Halk dilinde kurdeşen olarak bilinen ürtiker, ilaçlara, yiyeceklere, enfeksiyonlara ve daha pek çok uyarana bağlı olarak gelişebilen ve sık karşılaşılan bir hastalıktır. Ürtiker, hassasiyet sonucu ortaya çıkan Alerjik reaksiyonlar ile deride döküntüler ve kaşıntı ile kendini gösteren duruma tıpta verilen addır. Ürtiker kısa süreli olabilmesinin yanında çok uzun süre de kronik bir şekilde devam edebilir. Peki, ürtiker (Kurdeşen) nedir, neden olur? İşte, ürtiker belirtileri ve tedavi yöntemleri…
#ÜrtikerÜrtiker, halk arasında kurdeşen olarak bilinen bir cilt hastalığı. Kaşıntı ve kızarıklıkla ortaya çıkan ürtiker, daha çok bahar aylarında artış gösterir. Peki ürtiker belirtileri nelerdir? Ürtiker bulaşıcı mıdır? İşte ültiker çeşitleri ve tedavisi hakkında merak edilenler...
#Ürtiker NedirToplumda sık görülen bir deri hastalığı olan ürtikerin (kurdeşen) her 5 insandan birini yaşamının bir bölümünde etkileyebiliyor. Halk arasında kurdeşen olarak da bilinen ürtikerin sıklıkla bir alerji olarak düşünüldüğünü ancak gerçekte alerjinin, ürtikerin sık sebepleri arasında yer almadığını söyleyen Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Andaç Salman, ürtiker hastalığını anlattı.
#ÜrtikerKurdeşen özellikle bahar aylarında kendisini gösteren alerjik deri hastalıklarından biri. Penisilin, sefalosporin vb. antibiyotikler, Asprin vb. ağrı kesici ve antienflamatuarlar ve kas gevşeticiler radyo kontrast maddeler en sık kurdeşen yapanlar arasında yer alıyor. Peki, kurdeşen (ürtiker) nedir? Kurdeşen belirtileri neler?
#KurdeşenAlerjik bir deri hastalığı olan ürtiker, halk arasında kurdeşen olarak bilinir. Özellikle bahar aylarında artış gösterir. Peki, ürtiker neden olur, bulaşıcı mıdır? Hastalık hakkında detaylı bilgiler veren Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Prof. Dr. Özlem Su Küçük, yeni tedavilerle hastalığın kontrol altına alınabileceğinin altını çizdi.
#Kronik ÜrtikerGeçtiğimiz günlerde İzmir’de evde saçını boyarken fenalaşıp hayatını kaybeden Deniz Demirbayraklı'nın, saç boyasına alerjik reaksiyon gösterdiği iddia edildi. Ölüm nedeni adli tıpta yapılacak otopsinin ardından belirlenecek olan Demirbayraklı'nın babası, kızının saçını ilk defa boyamadığını ve mevsimsel alerji dışında başka bir şeye alerjisi olmadığını belirtti. Peki saç boyası gerçekten böyle ciddi bir reaksiyona neden olabilir mi? Defalarca kullanılmasına rağmen bir gün aniden alerji gelişebilir mi? Uzmanlarla konuştuk...
#Saç BoyasıDeğerli Hürriyet okurları... Bu haftaki konumuz, birçoğunuzun belki sadece duyduğu ve üzerine çok bilgi sahibi olmadığı bir şifa yöntemi olan “tamamlayıcı tıp...” Ve konuğumuz ise şahsen de tanıdığım, uzmanlık alanındaki başarılarını yakından takip ettiğim Beyin ve Sinir Cerrahı Op. Dr. Oktay Melih İzdeş...
#AnkaraKurdeşen (Ürtiker) çeşitli uyaranlara bağlı olarak gelişen bir rahatsızlık. Sık sık karşılaşılan bu hastalık daha çok bahar aylarında da artış gösterir. Bu durum kısa sürebileceği gibi uzun süre kronik şekilde de devam edebilir. Peki kurdeşen nedir, neden olur? Kurdeşen belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir?
