İngiltere’nin başkenti Londra’da düzenlenen Tech.EU Zirvesi’ne katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türk girişim ekosisteminin ‘Avrupa teknolojisinin yıldızı’ olarak tanımlandığına dikkat çekerek, “Türkiye’de 2019 yılında unicorn bulunmuyordu. Şu an 7 Turcorn bulunuyor. Türkiye sadece ‘start-up’ şirketleri için değil, aynı zamanda ‘scale up’ şirketler için de önemli bir merkez haline geldi” dedi.
#LondraSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Togg'un Türkiye'nin en büyük ihracat sektörü olan otomotiv endüstrisinin dönüşümüne öncülük ettiğini belirterek, "Togg, halihazırda 30'dan fazla farklı startup ile çalışarak inovasyonu teşvik etme konusunda kararlılığını ortaya koyuyor. Teknolojideki değişikliklerin yenilik yapmamız ve başarılı olmamız için benzersiz fırsatlar yarattığının farkındayız. Bu nedenle güçlü bir startup ekosistemine sahip olmak Milli Teknoloji Hamlesi'nin önemli bir parçası" dedi.
#Sanayi Ve Teknoloji BakanıSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Bu yılın ilk 6 ayında Türk girişimler 1,4 milyar dolar yatırım aldılar. Daha yılın ilk yarısında geçen yılı yakalamış olduk. Kısa sürede katettiğimiz mesafeye bakınca ben açıkçası, 10 unicorn hedefinin ulaşılması zor bir hedef olmadığını düşünüyorum" dedi.
#Bakan VarankSon bir senede yaklaşık 2 milyar dolar yatırım alan ve sektöründe Avrupa’nın ilk decacorn’u olan Getir’in, geçen yıl girdiği İngiltere’de en çok satılan ürünü ayran oldu. Dünyadaki unicorn şirketlerinin listelendiği CB Insights’ın yayınladığı verilere göre, bin 52 unicorn şirket arasında 36. sıraya yükselen Getir, 2022 yılında bulunduğu ülkelerde büyümeye odaklanacak.
#GetirUnicorn şirket tabiri, son günlerde ülkemizde de sıkça kullanılmaya başlanmıştır. Unicorn, Türkçe manasıyla tek boynuzlu at anlamına gelmektedir. Mitolojide, saf ve masum olduğuna, kanı içildiğinde kişiyi ölümsüz kıldığına, bu nedenle öldürmenin lanet getireceğine inanılan efsanevi bir hayvan olduğu söylenmektedir. Peki, girişimcilik için kullanılan unicorn ne demektir? İşte, unicorn şirket hakkında detaylı bilgiler
#Unicorn ŞirketMEF Üniversitesi, bugünün ve geleceğin en önemli iki konusu olan yapay zeka ve girişimcilik alanlarında her bölümün öğrencisi tarafından alınabilecek iki ayrı yandal açtı. “Veri Bilimi&Yapay Zeka” ve “Girişimcilik” yandallarının müfredatı yurt içinde ve yurt dışında disiplinlerarası çalışan 15 akademisyen ve uzmandan oluşan bir kurul ile belirlendi. 2021-2022 akademik yılı içinde başlayacak yandallar, online olarak alınabilme imkanı da mevcut.
#MEF ÜniversitesiMEB, bir yıldır hazırlıkları süren tüm öğretim kademelerindeki 51 zorunlu derse ait yeni müfredat taslak programı kamuoyunun görüşüne sundu. İş dünyası örgütlerinin temsilcileri, analitik düşünme becerisini merkeze koyan taslak müfredatın askıya çıkarılmasını Türkiye'nin geleceği için "umut verici" bulurken, "yenilikçi" karakterinden de memnuniyet duyduğunu söyledi.
#MüfredatBilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD), bilişim sektöründe faaliyet gösteren scale-up ölçeğindeki şirketlerin büyüme ve birer unicorn olma yolculuklarında onlara rehberlik etmek amacıyla tasarlanan TÜBİSAD Scale-Up Gelişim Programı’nı 17 Eylül’de gerçekleştirdiği lansmanla tanıttı. Etkinlikte KOSGEB Başkanı Ahmet Serdar İbrahimcioğlu açılış konuşmacıları arasında yer aldı.
