Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), gerek pandemi gerekse Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle dünya genelinde başlayan gıda güvenliği telaşından sonra bu yıl rekor miktarda arpa ve buğday aldı. 5 milyon tonun üzerinde buğday, 1 milyon ton üzerinde arpa alımına rağmen 500 bin tonluk ithalat ihalesi açması ise tartışma yarattı.
#Toprak Mahsulleri OfisiHububat ekiminin yoğun olduğu İç Anadolu, Trakya ve Doğu Anadolu Bölgesinde Haziran ayı boyunca havaların yağışlı gitmesi nedeniyle buğday, arpa, yulaf ve çavdar rekoltesinde düşüş olacağı endişelerini Ulusal Hububat Konseyi Başkanı Özkan Taşpınar değerlendirdi.
#HububatUlusal Hububat Konseyi, bu yılki buğday rekoltesine ilişkin raporunu açıkladı. Konsey, Türkiye’nin 2022 yılı buğday rekoltesinin geçen yıla göre yüzde 17.6 artışla 17 milyon tondan 20 milyon tona çıkacağını tahmin etti. Konsey raporunda, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde geçen yıla göre yüzde 15’lik rekolte düşüşü beklenmesine karşın, diğer bölgelerde yağışın artmasıyla 20 milyon tonluk rekolteye ulaşılacağı öngörüsü yer aldı.
#BugdaayDünyanın en büyük buğday üreticilerinden Hindistan, ülkede yaşanan iklim şartları ve yükselen enflasyon nedeniyle buğday ihracatını yasakladı. Rusya-Ukrayna savaşı sonrası buğday tedariki zora girince birçok ülke gözünü Hindistan’a çevirmişti. Ancak Türkiye’nin söz konusu ülkelerde yaşanan durumlardan etkilenmeyeceği, Türkiye’de buğday rekoltesinin bu yıl 20 milyon ton beklendiği ifade edildi.
#HindistanABD’li Center for Global Development (CFD) Rusya-Ukrayna savaşının dünya üzerinde meydana getireceği ekonomik etkileri araştırdı. Rapora göre, savaş nedeniyle gıda, petrol ve doğalgaz fiyatlarında yaşanan küresel çaptaki artış toplamda 40 milyondan fazla kişiyi aşırı yoksulluğa sürükleyebilir.
#RUSYAİklim krizine bağlı olarak gittikçe artan sel ve yangın felaketlerinin, önümüzdeki yıllarda güçlenerek süreceği öngörülüyor. Uzmanlara göre, iklim krizi yakın gelecekteki gıda krizinin de habercisi... Üstelik iklim değişikliği Türkiye'nin tarımını tehdit etmeye şimdiden başladı. Fındık, ayçiçeği yüzümüzü güldürse de buğday, arpa, nohut, mısır ve üzüm alarm veriyor. İşte Türk tarımındaki son durum ve bizi bekleyen tehlike...
#KuraklıkULUSAL Hububat Konseyi Araştırma Danışma Kurulu üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, mayıs ayında dengeli yağış olması halinde, Türkiye genelinde buğdayda geçen yıla göre yüzde 10’luk rekolte artışıyla 21 milyon tona yakın ürün beklediklerini söyledi. Soylu, ”Şu anda tarım takvimi olarak çok olumsuz bir gelişme olduğunu söyleyemeyiz. İnşallah bu süreç mayıs sonuna, haziranın ilk yarısına kadar devam ederse ülke olarak hem virüsten kurtulmanın bayramını yaparız hem de yüksek rekolteyle hububatta çiftçimiz de çifte bayram yapmış olur" dedi.
#Hububat KonseyiUlusal Hububat Konseyi (UHK) Yönetim Kurulu Başkanı Özkan Taşpınar, "Planlarımızı ve hedeflerimizi tarımda dünyada ilk 5'e girmek üzerine kurgulamalıyız. Hububatta en önemli sorun, stratejik ürün olan buğday ekim alanlarının daralmasıdır. 15 yıl önce 9 milyon hektar olan buğday ekim alanı 7,5 milyon hektara düştü. Bu konuda acilen yeni politikalar üretilmeli ve uygulamaya konulmalıdır." dedi.