#Kurdeşen NedirHistamin alerjisi pek çok kişinin farkında olmadan yaşadığı alerjik durumdur. Histamin alerjisi; bilhassa sağlıksız yaşam stili ile beraber sıkça görülür. Teşhis konması oldukça zordur. Peki Histamin alerjisi nedir, neden olur ve nasıl geçer? Histamin alerjisi belirtileri ve tedavisi hakkında bilgiler nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#HistaminTürkiye'de erkek sinameki ve deve gözü gibi isimlerle anılan açlık otu, hızlı kilo vermek isteyenler tarafından sıkça kullanılıyor. Ancak açlık otu yanlış kullanımında zararları olabiliyor. Günlük tüketim miktarı çok önemli olan açlık otunda uzmanlar, açlık otunun müshil etkisi yaratacağından bağırsakların bir anda boşalmasına neden olacağı için sıvı kaybı yaşanabileceğine dikkat çekiyor. Peki açlık otu nedir, zayıflatır mı? İşte açlık otunun faydaları ve zararları...
#Açlık OtuEmilim bozuklukları ve sindirim bozuklukları yetersiz besin alımına (malnütrisyon) yol açar. Sindirim ve emilim bozuklukları, genellikle enflamatuar barsak hastalığı, kısa barsak sendromu ve pankreas yetmezliği gibi, geniş bir hastalık yelpazesi sonucunda meydana gelir. Kısa barsak sendromu verilen bu hastalık, çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkar. Emilim nedir tüm detayları ile sizler için derledik.
Yarın 1 Ekim Dünya Ürtiker Günü... Halk arasında ‘kurdeşen’ olarak bilinen ürtiker, kişinin sosyal yaşamını da doğrudan etkileyen bir cilt hastalığı. Uzmanlar insanların beşte birinin, hayatının bir döneminde akut ürtiker atağı geçirdiğini söylüyor. Bu hastalık, yüz bölgesi de dahil olmak üzere vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabiliyor. En çok sorulan soru ise bulaşıcı olup olmadığı. Uzmanlar, “Korkmayın, ürtiker bulaşı değil” diyor. İşte ürtikerin belirtileri ve tedavisi...
#1 Ekim Dünya Ürtiker GünüYüz alerjisi nedir, neden olur ve nasıl geçer? Yüz alerjisi belirtileri ve tedavisi hakkında bilgileri içeriğimizde okuyabilirsiniz. Yüz alerjisi nedir ne gibi komplikasyonlara sahiptir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Yüz Alerjisi NedirYaz aylarının gelmesi ile birlikte yaz alerjisi yaşayan insanların sayısında da artış gözlemlenmeye başlamıştır. İnsanlarda alerjinin oluşmasının birçok sebebi bulunmaktadır. Peki, Yaz alerjisi nedir, neden olur ve nasıl geçer? Yaz alerjisi belirtileri ve tedavisi hakkında bilgileri sizin için derledik.
#Yaz Alerjisi NedirKişilerin farklı nedenlerden alerji sorunu yaşaması söz konusu olabilmektedir. Su alerjisi de alerji türlerinden bir tanesidir. Akujenik ürtiker denen alerji pek çok kişi tarafından hayatlarında bir kez yaşadıkları bir durumdur. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Su Alerjisiİlaç kullanımının hemen ardından istenmeyen zararlı etkiler görülmesi durumunda bağışıklık sistemimizin bu ilaçları yabancı madde olarak algılaması ve reaksiyon göstermesi durumunda ilaç alerjisi ortaya çıkar. İlaç alerjisi nedir, neden olur ve nasıl geçer? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#İlac Alerjisi NedirHistamin alerjisi; bilhassa sağlıksız yaşam stili ile beraber sıkça görülür. Teşhis konması oldukça zordur. Peki Histamin alerjisi nedir, neden olur ve nasıl geçer? Histamin alerjisi belirtileri ve tedavisi hakkında bilgiler nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Histamin AlerjisiAlkol alerjisi, adından da anlaşılabileceği gibi sadece alkol tüketicilerini ya da alkolle içli dışlı olan kişileri zor duruma düşüren bir durumdur. Alkol alerjisi, alkolün insan vücuduna yaptığı etkilerin vücut tarafından eraksiyonla tepki vermesi ile ortaya çıkan önemli bir durumdur.