#TÜBİSADTürkiye'ye gelen uluslararası doğrudan yatırımlar (UDY) sadece cari açığın finansmanına destek olmakla kalmadı, aynı zamanda, uluslararası sermaye ile kurulan şirketlerin Türkiye'de yürüttüğü faaliyetler sayesinde reel ekonominin gelişimine de önemli katkılar sunuyor.
#TürkiyeÇalışan esenliği platformu Wellbees, 80’i aşkın kurumsal şirket üzerinden 250 binden fazla çalışana 10 dilde esenlik sunuyor. Uyku kalitesinden adım sayısı takibine, sosyalleşmeden spor eğitmenlerine kadar birçok destek tek bir uygulama üzerinden sunuluyor. “Teknoloji sektöründe unicorn olma hedefiyle ilerleyen başarılı birçok şirket var. Biz zebra olmak istiyoruz. Zebra; dünya için değer yaratan, kâr ile amaç arasında denge gözeten, gücü ve kaynakları paylaşmaya davet eden bir hareket” diyen Wellbees CEO’su Melis Abacıoğlu, yıl sonuna kadar 500 bin insana dokunmak istediklerini söylüyor.
#WellbeesTürk Telekom, 2023’ün ilk 9 ayında büyüme ivmesini yukarı taşıdı. Türk Telekom, 2023 3. çeyrekte yıllık bazda yüzde 78,2 büyüyerek, 22,4 milyar TL konsolide gelir elde etti. Türk Telekom’un ilk 9 aylık geliri geçen yıla oranla yüzde 69,6 artışla 55,6 milyar TL’ye ulaştı. 52,9 milyona yükselen abonesiyle 2023’ün ilk 9 aylık döneminde toplam 4,5 milyar TL’lik net kâra imza atan Türk Telekom’un FAVÖK’ü ise (Faiz, amortisman ve vergi öncesi kâr) ilk 9 ayda 18,8 milyar TL oldu.
#Türk TelekomGirişim yatırımları son yıllarda tasarruf sahipleri için önemli bir alternatif oldu. Bu şirketler altın, döviz, hisse senedi, vadeli mevduat gibi klasik yatırım araçlarının yanında yatırım çekmede de getirilerde de göz doldurdu. Şüphesiz her yatırım aynı performansı göstermiyor ama özellikle 1 milyar dolarlık değerin üzerine çıkıp ‘unicorn’ unvanı alan şirketler, getirileriyle yatırımcılarını servet sahibi yaptı.
#UnicornSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank "Biz burada girişim başına 50 bin dolara kadar destek vereceğiz. Bu programa seçilen start-uplarımız, filiz girişimlerimiz bir network olarak, grup olarak ya da tek başına yurt dışındaki hızlandırma programlarına gidecekler, biz onların oradaki masraflarını 50 bin dolara kadar karşılamış olacağız" dedi.
#Mustafa VarankSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Türk teknoloji şirketlerine yapılan yatırımlar büyük bir ivme kazandı. 2021 yılında Türk girişimlerinin fonlardan aldıkları yatırım, bir önceki yıla kıyasla 9 kat artarak 1.5 milyar dolara ulaştı. Bu yılın ilk 9 ayında geçtiğimiz yılın tamamındaki yatırım rakamını yakaladık” bilgisini verdi.
#Mustafa VarankSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Türk teknoloji şirketlerine yapılan yatırımlar büyük bir ivme kazandı. 2021 yılında Türk girişimlerinin fonlardan aldıkları yatırım, bir önceki yıla kıyasla 9 kat artarak 1,5 milyar dolara ulaştı. Bu yılın ilk 9 ayında geçtiğimiz yılın tamamındaki yatırım rakamını yakaladık" dedi.
#Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Mustafa VarankSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Türk teknoloji şirketlerine yapılan yatırımlar büyük bir ivme kazandı. 2021 yılında Türk girişimlerinin fonlardan aldıkları yatırım, bir önceki yıla kıyasla 9 kat artarak 1,5 milyar dolara ulaştı. Bu yılın ilk 9 ayında geçtiğimiz yılın tamamındaki yatırım rakamını yakaladık" dedi.
#İstanbulTÜRK Telekom’un 3. çeyrek finansal sonuçlarını açıklamak için düzenleyeceği toplantının davetiyesindeki mekanı görünce şaşırdığımı itiraf etmeliyim. Genellikle otellerde ya da şirketin yönetim merkezlerinde düzenlenen basın toplantısı için bu yıl Atatürk Kültür Merkezi seçilmişti.
#Türk Telekom