Karadeniz'de fındık bahçelerine dadanan ’kahverengi kokarca’ adlı böcek türü, bitkilerin yapraklarını yiyerek suyunu emiyor ve köklerin kurumasına neden oluyor. Bu sebeple 'istilacı böcek' için biyolojik, kimyasal ve mekanik mücadele yürütülüyor. Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Yönetim Kurulu Üyesi Sebahattin Arslantürk, yürütülen mücadeleye karşı popülasyonunda artışın sürdüğünü ifade ederek "Bir çift kahverengi kokarca böceği ile çocukları, sezonda 14 bin tane yumurta bırakıyor" dedi.
#İstilacı BöcekFındık üreticisi dünya birincisi ama kendini yenik hissediyor. Rekolte düşük de olsa yılı 750 bin tonun üzerinde hasatla kapatma hedefi var. Bahçeler küçük, sahiplerinin çoğu gurbetçi. Onlara ‘sosyolojik fındıkçı’ diyorlar. Verimlilik sorunu var... Yine de son iki yıldır toplanan ürünün 100 bin tonu stokta kalıyor. Çünkü rakip ülkeler sağlam geliyor. Türkiye İhracatçı Meclisi (TİM) yönetim kurulu Giresun’daki fındık bahçelerinde çiftçiyi, fabrikalarda işletmecileri dinledi. “Bu iş düzenlemeyle çözülür’’ diyorlar, bir “fındık kanunu” istiyorlar.
#FındıkTRABZON'da dadandığı fındık ağaçlarının dallarının kurumasına neden olan, 'Drakula' olarak bilinen 'Turunçgil Uzun Antenli Teke Böceği'nin hızla yayılmasının önüne geçmek için mücadele sürüyor. Sökülen fındık ağaçlarının yakılarak önlem alınan zararlı istilacı böceğin, kentte 8 bin hektarlık alana kadar yayıldığı tespit edildi.
#FındıkTürkiye'nin dünya ticaretinde lider olduğu ve geçen yıl 292 bin 440 ton ihracatı karşılığında, 2 milyar 10 milyon 787 bin dolar gelir elde ettiği fındıkta bu sene de sezon hızlı başladı. İlk çeyrekte 140 bin ton ihracat rakamına ulaşılan fındıkta, toplam 351 bin ton ihracat hedefleniyor.
#Fındık FiyatlarıFındıkta uç kurumalarıyla verim ve kalitede yüzde 70 oranında kayıplara neden olan, yaprak ve sürgün gözlerine zarar veren ‘kozalak akarı' için harekete geçildi. Zararlı 'kozalak akarı' toplamaya teşvik için kilo başına üreticilere 10 TL ödeme yapılmaya başlandı.
#Fındıkİstanbul'dan Trabzon'a süs bitkileri içerisinde geldiği düşünülen ve dadandığı bazı bahçelerde, fındık ağaçlarının dallarının kurumasına neden olan, 'Drakula' olarak bilinen 'Turunçgil Uzun Antenli Teke Böceği'nin hızla yayılmasının önüne geçilemeyince sökülen fındık ağaçları yakılarak önlem alınıyor. Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Başkanı Sebahattin Arslantürk yaptığı açıklamada böceğin son derece tehlikeli olduğunu belirterek "Başka alanlara da sıçraması söz konusu. Önlem alıyoruz" dedi.
#TrabzonTrabzon'da dadandığı bazı bahçelerde, fındık ağaçlarının dallarının kurumasına neden olan, 'Drakula' olarak bilinen 'Turunçgil Uzun Antenli Teke Böceği'nin hızla yayılmasının önüne geçilemeyince sökülen fındık ağaçları yakılarak önlem alınıyor. Fındık ağaçlarından boş kalan araziler ise tarlaya dönüştürülerek, patates, fasulye, mısır ekiliyor. Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Başkanı Sebahattin Arslantürk, “Bitkiyi kurutan ve son derece tehlikeli böcek başka alanlara da sıçraması söz konusu. Önlem alıyoruz" dedi.
#Trabzonİstanbul'dan Trabzon'a süs bitkileri içerisinde geldiği düşünülen ve dadandığı bazı bahçelerde, fındık ağaçlarının dallarının kurumasına neden olan, 'Drakula' olarak bilinen 'Turunçgil Uzun Antenli Teke Böceği'nin hızla yayılmasının önüne geçilemeyince sökülen fındık ağaçları yakılarak önlem alınıyor. Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Başkanı Sebahattin Arslantürk yaptığı açıklamada böceğin son derece tehlikeli olduğunu belirterek "Başka alanlara da sıçraması söz konusu. Önlem alıyoruz" dedi.
#TrabzonDoğu Karadeniz Bölgesi'nde, fındık bahçelerine dadanan 'kahverengi kokarca' adlı böcek türü tehdit oluşturmaya başladı. Gürcistan'dan Türkiye'ye geldiği belirlenen ve günde 30 kilometre yol kateden böcekler, yapraklarını yediği suyunu emdiği fındık ağaçlarının kökünü kurutuyor. Bu yıl yeniden ortaya çıkan böceklerin yayılışının başladığı Artvin'de mücadele yürütülüyor. Artvin'de, Karadeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü tarafından geliştirilen kitlesel yakalama amaçlı 450 feromen tuzak bahçelere kuruldu.
#Doğu KaradenizUlusal Fındık Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Levent Şahin Başaran, fındığın Türkiye'nin tarımsal ürünler içinde en fazla ihraç kapasitesine sahip ve en fazla girdi sağlayan ürünü olduğunu belirterek, "Dolayısıyla burada 'Fındığı sadece üretici ve ihracatçı sahiplenecek' diye bir durum yok. Fındığı Türkiye'nin sahiplenmesi lazım." dedi.
#FiskobirlikUlusal Fındık Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Levent Şahin Başaran, fındık üreticilerinin rekolte ve fiyatın açıklanmasını beklediklerini belirterek, "Bizim üretici olarak fiyat beklentimiz 14-15 lira. Üreticinin masrafları, mazot ve harmanlama giderlerimiz ortada. Bunlar bu şekildeyken 14-15 lira gibi bir rakam fındık için yüksek bir rakam değil. Kimseyi rahatsız edici bir rakam da değil." dedi.
#FındıkUlusal Fındık Konseyi Başkanı Sebahattin Arslantürk, fındık bahçelerinde, külleme hastalığının varlığını iyiden iyiye hissettirmeye, Amerikan beyaz kelebeğinin de hatırı sayılır ölçüde zarara yol açmaya başladığını tespit ettiklerini belirterek, üreticilerden verim ve kalite kaybının önüne geçmeleri için mutlaka mücadele ve ilaçlama yapmalarını istedi.
#FındıkUlusal Fındık Konseyi (UFK) Yönetim Kurulu Üyesi Levent Şahin Başaran, emanete verilen fındığın fiyatların düşmesine neden olduğunu belirterek, "Fiyatlar dip yapmış durumdayken bir de emanete fındık vererek bu avantajı hepten alıcıların eline geçirmenin mantığı yok." dedi.
#Ulusal Fındık Konseyi