#Alkol Alerjisi NedirFunda bitkisi, diğer bir adıyla süpürge otu başta boşaltım sistemi olmak üzere pek çok rahatsızlığın tedavisi için tercih edilen bitkidir. Calluna Vulgaris olarak bilim dünyasında ün kazanmış olan bu bitkinin tüm mevsimlerde yeşil rengini koruyabilme özelliği bulunur. Bitkinin süpürge bitkisi adını almasının nedeni sepet ve süpürge yapımlarında kullanılmasından kaynaklanır. Sizler için bugünkü yazımızda süpürge otu tohumu nedir ve ne işe yarar? Süpürge otu tohumu faydaları ve özellikleri hakkında merak edilenleri derledik.
Fatmagül'ün Suçu Ne? Dizisiyle adını geniş bir kitleye duyuran oyuncu Esra Dermancıoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla ürtiker hastası olduğunu duyurdu. Bacağındaki döküntülerin görüntüsünü yayınlayan Dermancıoğlu, atak geçirdiğini belirti. Peki, ürtiker hastalığı nedir, belirtileri neler? İşte ürtiker hastalığı ile ilgili bilgiler…
#Ürtiker HastalığıBu günlerde Çin’den ithal edilen Sinovac firmasının Coronavac aşısı sağlık çalışanlarına yapılmaya başlandı. Aşının yapılmasıyla birlikte aşının yan etkileri, alerji riski ve etkinliği hakkında her birimizin kafasında sorular da oluşmaya başladı. Alerji ve Astım Derneği Başkanı Çocuk Alerji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akçay Coronavac aşısının yan etkileri ve alerjik reaksiyon riski hakkında bilgi verdi.
#Coronavac AşısıGeçirgen bağırsak sendromu, son dönemlerde adından sıkça söz ettiren bir hastalık olarak karşımıza çıkıyor. En son oyuncu Neslihan Atagül'ün geçirgen bağırsak sendromuna yakalandığını açıklaması üzerine oldukça merak edilen bu hastalık hakkında Uzm. Klinik Psikolog, Uzm. Dyt. Merve Öz, önemli bilgiler veriyor.
#Geçirgen Bağırsak Sendromuİnsan vücudu günümüzde sürekli olarak dış etkilere açık olmaktadır. Yaşadığımız her yerde göz ile göremesek bile bakteriler, virüsler ya da mantarlar bulunmaktadır. Bunlar bazı alerjik hastalıklara yol açmaktadır. Sizler için İmmünoloji nedir? İmmünolog ne demek? İmmünoloji uzmanı (İmmünolog) neye ve hangi hastalıklara bakar? Detaylı olarak araştırdık ve derledik.
#İmmünoloji Nedir?Koronavirüs nedeniyle hepimiz maske takıyoruz. Maske takmamızdan dolayı da bazılarımız maskeden dolayı sorunlar yaşıyoruz. Bunlardan en önemli sorunlardan birisi de maske alerjisi. Maske alerjisi nedir? Maske alerjisi belirtileri nelerdir? Maske alerjisi gelişmesini nasıl önleyebiliriz?. Alerji ve Astım Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Akçay sizler için merak edilen bu soruları yanıtladı.
#Maske AlerjisiSon dönemde sıkça rastlanan, alerjik rahatsızlıklarda kişilerin kendi kanı ile yapılan tedavi yöntemi gerçekten faydalı mı? Bu tedavi; astım hastalarında ve besin alerjisi olan kişilerde kullanılabilir mi? Riskleri nelerdir? Alerji ve Astım Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Akçay, konuyla ilgili detaylı bilgiler paylaştı.
#AlerjiBahar mevsimini yaşadığımız şu dönemde, özellikle polen alerjisi olanlar, sık sık ellerini burun ve gözleriyle temas ettirebiliyorlar. Peki, koronavirüs alerji hastaları için risk oluşturuyor mu? Çocuk Alerjisi ve İmmünoloji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akçay, bu konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.
#KoronavirüsDermatoloji halk dilinde cildiye; deri ve deri ekleri rahatsızlıkları, cinsel yol ile bulaşan rahatsızlıkların tanısı, tedavisi, takibiyle ilgilenen tıp dalı şeklinde tanımlanabilir. Bunun yanı sıra cildin sağlıklı ve güzel görünmesi ile de ilgilenmektedir. Peki, dermatoloji nedir, hangi hastalıklar ile ilgilenir tüm detaylara yer verdik.
#Dermatoloji Nedir?