PaylaÅŸ
- Onlara dönük çalışmalarımız var da...
- (İsim, telefon, çocuğumun adını sormaları üzerine) Bu ne anketi? Niye isim ve telefon istiyorsunuz?
-ÂGençlere dönük ilerde çalışmalarımız olabileceÄŸinden temas imkânı bulmak için... Biz belediye ve parti çalışmaları için anket yapıyoruz.
Ardından devam ettiler:
- AKP'ye üye olur musunuz?
- Niye olayım. Benim AKP ile işim olmaz.
- Ama biz size yardımcı olmak istiyoruz. Bu kahve paketimizi alır mısınız?
- (İlk başta elime tutuşturdukları bir paketi o anda fark ettiğimden) Hayır almam.
Â
DÜĞMEYE BASILDI
Daha sonra apartmanımızın diğer dairelerine giden kişilerin, daha çok AKP'ye üye yapmak için bir çabaları olduğunu hissettim. Ancak sonuçta bunun yerel yönetimlerin 2. yılı için bir çalışma mı, seçim hazırlığı için nabız tutma mı olduğunu tam kestiremedim. Ama bunun altında mutlaka bir şey vardır diye düşünüyorum.
Beyoğlu'nun Kasımpaşa bölgesindeki bir okurumuz da, pazar günü böyle bir anketle karşılaşmış, "AKP düğmeye başmış galiba" dedi. "Ne gibi sorularla karşılaştınız" deyince, "Belediyenin çalışmalarını beğenip beğenmediğimizi, AKP'den ve hükümetten memnun olup olmadığımızı" sordular" diye ekledi. "AKP'ye üye olur musunuz?" dediler mi sorumuza, "Onu da sordular" diye yanıtladı.
Bu anketler, Türkiye için hayırlı olsun.
GÜNÜN SÖZÜ
Â
"İnsanlara adaleti sevdirmek istiyorsanız, onlara adaletsizliğin sonuçlarını iyi göstermeniz gerekir."
(Adam Smith)
Pes doÄŸrusu
Â
HABERLERE bakıyorum. 7 Nisan'da Başbakan "Demokratik bir yaşam sürmek istiyorsanız, elde silahla dolaşmaya gerek yok. Gelirsin, masada her şeyini konuşursun" dedi.
Ertesi gün, Başbakan'a bu sözlerinin hatırlatılması üzerine "PKK terör örgütüyle Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nin masaya oturması söz konusu olamaz. Kimse bunu evirip çevirip başka bir yerlere çekmesin" diyor. Aynı gün Cüneyd Zapsu, ABD'lilerin Türkiye'nin HAMAS ile görüşmesini eleştirmeleri üzerine şunları söylüyor:
"HAMAS konusunda mesajınızı çok net aldık. Burada özü değil yöntemi konuşuyoruz. Binde bir bile değişmeleri olasılığı varsa tabii ki teröristlerle görüşürüm, yeniden de görüşürüm. Dünyada insanları öldüren gruplarla hiçbir şekilde ilişki kurulmayacağını söylemek saflık olur."
Bizimle dalga mi geçiliyor yoksa biz geri zekâlı mıyız?
Â
Arda ÇABUK
Mezarcı, Karatepe ve Yılmaz'ı unutma
1991 seçimlerinde Deniz Baykal'ın, 'terör örgütü PKK'nın liderleri ile birlikte seçime girdiği, o yolda beraber yürüdüklerini' söyleyen Başbakan Erdoğan'a, CHP Milletvekili Berhan Şimşek ilginç sorular yöneltiyor:
"Sizler geçmişte kimlerle aynı listelerde milletvekili ve belediye başkanı oldunuz? Hasan Mezarcı, Halil İbrahim Çelik, Şükrü Karatepe ve Şevki Yılmaz gibi Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'e dil uzatan, ülkemizin kuruluş felsefesine laf söyleyenlerle aynı listelerde yer almadınız mı? Başbakan 'Bu ülkede el, ayak öptürenler var' derken, bu ülkede ayak yıkatanların partisinde il başkanlığı, belediye başkanlığı ve milletvekili adaylığı görevlerinde bulundunuz mu? Hasan Mezarcı'nın mensubu olduğu partide sizin göreviniz ne idi?"
Bunun gibi birçok ilginç bu soruya Başbakan nasıl yanıt verecek acaba?
Â
KKTC'de Kutlu DoÄŸum tatili
- HZ. Muhammed'in dünyaya gelişinin 1435. yıldönümü nedeniyle, KKTC'de uzun yıllardan beri ilk resmi tatil yapıldığını...
