Uluslararası Bakalorya Organizasyonu; ilk kez İsviçre’nin Cenevre kentinde 1968 yılında ticari olmayan bir kurum olarak kuruldu. O günden bu yana tüm dünyada kabul edilen en yetkin, en akılcı, en işlevsel eğitim programı olarak kabul edilmektedir.
#Uluslararası Bakalorya EğitimiDaha ilkokula bile başlamadan stetoskop ve tansiyon aleti kullanmayı öğrenen, kendisini hep beyaz önlüklü bir kahraman olarak hayal eden Ece Zehra Ekincikli, dünyanın en prestijli 8 tıp fakültesinden kabul almayı başardı. İrlanda’da okumaya karar veren Ece, 6 senelik tıp öğrenimine 2’nci sınıftan başlayacak ve böylece 5 yıl sonra doktor olacak.
#Tıp FakültesiÖzel okullarda artan eğitim ücretleri bu yılın tartışılan konuları arasında yer alırken, eğitim kurumlarının sunduğu indirimli seçeneklerden faydalanmak isteyen bazı veliler erkenden harekete geçti. Özel okullar için eğitim öğretim döneminin başlangıcına kadar kayıt yaptırmak mümkün. Ancak bazı okulların kontenjanı erken kayıt döneminde dolabiliyor. Bazı okullar ise erken kayıt yaptıranlara ekonomik olarak fırsatlar sunabiliyor. Okul seçiminde eğitim ücreti önemli bir kriter olsa da velilerin dikkat etmesi gereken başka önemli noktalar da var.
#Özel OkulOppenheimer filmi ile birlikte gündeme gelen ünlü fizikçi Robert Oppenheimer'ın hayatı merak ediliyor. Oppenheimer 'ilk atom bombasının babası' olarak biliniyor. Peki, Robert Oppenheimer kimdir, nereli, neden öldü? İşte, Robert Oppenheimer hayatı ve biyografisi...
#Robert OppenheimerTam da Kadınlar Günü sonrası bu haftaki yazımda sizi pırıl pırıl bir eğitim danışmanı ile tanıştırmak istiyorum. Alanında en iyileri sizinle tanıştırmaya ve gençlere yol göstermeye devam edeceğim. Kendisi 11 Mart’ta Tv’de konuğumdu, kaçıranlar muhakkak YouTube’dan izlesin.
#Ebru DoğduBursalı Çizer Irmak Çavun (20), dünyanın en prestijli ve köklü yarışması olarak kabul edilen ‘Geleceğin Yazarları ve Çizerleri’ yarışmasından iki yıl önce kazandığı ödülüne geçtiğimiz hafta Hollywood’da düzenlenen törenle kavuştu. Lise son sınıfta başvurduğu yarışmada binlerce bilim kurgu çizeri arasından kazanan ilk Türk olan Çavun, şu anda Kaliforniya’da üniversitede, dünyanın bir numaralı oyun tasarımı programında okuyor. Ödül töreni konuşmasında yer alan 'hayalleri ve sanatı önemsemeyen ülkem' sözlerinden kırgınlık mı algılamalıyız?" sorumuza ise "Kesinlikle! Kırgın ve sinirliyim evet!” diyor...
#BursaBugünkü adıyla Özel Galileo Galilei İtalyan Lisesi, Sultan Abdülaziz’in fermanıyla 1870’te açıldı. Türkiye’de ikamet eden İtalyan çocuklara, anaokulu ve ilkokul eğitimi veren kurum, daha sonra Türk öğrencileri de kabul etmeye başladı. İlk açıldığında 80 öğrencisi ile Kumbaracı Yokuşu’ndaki binasında eğitime başladı. 1876’da Suterazi Sokağı’na, 1882’de bugünkü yerine geçti.
#Özel Galileo Galilei İtalyan LisesiDünyada 5 bin okulda, yaklaşık 1.5 milyon öğrenci Uluslararası Bakalorya (IB) eğitimi alıyor. Düşünme, yazma ve okumayı öne çıkaran, Harvard ve Stanford gibi üniversitelerin kapısını açan programda Türkiye’den 69 okul var. IB Genel Direktörü Dr. Siva Kumari, “IB’yi tercih edenler zorlu bir yola giriyor” uyarısında bulunuyor.
