Vakıf üniversitelerinde ücretlerin belli olmasıyla beraber bazılarının yabancı öğrencilere avantajlı ücretler sunduğu görüldü. Yabancı öğrenciye ucuz tarife uygulayan bazı üniversitelerde ücret farkları iki katını buluyor. Bazı vakıf üniversiteleri ise yabancılardan daha fazla ücret talep ediyor.
#Vakıf ÜniversiteleriYıllık eğitim masrafı 73 bin dolar (2 milyon 276 bin 313 TL) civarı olan Brown Üniversitesi, uluslararası öğrencileri finansal durumuna bakmadan kabul edeceğini açıkladı. ‘Need blind’ yani ihtiyaç körü olarak adlandırılan üniversiteler arasına katılan üniversite, yeni kararı önümüzdeki yıl güz dönemi öğrencileri ile uygulamaya başlayacak.
#ÜniversiteKanada, ülkedeki barınma ve sağlık hizmetleri üzerindeki baskıyı azaltmak amacıyla iki yıl boyunca ülkeye kabul edilen yabancı öğrenci sayısını sınırlayacak. Kanada Göçmenlik Bakanı Marc Miller pazartesi günü yaptığı açıklamada Kanada’nın bu yıl yaklaşık 360 bin öğrencinin lisans eğitim iznini onaylayacağını söyledi. Üniversiteler ise bu kısıtlamanın yurt dışından gelecek öğrenci sayısını olumsuz etkilemesinden endişeleniyor.
#KanadaYurtdışında okumak isteyen öğrenciler rotayı ABD, İngiltere ve Kanada gibi ülkelerden maliyeti daha düşük Polonya, Macaristan, Çekya gibi Doğu Avrupa ülkelerine çevirdi. Son 3 yılda bu ülkelere giden öğrenci sayısı yüzde 70 arttı. Peki bu ülkelerde öğrencileri nasıl bir maliyet bekliyor? İşte cevabı...
#YurtdışıPandemiyle birlikte öğrenciler farklı ülkeleri tercih etmeye başladı ve yaşanan son depremlerin ardından yurtdışı eğitimine olan ilgi her zamankinden daha fazla. Başka ülkelerde iyi bir eğitim almanın hayalini kuranlar için okulların başvuru dönemi, yurtdışı eğitim danışmanlığı yapan firmalar için de fuar zamanı başladı.
#Yurtdışında EğitimLGS sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından, öğrenciler kendine uygun en iyi lisede okumak için tercihlerini yaptı. Türkiye genelinde 2 bin 91 liseye merkezi sınav puanına göre öğrenci yerleştirilecek. Sınavla öğrenci alan okullara ise toplam 177 bin 500 öğrenci alınacak. Anadolu liselerine 59 bin 216, fen liselerine 37 bin 190, sosyal bilimler liselerine 10 bin 142, Anadolu imam hatip liselerine 36 bin 982, mesleki ve teknik Anadolu liselerine 33 bin 970 kontenjan ayrıldı. Tüm bu rakamların yanı sıra lise eğitimindeki alternatiflerden biri de yurt dışına gitmek.. Ama tabii bunun ailelere ciddi bir maddi külfeti var.
#Yurt DışıABD’nin güz döneminde online eğitim verecek üniversitelerdeki yabancı öğrencilere vize verilmeyeceğini açıklaması ve bu öğrencilerin ülkeyi terk etmelerini ya da yüz yüze eğitim veren okullara geçmelerini istemesi üzerine Harvard Üniversitesi ve MIT, ABD hükümetine dava açtı.
#Harvard ÜniversitesiABD online eğitim veren üniversitelerdeki yabancı öğrencilere vize verilmeyeceğini, bu öğrencilerin ülkeyi terk etmelerini ya da örgün eğitim veren okullara geçmelerini istedi. Uluslararası Eğitim Danışmanları Derneği (UED) Başkanı Aslıhan Özenç, “Kararı gözden geçireceklerini umuyorum” dedi.
#GazetehaberleriUluslararası Eğitim Danışmanları Derneği (UED), pandemi nedeniyle iptal ve iade talepleriyle gündeme gelen Work And Travel programının kamuoyunda yurdışı eğitim programı olarak algılanmasının yanlış olduğunu açıklayarak yaşanan anlaşmazlıkların çözümünde tarafların karşılıklı hakkaniyet ilkesinin korunacağının altını çizdi.