- ZEYTİNBURNU Belediyesi'nin kitap okuma yarışmasında, Çiftlik İlköğretim Okulu 6. sınıf öğrencisi Gurbet Gözgü'nün bir ayda 10.105 sayfa kitap okuduğunu... AKP Adana Milletvekili Recep Garip'in 'Kuğuların Dansı" isimli resim sergisinin Uran Holding Sanat Galerisi'nde 30 Nisana kadar açık kalacağını www.recep.garip@tbmm.gov.tr)
- ÇEVRE ve Orman Bakanlığı'nın, AB tarama toplantısına 170 kişinin katılacağı iddiası üzerine "Bakanlığımızdan Brüksel'de 7 gün sürecek olan toplantılara toplam 52 personel katılacak olup, bunların tümünün de 7 gün boyunca eş zamanlı olarak Brüksel'de bulunması söz konusu değildir" denildiğini...
biliyor musunuz?
KOÅžAR AKP'DEN AYRILDI
Â
- AKP Kadıköy Belediye Meclis üyesi, milli karateci, eski subay Hakkı Koşar'ın, devre arkadaşı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'a yapılan tavır başta olmak üzere bundan sonra partisinde ve Türk sporuna hizmet olanağı kalmadığı gerekçesiyle partisinden istifa ettiğini... CHP Şişli Belediye Meclis üyesi, emekli emniyet müdürü Mehmet Çetinalp'ın, zabıtaya silah ve cop verilmesi önerisinde bulunduğunu... ZEYTİNBURNU'nda kaçak 475 dükkanın tahliye ve yıkım işleminden sonra bugün de Fatih Silivrikapı'da 30 gecekonun bugün yıkılacağını...
- MERSİN'de bir grup hakemin, 17 haftadır amatör küme maçlarının ücretini alamadıklarını için tepki gösterdiklerini (O.K.'den)...
- HÜKÜMETİN, 2004 yılı DGD ödemelerini ancak geçen ocakta aldıklarını ancak 2005 ödemelerine hâlâ başlanmadığını belirterek "AKP iktidarı, çiftçileri seçim zamanı mı düşünmeye başlayacak?" diye sorulduğunu (Keskin'in Benzer Köyü'nden Müştebay Baran)...
Tuzla'da AKP geri adım attı...
Â
AKP'li belediye sonunda 'Cumhuriyet Çıkmazı' sokağının ismini 'Barış' olarak değiştirdi
"KÖŞENİZDE Tuzla'da bir sokağın adının 'Cumhuriyet Çıkmazı' olduğunu yazmanızdan sonra harekete geçen CHP, MHP, ANAVATAN'lı üyeler, verdikleri yazılı ve sözlü önergelerle konuyu Belediye Meclisi'ne getirdiler. Bunun sonucunda 7.4.2006 tarihinde toplanan Belediye Meclisi'nde 'Cumhuriyet Çıkmazı Sokağı'nın adının 'Barış Sokak'; 'Cumhuriyet Çıkmazı Parkı'nın adının ise '23 Nisan Parkı' olmasına oybirliğiyle karar verildi.
Karar, 18 AKP, 10 CHP, 2 MHP ve 1 ANAVATANLI üyenin ittifak oyuylayla alındı."
Tuzla Gazetesi Sahibi ve Yazı İşleri Müdürü Halil Özen, bu bilgiyi verirken "Cumhuriyet'in kazanımlarına desteğiniz için teşekkür ediyoruz" dedi.
Köşemizde konuyu 26.3.2006'da gündeme getirdiğimizde, AKP'li Belediye Başkanı Mehmet Demirci kendince 'kızmış'; anlamsız ifadelerin yeraldığı uzun açıklamasının bir yerinde "Cumhuriyet Çıkmazı Sokağı'nın adı 1989 yılındaki imar haritalarında göründüğüne göre, bu adlandırma bizden çok önceki yıllara ait ve bizimle uzaktan-yakından ilgili değildir" iddiasında bulunmuştu.
Ancak Özen ve arkadaşlarının araştırmalarına göre 1996 yılına ait Büyükşehir onaylı, resmi kadastral hava haritalarında bu yer, 'Çam Sokak' olarak gözüküyor. Bu durumda Başkan Demirci'nin açıklaması gerçeği yansıtmamış oluyor.
Nitekim, CHP'li belediye meclis üyelerinin, 'Cumhuriyet Çıkmazı' adının
ne zaman konulduğuna ilişkin soru önergesinin, bugüne kadar AKP'li başkan tarafından yanıtlanmaması dikkat çekiyor.
Oysa, Demirci 1994'den 2004 martına kadar belediye başkanlığı görevinde bulunduğuna göre, 'Cumhuriyet Çıkmazı' konusunu bilmesi gerekmiyor mu?
