Türkiye’de son dönemde on binlerce konutzede evlerine kavuşmanın hayalini kuruyor. Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) soruşturmasının inşaat şirketlerine kadar uzanması, iflas edenler, dolandırıcılıkla suçlananlar olmak üzere farklı sebepler büyük mağduriyetler yarattı. Fi Yapı, Dumankaya, Kavuklar İnşaat, Uğur İnşaat, Ukra İnşaat, Bulut İnşaat, Makrom İnşaat, Osmanlı İnşaat ve Uluhan Grup gibi çok sayıda şirket projelerini tamamlayamadı. Tüm birikimlerini bu şirketlere yatıran vatandaşların hayalleri yarım kalırken, başlattıkları hukuku mücadelesinden çözüm bekliyorlar. Biz de uzun süredir gündemden düşen konutzedelerle görüşüp sorunlarını dinledik...
#Gaziantepli Uğur İnşaatYÜZLERCE kişinin mağdur olmasına neden olan Esenyurt’un problemli projelerinden Ukra City’yi, bölgede 15 bin konutu teslim eden Özyurtlar Holding bitirecek. 2010’da Ukra İnşaat tarafından satışa çıkarılan ve Aralık 2012’de şirketin iflas erteleme istemesi nedeniyle yapımı duran 2 bin 560 konutluk Ukra City için Esenyurt Belediyesi ile masaya oturan Özyurtlar, iki yılda devir teslim işlemlerini tamamladı.
#ÖzyurtlarEsenyurt Ukra City projesinden ev alanların, aradan 5 yıl geçtiği halde evlerinin teslim edilmediğini öne sürerek yaptıkları şikayet üzerine Ukra İnşaat'ın yöneticileri hakkında “Şirket ve kooperatif yöneticilerinin dolandırıcılığı" suçundan 13'er kez 7 yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan davaya başlandı.
#Ukra CityKonut sektörünün önde gelen firmalarından Ukra İnşaat’ın sahibi Atila Yavuz ve ortakları hakkında 14 yıldan 91 yıla hapis istemi ile dava açıldı. Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek davada sanıklar ruhsatı olmayan daireleri satmakla suçlanıyor.
#Ukra İnşaatUkra Yapı’nın patronları hakkında ‘dolandırıcılık’ iddiası ile dava açıldı. Gerekçe projede olmayan hayali bir daireyi satmak. Şirketin 4 yöneticisi 5 yıla varan hapis istemi ile yargılanıyor. Sanıklar suçlamaları kabul etmezken; sorunun Esenyurt’ta inşaat ruhsatlarının iptal edilmesinde çıktığı görüşünde.
Mali zorluğa düşen şirketler için bir tür ‘kurtuluş’ yöntemi olan iflas ertelemeye başvuranlar kervanına, Türkiye’nin kurabiye devi de katıldı. Yıllık 36 milyon cirosu olan Kahkecizade için iflas erteleme istendi; mahkeme tedbir kararı verdi. Tedbir kararı ile şirket alacaklılara karşı koruma altına alınmış oldu. Şirketin denetimi için de iki kayyum atadı.
Esenyurt'da aylardan beri tartışma konusu olan imar krizinin sebebi belli oldu. Hangi firmanın ne kadar kaçak inşaat yaptığını hurriyet.com.tr açıklıyor. Hazırlanan listeye göre bölgedeki 29 konut projesinin tamamında fazla inşaat yapıldı ve dev konut projelerinin tamamında, plandaki emsal hakkının dışına çıkıldı.Toplamda 2,9 milyon metrekare fazladan inşaat yapıldı. Esenyurt Belediyesi'nin ortak olduğu 4 projede de fazlalık bulunuyor.
Esenyurt’ta önceki gün yapılan Belediye Meclis toplantısında sert tartışmalar yaşandı. BDP ve CHP'li üyelerin verdikleri soru önergelerini yanıtlayan Belediye Başkan Yardımcısı ve Grup Sözcüsü Mustafa Akboğa, "İmara göre ruhsatı var ama proje farklı yapılıyor. Kamuoyunda gündeme gelen inşaat şirketleri yanlış stratejilerle bu işi götürdü. İnşaatların durması kendi ekonomik sorunları. Firma yanlış yatırım yapıyor faturası belediyeye çıkarılıyor" diye yanıtladı. BDP Grup Sözcüsü Arzu Moco ise “Esenyurt gelişiyor dedik ama iş geldi elimizde patladı” diye konuştu.
Esenyurt bölgesinde inşa edilen çok sayıda konut projesinden daire alan binlerce ev sahibinin gözü İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) 11 Şubat’ta yapacağı Meclis toplantısında. Beklenti, emsal oranlarının artırılması. Anılan kararı bekleyen daire sahibi sayısı 10 bin olarak ifade ediliyor. Aileleri ile birlikte bu kitle 40-50 bin olarak hesaplanıyor. Kendilerini ‘Esenyurtzedeler’ olarak tanımlayan konut sahipleri bir yandan dernekleşme yoluna giderken bir yandan da 10 Şubat’ta yapacakları eyleme hazırlanıyor.
Ukra İnşaat, önümüzdeki yıl 2 projeye başlayacak. 400 milyon dolarlık satış değerine ulaşacaklarını söyleyen Ukra İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Atila Yavuz, Beylikdüzü ve Başakşehir’de arazi araştırdıklarını, bunun için 68 adet arazi teklifi aldıklarını belirtti. Yavuz, Ukra City’de öğrencilere yönelik bir kampanya hazırlığı içinde olduklarını da açıkladı.
Erzurum’da maket üzerinden daire satan, ancak belediyeden ruhsat alamayınca inşaatları yapamayarak 1500 vatandaşın mağdur eden Karadayı Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Metin Karadayı hakkında, Ağır Ceza Mahkemesi’nde ’nitelikli dolandırıcılık’ suçundan dava açıldı. 200 kişinin şikayetçi olduğu dosyada Karadayı hakkında toplam 1400 yıl, yani 14 asra kadar hapis cezası isteniyor.
#Erzurum