#Buğday Ekim AlanıKonseyin hububat sektörünün sorunlarını içeren raporundan: "Tarımın iklim şartlarına bağımlılığının azaltılması için boşa akan suların sulanamayan alanlara aktarılarak havzalar arasında su transferinin yapılması gerekiyor.Tarımsal ürün prim ve girdi destekleri (mazot, gübre, sertifikalı tohum gibi) ülke ve dünya gerçekleri göz önüne alınarak güncellenmeli.Tarımdan kaçışı durdurup, üretim bölgelerinde insanları doyurmak ve mutlu kılmak adına sosyal projeler oluşturulmalı." önerileri sunuldu.
#Ulusal Hububat Konseyi-"Dünyanın 72 ülkesinden 380 binin üzerinde ziyaretçi, Konya'da fuarlarda buluştu. Ziyaretçi artışında yüzde 23, firma artışında yüzde 16'lık bir büyümeyle 2015 yılını kapattık" - Tohumculuk Daire Başkanı Sığırcı: - "Bakanlık olarak 2019 tohumculuk hedefimiz 880 bin tondu. Ama bugün 2015 yılı itibarıyla geldiğimiz nokta gerçekten çok önemli. Bugün 896 bin tonluk rakama ulaşmış vaziyetteyiz. Yani 2015'in sonunda 2019 hedefini geçmiş bulunuyoruz"
Rusya Başbakan Yardımcısı, Rusya’nın Türkiye’den sebze, meyve ve zirai ürün ithalatını yasaklayacağını açıkladı. Bakan, yasağın enflasyonist baskı yaratmaması için bir kaç hafta ertelenebileceğini söyledi ve ek yaptırımların gerekirse devreye sokulacağını da ifade etti.
#RusyaRusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün Türkiye’ye yönelik tedbir kararlarını açıkladı. Yeni bir emre kadar yürürlükte kalacağı belirtilen kararlara göre Rus turistler Türkiye’ye gelemeyecek. Ayrıca 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle de Türk işçilerin Rusya’da işe alınmasına yasak getiriliyor.
#PutinADANA VERGİ DAİRESİ BAŞKANI AHMET TUNALI VE BERABERİNDEKİ GELİR İDARESİ MÜDÜRLERİ TAHSİN ATLI, ÖMER KILIÇ, KAMİL KURT İLE RECEP YAVUZ TÜRKİYE ODALAR BORSALAR BİRLİĞİ YÖNETİM KURULU ÜYESİ VE ADANA TİCARET BORSASI BAŞKANI ŞAHİN BİLGİÇ VE ULUSAL HUBUBAT KONSEYİ YÖNETİM KURULU ÜYESİ VE ATB MECLİS BAŞKANI SABAHATTİN YUMUŞAK’A “HAYIRLI OLSUN” ZİYARETİNDE BULUNDULAR.
ADANA CUMHURİYET BAŞSAVCISI ALİ YELDAN İLE ABD ADANA 2. KONSOLOSU JM SAXTON RUİZ, TÜRKİYE ODALAR BORSALAR BİRLİĞİ(TOBB) YÖNETİM KURULU ÜYESİ VE ADANA TİCARET BORSASI(ATB) BAŞKANI ŞAHİN BİLGİÇ VE ULUSAL HUBUBAT KONSEYİ(UHK) YÖNETİM KURULU ÜYESİ VE ADANA TİCARET BORSASI(ATB) MECLİS BAŞKANI SABAHATTİN YUMUŞAK’I YENİ GÖREVLERİNDE HAYIRLAMAK İÇİN ATB’DEYDİ.
KONYA’NIN 2014-15 EKİM DÖNEMİNDE UZUN YILLAR ORTALAMASINDAN YÜZDE 38 FAZLA YAĞIŞ ALDIĞINI AÇIKLAYAN ULUSAL HUBUBAT KONSEYİ YÖNETİM KURULU ÜYESİ PROF. DR. BAYRAM SADE, YAĞIŞLARIN DÜŞME PERİYODUNUN DA ÇOK İYİ GERÇEKLEŞTİĞİNİ, OLUMLU İKLİM KOŞULLARININ DEVAMI VEYA ÇOK OLUMSUZ KOŞULLARIN YAŞANMAMASI HALİNDE, ÜRETİMİN ARTACAĞINI SÖYLEDİ.