Bu arada araştırmalar sırasında bir başka belge daha ortaya çıktı.
1997 yılında (Yani, Erbakan'ın Başbakanlığı, İdris Güllüce'nin Belediye Başkanı ve şimdiki başkan Mehmet Demirci'nin de başkan yardımcısı olduğu dönemde) Tuzla'nın Evliya Çelebi ve Aydıntepe Mahallelerinde bazı sokaklara 'Ümmet Sokak, Cihad Sokak, Miraç Sokak, Menzil Sokak, Mücahid Sokak...' gibi isimlerin Belediye Hukuk Tarifeler ve İsimlendirme Komisyonu'nun, 1997/9 nolu raporu ve 12.6.1997'de de Meclisten oybirliğiyle geçmiş.
Ä°SÄ°MLERE BAK
RP-SP ve AKP'li belediyeler düzeyinde yapılan araştırmada ise Tuzla'dan başka 'Menzil' adı Merzifon'da, 'Cihad' adı Kartal ve Amasya'da, 'Ümmet' adı da Selçuklu belediyelerinde yeralıyor. 'Miraç' adı ise sadece Tuzla'da bulunuyor.
Tuzla'yı bundan sonra her icraatıyla didiklemek gerekiyor; aynı zamanda Kadir Topbaş'ın da...
Â
'Türkiye için elele'
HAFTA sonu İstanbul'da 'GAP bölgesinde yatırım fırsatları,İstanbul'da iyi yönetişim, Türkiye Sivil Toplum Kuruluşları Platformu Etkinlikleri' başlığı altında bir toplantı yapıldı.
Toplantının düzenleyicisi, altı ay kadar önce İstanbul'da kurulan 'Türkiye Sivil Toplum Kuruluşları Platformu' (TSKP) idi. Türkiye'de yedi bölgede, 81 ili kapsayan bir örgütün 10 bine yakın dernek, vakfı, birliği içine alıyor.
Sivil toplum alanında kendi gücünü, potansiyelini ortaya koymayı amaçlayan örgütün başkanlığını Hasan Ekşi yürütüyor. Daha önce, sayıları 300 bini bulduğu söylenen 'Ekşioğlu Vakfı'nın başkanlığını yapan Ekşi, Rize Dernek ve Vakıflar Birliği (RİDEVA) ve Karadeniz Sivil Toplum Örgütleri Birliği (KASTOB) başkanlığını da yürütüyor.
Ekşi, amaçlarının sivil dinamikleri harekete geçirmek, sivil toplumda sorumlu katılımcı, birey anlayışını, tutum ve davranışlarını yerleştirmek, dürüst, adil ve kendini gelişmeye gayretli bireyler yetiştirmek, demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü değerlerini yaymak ve savunmak ve sonuçta
barış ve kardeşliği güçlendirmek olarak nitelendiriyor.
Tarabya'daki Vilayetler Evi'nde, 'Türkiye İçin Elele' sloganı ile GAP'a yatırım çağrısında bulunulan toplantıya Diyarbakır (Efkan Ala), Bolu (Ali Serindağ) Düzce (Halil Nihatoğlu), Amasya ( Mehmet Celalettin Lekesiz),
Artvin (Cengiz Aydoğdu), GAP Başkanı Muammer Yaşar Özgül ve çok sayıda iş adamı ve STK temsilcileri katıldı.
Bu kadar geniş katılımlı bir toplantı ilk kez yapılmış oluyor.
Terör ortamında yatırımcılar GAP'a gider mi?
Diyarbakır Valisi Efkan Ala "Güvenlik algılaması çok önemli; yatırımcı için hissedilan 'hava sıcaklığı' önemli tabii.. Dıştan bölge sorunlu gözükebilir ama ilk anda yatırım olmaz, sermaye gelmez demek pek doğru anlatım sayılmaz"
diyor.
Olaylı bir bölgeye yatırım çağrısı yapmak rasyonel olur mu?
"Pozitif yatırım iklimi olmasını oluşması gayreti içinde olduklarını" söyleyen Vali Ala, bunun için bölgede yaşanan sorunlara karşı kalıcı ve güvenli bir ortam oluşturmanın gereğini vurguluyor.
Â
NE GÄ°BÄ° YATIRIMLAR
GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Muammer Yaşar Özgül, bölgede tekstil, konfeksiyon, gıda işleme, tarıma dayalı sanayii, sulama sistemleri gibi yatırımların yapılabileceğini söylüyor. Alara firması, GAP idaresi ile kiraz üretimi için ortak proje geliştiriyor. Bölge halkının meyva alışkanlığı yok. Ancak GAP Başkanı Özgül dikkat çeken bir bilgi veriyor: "Dünyada kirazda üretim açığı var; halen tüketimin %10'u karşılanabilir. Alara bunun için Arjantin'de kiraz üretiyor."
