı ve hangi tarihler aralığında gerçekleştirileceği Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklandı. Milli Eğitim Bakanlığı, uzaktan eğitim sürecinde ‘Çevrimiçi Kazanım Değerlendirme Uygulaması’nı hayata geçirecek. Bu uygulama ile uzaktan eğitim sürecinde ortaokul ve lise öğrencilerinin kazanımları edinme düzeylerini tespit etmek amaçlanıyor. 5, 6, 7 ve liselerin 9, 10 ve 11'inci sınıflarında öğrenim gören öğrenciler farklı tarihlerde uygulamaya katılacak.
#Uzaktan Eğitimİnsan kaynakları süreçlerinde teknoloji ile insan odaklı yaklaşımları birlikte kullandıklarına dikkat çeken Aktif Bank Yetenek ve Gelişim Grup Başkanı Kerem Özşen, “İşe alım, performans değerlendirme, çalışan memnuniyeti ölçümleri gibi süreçlerde teknolojiyi yaygın olarak kullanıyoruz. Akademi alt yapımızı için de mobil erişim imkânı sağladık. 7 bini aşkın içerik ve eğitim programı ile tüm aile üyelerimiz için gelişim imkânı oluşturuyoruz” dedi.
#Aktif BankSağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından yüz yüze eğitimle ilgili açıklama yaparak, uygulamalı eğitimin mümkün olduğunca yüz yüze yapılması, teorik eğitimlere ise çevrimiçi olarak devam edilmesi gerektiğini YÖK’ ilettiklerini açıklamıştı. Yükseköğretim Kurulu da bahar dönemine ilişkin bir açıklama yaptı. Uygulamalı derslerin sıkı tedbirler eşliğinde yüz yüze yapılabileceği, eğitimlere devam etmek istemeyen öğrencilerin kayıt dondurma haklarından yararlanabileceği açıklandı.
#YÖKYükseköğretim Kurulu (YÖK) uygulamalı eğitimin gruplar halinde yüz yüze, teorik eğitimlerin ise asgari yeterlikler dikkate alınarak çevrim içi yapılmasına karar verdi. Öte yandan gelen son dakika bilgisine göre, salgın endişesi veya barınma nedeniyle eğitime devam etmek istemeyen öğrencilerin "kayıt dondurma" hakkından yararlandırılmasını kararlaştırıldı.
#HaberKovid-19 ile birlikte, uzaktan çalışmaya mecburi geçiş, ofislerin sosyal mesafeyi destekleyecek şekilde kontrollü olarak çalışmaya açılması ve organizasyonların dijital teknolojilere olan ihtiyacı, iş hayatında kalıcı olabilecek önemli değişimlerin de habercisi… Bu süreçte, dijital teknolojilerin seçimi kadar, organizasyonda yer alan her çalışanın bu teknolojileri benimsemesi, hızlı bir biçimde adapte olması ve değişimi özümseyerek desteklemesi gerekiyor. “Yeni normale” başarılı bir şekilde uyum sağlamış işletmelerin bile, özellikle teknoloji ve dijitalleşme söz konusu olduğunda, “değişimin sürekli hareket eden bir hedef” olduğunun bilincinde olması gerekiyor.
#Hürriyet