#UedABD’ye bu yaz Work and Travel programıyla gidip çalışarak yabancı dil öğrenmeyi hedefleyen öğrenciler pandemi engeline takıldı. Programın ücretlerini önceden ödeyen öğrenciler, paralarının iadesini isteyince yüksek kesinti ile karşı karşıya kaldılar. 2 bin ile 3 bin 500 dolar ödeme yapan öğrencilerden yapılan kesinti 1000 dolara kadar çıktı. Öğrenciler seyahat edilemeyeceği gerekçesiyle paralarının tamamının iadesini istiyor.
#GazetehaberleriABD için öğrenci vizesi başvurularında sosyal medya adresleri de istenmeye başlandı. İngiltere merkezli eğitim haberleri platformu Pie News’in haberine göre, ABD’ye eğitim için gidecek öğrencilere verilen vizenin başvuru formunda, 20 kadar sosyal medya hesaplarını paylaşmaları da talep ediliyor.
#GazetehaberleriDolar ve Euro’daki artış yurtdışında okumak isteyenleri de olumsuz etkiliyor. Dil okuluna başvurmak, lisans ve lisansüstü eğitim almak isteyenler arasında iptaller, ertelemeler, süre kısaltma, farklı ülkelere yönelme gibi durumlar söz konusu. Şirketler ise ‘indirim kampanyası’, ’ucuz ülkeler’ gibi alternatiflerle süreci atlatmaya çalışıyor.
#GazetehaberleriAvrupa Uluslararası Eğitim Birliği’nin (EAIE) İspanya Seville’deki konferans ve fuarının yıldızı Türkiye oldu. Ülkemizden 100, dünya üniversitelerinden 6 bini aşkın katılımcının olduğu toplantıda gündem, Türkiye’nin Kanada ve Avrupa’ya gönderdiği üniversite öğrencileriydi. Amerikalı üniversiteler Türk öğrencilerini bu yıl yüzde 30 oranında kaybetmekten mutsuzken Almanya, İtalya, İsveç, Polonya ve Macaristan’ın ise yüzü güldü.
#EğitimOECD’nin 2015 verilerine göre, dünya üzerinde toplamda 4.6 milyon uluslararası öğrenci bulunuyor. 2002’de bu sayısının 2 milyon olduğu düşünüldüğünde artık daha fazla sayıda gencin kendi ülkesi dışında eğitim fırsatlarının peşine düştüğü görülüyor. ABD, İngiltere, Almanya, Fransa ve Avustralya gibi büyük oyuncuların yanı sıra özellikle Avrupa’da Polonya gibi diğer ülkeler de ortaya koydukları stratejik planlarla “Yarışta ben de varım” diyor. Uluslararası Eğitim Danışmanları Derneği (UED), geçen haftalarda yayınladığı rehberde bu ülkelerde eğitim almak isteyenlerin merak ettiği soruları cevaplandırdı. İşte ABD, Kanada, Avustralya, Almanya, Avusturya, Polonya ve İngiltere’de lisans eğitimi için aranan kriterler:
#YurtdışıNisan ayında başlamak üzere bu köşede yer alma teklifi iletildiğinde çok sevindim. Çünkü bu güzel bahar ayının benim için farklı anlamları var. Bir, Nisan ayında doğdum. İki, doğanın canlanması bu ayda muhteşemdir. Üç, mesleğimde özellikle gençlerin yaz aylarında yurtdışı planlarına ciddi ciddi başladıklarını ve dolayısı ile beni çok yoğun bir çalışma takviminin beklediğini bilirim.Üstelik 20 yıllık Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı birikimimi paylaşmak ve bu konuda farkındalıklar oluşturmak fikri de bana müthiş cazip geldi.
IEFT (International Education Fairs of Turkey) yurtdışında lisans, yüksek lisans, doktora, dil eğitimi almak ve sertifika programlarına katılmak isteyen öğrenciler için ´Yurtdışı Eğitim Fırsat Günleri´ düzenliyor. Programa katılan dünyanın seçkin okulları Türk öğrencilere burs olanaklarından çalışma haklarına kadar sağladıkları avantajları anlatma fırsatı bulacaklar. Ziyaretin ücretsiz olduğu Fırsat Günleri 23 Nisan günü Ankara Sheraton Oteli´nde, 24 Nisan günü İzmir-Hilton Oteli´nde ve 27-28 Nisan günlerinde İstanbul Ceylan Intercontinental Oteli´nde gerçekleşecek. Programa Amerika, İngiltere, Kanada, Avustralya, Malta, Yeni Zelanda, Hollanda, Fransa, Almanya, İspanya ve Litvanya´dan toplam 50 üniversite, kolej ve eğitim danışmanı katılacak.