Badem üretmek de bir ajantaj. Nizip, Suruç ve Mardin'de geleneksel yöntemlerle gelişen nar üretimi için proje geliştirilebilir. Biodizel yatırımları arttıkça Kanola bitkisinin ekimi artıyor.
Buyrun GAP'a...
Serbest Mimarlar: Kadir Topbaş'tan Türk mimarlarına özür borçlu
İSTANBUL Serbest Mimarlar Derneği, kamuoyuna yaptığı açıklamada;
Büyükşehir'in, Küçükçekmece ve Kartal projelerine, hiçbir Türk mimarın davet edilmediğini belirterek, yarışmanın 'hiçbir uluslararası yarışmalar yönetmeliğine uymadığını' belirtti. Kadir Topbaş'ın, "Yerli mimarlarda bu birikim yok; bu düzeyde eğitim almıyorlar; cesur değiller... İpek bir kumaşı herkes dikemez" dedikten sonra 9 Nisan Sinan'ı anma toplantısında da "mimarlar için daha kırıcı savlar' ileri sürdüğü belirtilen açıklamada şöyle deniliyor:
"Sayın Başkan, yarışma sürecinde kabul edilemez bir tutum sergilemiştir. Yabancıları yarıştırırken Türk Mimarlarını bu yarıştan uzak tutmuş, sonra da Türk Mimarlarının yabancı meslektaşlarının düzeyinde olmadığını ileri sürmüştür.
Â
TOPBAÅž BÄ°ZÄ° DERÄ°NDEN YARALADI
Sayın Başkanın bu iki davranışı Türk mimarlar topluluğunu derinden yaralamıştır. Özelikle belirtelim ki;
. İyi yabancı mimarların Türkiye’de eserler verilmesine karşı değiliz.
· Yarışmaya da karşı değiliz.
· Yarışma hakkının Türk Mimarlarına tanınmamasına karşıyız.
Çok iyi bilindiği gibi Türkiye’nin tarihte kendisini kanıtladığı başlıca sanat dalı mimarlıktır. Bugün de Türkiye’nin, yetkinliklerini kanıtlamış, uluslararası yarışmalarda ödüller kazanmış mimarları vardır. Nitekim Başkan, jüride kendisinin yanında 3 Türk mimara da görev vermiştir. Türk Mimarlarını yarışmaya katılma konusunda yeterli görmezken, daha kritik bir iş olan, projeleri değerlendirme konusunda anılan arkadaşlarımıza görev vermesi ne denli tutarlıdır?
Â
SÖMÜRGE ANLAYIŞI
AB sürecinde 1995 yılından beri ülkemiz yöneticilerinin yaptıkları yanlışlar nedeniyle 2005 yılında Batılı mimarlar ülkemizde diledikleri gibi meslek faaliyetleri sürdürme hakkını elde etmişlerdir; buna karşılık ülkemiz mimarları bu ülkelerde mimarlık yapma şansına sahip değildir.
Başkanın tavrı, bu sömürge anlayışını izler niteliktedir. Yabancılara sağlanan olanaklar Türk Mimarlarından esirgenirse Türk Mimarlığı küreselleşme arenasında dünyayla nasıl yarışabilir? Arkasında Kanuni Süleyman bulunmasaydı acaba bir Mimar Sinan olur muydu?
Sayın Başkan yukarıdaki davranış ve sözlerle de yetinmeyerek 9 Nisan Sinan’ı Anma Günü’nde, çarpık yapılaşmanın %90’ından mimar ve mühendisleri sorumlu tutmuştur. Oysa daha bir gün önce TOKİ Konut Kurultayı’nda, İstanbul’da mevcut 1 milyon 600 bin yapının %75’inin kaçak olduğunu söylediği bilinmektedir. Çelişki, hiçbir yorum gerektirmeyecek kadar açıktır.
Sayın Başkan her fırsatta mimarlığıyla övünüyor; ancak Türk mimarlarına güvenmiyor. Mimar bir belediye başkanı, Türk Mimarlarına güvenmediğini söylerse kendisinin mimarlığına kim güvenir? Başkanın bu yargılarından sonra, kamuoyu kendisinin mimarlığına nasıl bakacaktır?
Â
YARGILAYAMAZ
Biz kimsenin mimarlık düzeyini tartışmak istemiyoruz. Sayın Başkan’ın da ne başkanlık, ne de mimarlık sıfatıyla Türk Mimarlarının düzeyini yargılayacak konumda olduğunu kabul etmiyoruz.
PaylaÅŸ