Bazı şeyleri hatırlamakta zorlanıyor, sık sık unutkanlık sorunu ile karşı karşıya mı kalıyorsunuz? Unutkanlığınız, psikolojik sorunların belirtisi olabilir. Aile Çift ve Evlilik Terapisti Uzman Psikolog Naciye Tokaç, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
#Unutkanlık Neden OlurHafızayı geliştirmek için zekâ oyunları oynamak gibi pek çok şey yapılır. Ancak yeni bir araştırma belleği geliştirmek için çok daha ilginç yöntemler ortaya koyuyor. İşte çikolata yemekten geriye doğru yürümeye kadar bilimsel olarak kanıtlanmış en tuhaf yöntemler…
#Sağlıkİş ve sosyal yaşam arasında denge kurmak, iyi bir gece uykusunun feda edilmesi anlamına gelebiliyor. Uyku eksikliği ise biraz yorgun hissetmenin ötesinde, geniş kapsamlı ve ciddi sağlık sorunlarını da tetikleyebiliyor. Peki yeterince uyumadığınızı gösteren işaretler neler? Uzmanlarla konuştuk…
#SağlıkOyuncu Deniz Uğur ve Erdinç Gülener çifti hurriyet.com.tr'de Ferit Ömeroğlu'nun konuğu oldu. Bu dönemlerde "unutmak" adlı oyunu beraber canlandıran ikili "Evliliğinizde unutkanlığa biri yakalanacak olsa hanginiz daha zorlanacak olur?" sorusuna, "hayatımızı veririz birbirimiz için" yanıtını verdi.
#Deniz UğurBunama yani demans çağımızın korkutucu hastalıklarından biri olurken sağlıksız beslenme nedeniyle unutkanlık da çok sık görülüyor. Paketlenmiş gıda ve şekerin unutkanlığa neden olabildiğini belirten Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Okan Bölükbaşı, “Beslenme ve unutkanlık arasında yakın bir ilişki var. Paketlenmiş gıda ve şekerden uzak durmak gerekir. Balık, ciğer, karabiber ve zerdeçal ise yarar sağlar” dedi.
#UnutkanlıkSağlıklı bir beyin için erkeklere mate kadınlara ise adaçayı içmesi tavsiyesinde bulunan Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Ender Saraç, “Özellikle odaklanma sorunu yaşayan kadınlar için omega-3 içeren adaçayının hafızaya büyük katkısı var. Mate çayı ise erkek fizyolojisine daha uygun” dedi.
#Mate ÇayıSağlıksız besinler, yetersiz uyku, stres ve hareketsiz bir yaşam, metabolizmanın işleyişini aksatarak hastalıklara yol açabiliyor. Kaygılarla dolu bir yaşam da yine mutsuzluk ve depresyona neden olarak sağlığı olumsuz etkiliyor. Endokrin ve Metabolizma Bölümünden Doç. Dr. Gökhan Özışık, sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi.
#Sağlıklı HayatYaşı sekseni geçenlerse, bir taraftan eski bayramların hasretiyle yanıp tutuşurken, diğer taraftan kırk, elli yıl önceki bayramları hatırlamakta zorlanmaktadır. Bu, belleğimizin bize oynadığı, olması gereken, şaşırılmaması lazım gelen tatlı bir oyundur. Oyunun nedenine gelince...
Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Babür Dora, beynin, aynı kaslarda olduğu gibi çalıştıkça güçleneceğine dikkati çekerek, “Teknoloji beyni atıl duruma düşürüyor. Eğer siz beyninizi rölantiye bırakırsanız, kolaya kaçarsanız, hafızanız da o kadar zayıflar” dedi.