#GazetehaberleriÖSYM tarafından yurt genelinde uygulanan Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın sonuçları 31 Temmuz 2018’de açıklanacak. Sonuçların açıklanmasının ardından ise tercihler 7-14 Ağustos tarihleri arasında yapılacak. Biz de tercih dönemi üniversite adaylarını yalnız bırakmayalım dedik ve aklımıza takılan sorularla ilgili Türkiye’nin önde gelen vakıf üniversitelerinden Bilgi Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Ege Yazgan ile söyleştik. Uluslararası girişimcilikten inovasyona kadar birçok detayı barındıran bu söyleşinin, hayata attığınız bu görkemli adımda size yol göstermesini umuyoruz.
#ÜniversiteYurtdışında eğitim denildiğinde çoğumuzun aklına yükseköğretim geliyor. Ancak aileler, çocuklarını lise hatta ilkokul işin bile başka ülkelere gönderebiliyor. Türkiye’de ailelere danışmanlık sağlayan kuruluşlar, son yıllarda ortaöğretim düzeyinde de yurtdışına ilginin arttığını belirtiyor. Peki, hangi ülkeler bu alanda ön plana çıkıyor? Başvuru için neler isteniyor? Sizin için Kanada, ABD, İngiltere ve İsviçre’yi araştırdık.
#Yurtdışı EğitimTürkiye’de üstün yetenekli çocukların eğitiminde öncü kurum olan 25 yıllık okul TEVİTÖL’de büyük değişikliklere imza atılıyor. IB ve yabancı dil hazırlık sınıfları kaldırılıyor. Bunların yerine okulda 12’nci sınıfta ‘sınav odaklı eğitim’e geçileceği açıklanırken, IB’nin öğrencileri Türk ve dünya üniversitelerine girişte ‘arada bıraktığı’, hazırlık sınıflarının da ‘akademik kesintiye uğrattığı’ belirtilerek değişiklikler savunuldu. Ayrıca, yeni modele hazırlık için bu yıl okula yeni öğrenci alınmayacak.
#STEMArtık yurtdışında eğitim deyince akla sadece yükseköğretim gelmiyor. Dünyada özellikle lise düzeyinde de binlerce öğrenci eğitim için yurtdışını tercih ediyor. Başta İngiltere olmak üzere ABD, Kanada ve İsviçre’ye ortaöğretim düzeyinde eğitim almak için gidiyor. İsviçre birden çok sistem seçeneği; Kanada sunduğu demokratik ve kaliteli eğitim atmosferi; ABD okul çeşitliliği ve İngiltere ise köklü okullarıyla ön plana çıkıyor.
#Yurtdışı EğitimHürriyet Ankara’nın, kent ile üniversiteyi buluşturan “Ankademi: Şehir ve üniversite” yazı dizisinde Ankara, Hacettepe, Gazi ve ODTÜ’nün ardından Bilkent Üniversitesi’ne konuk olduk. ‘Türkiye’nin ilk vakıf üniversitesi’ unvanlı Bilkent Üniversitesi’nin Rektörü Abdullah Atalar, “Ankara’nın, Türkiye’nin en iyisi olalım değil, dünyanın en iyisi olalım hedefimiz var” dedi.
#BilkentDavranış bilimleri ve sağlık alanında uzman ve donanımlı personel yetiştirmeyi hedefleyen Üsküdar Üniversitesi’nde her 3 öğrenciden 2’si burslu eğitim görüyor. Öğrenciler, %10 ile %100 arasında değişen burs olanaklarından yararlanabiliyor.
#Üsküdar Üniversitesi53 YILDIR TÜRKİYE’NİN EN ÖNEMLİ EĞİTİM KURUMLARI ARASINDAKİ YERİNİ ALAN GAZİANTEP KOLEJ VAKFI ÖZEL OKULLARI, BÜNYESİNDE FAALİYET GÖSTEREN CEMİL ALEVLİ KOLEJİ’NDEN MEZUN OLAN ÖĞRENCİLER LİSE DİPLOMASI YANINDA İKİNCİ BİR DİPLOMA OLAN VE ULUSLARARASI GEÇERLİLİĞİ BULUNAN IB DİPLOMASI ALIYOR.
İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, İstanbul başta olmak üzere Türkiye genelindeki okullar arasında kalite farkının ‘uçurum’ denecek kadar büyük olduğunu belirterek, “Devlet olarak görevimizin, bütün çocuklarımızın aynı seviyede eğitim alabilmeleri için fırsat eşitliği yaratmak olduğunu da biliyoruz” diye konuştu.
#Okul