Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, kıdem tazminatında değişikliğe hazırlanan hükümete kritik bir uyarıda bulunarak, “Sosyal tarafların üzerinde uzlaşmadığı bir kıdem tazminatı düzenlemesi hakikaten Türkiye’de ciddi sıkıntılara yol açabilir” dedi. Arslan, "Hükümet kıdem tazminatı fonuyla ilgili çalışmasını yaparken neden bunu getirmek istiyor, açıkça bilmek istiyoruz. Gerçekten işçilerin alamadığı kıdem tazminatından dolayı mı, yoksa başka bir şeyden dolayı mı? Bunu öğrenmek istiyoruz” diye konuştu.
#Kıdem TazminatıKıdem tazminatında yeni sistem netleşiyor. Çalışanlar fondaki birikimlerini isterse ihtiyacı oldukça parça parça, isterse de toplu olarak bir seferde çekebilecek. Bakan Müezzinoğlu, ‘Erken çekim ihtiyacı varsa çekecek’ dedi..
#Son DakikaYENİ yılda işçi ve işveren arasındaki uyuşmazlıklar mahkemeye taşınmadan zorunlu arabuluculukla bir satte çözüme kavuşturulabilecek. Arabuluculuk yöntemiyle işçi ve işveren arasındaki uyuşmazlıklarda işçinin çocuğunun veya bir yakınının işe alınması, işçiye ev alınması gibi ilk kez öngörülen farklı yöntemlerle anlaşma sağlanabilecek.
#GazetehaberleriBaşbakan Ahmet Davutoğlu tarafından dün açıklanan 64. hükümetin 2016 yılı eylem planından milyonları ilgilendiren iki kritik konuda net bir takvim çıktı. Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan’ın koordinasyonunda hazırlanan plana göre, yıllardır tartışılan kıdem tazminatında tüm taraflarla görüşülerek 3 ay içinde bir sonuca varılacak ve yasal düzenleme yapılacak.
#BaşbakanTürk-İş, Hak-İş ve DİSK’ten sürpriz ortaklık. Çalışma Bakanlığı’nın kendilerine sunduğu metne karşı, ‘biz bunu istiyoruz’ diyerek sekiz maddelik ortak metinle gittiler. Ancak toplantıda konu çalışanların kıdem tazminatına gelince Türk-iş ve DİSK, “Alt işveren işçisinin haklarını konuşacaksak konuşalım; yoksa biz 12 milyon 700 bin işçiyi ilgilendiren kıdem tazminatını konuşmayız. Kim konuşursa konuşsun” diyerek masadan kalktı. Hak-İş toplantıya devam ettiyse de, “Kıdemde 30 günün altında hiçbir rakamı kabul etmeyiz” resti çekti.
6.5 milyon işçiye sendika yolu kapandı. Ancak sendikalı olmak için gereken ‘noter’ şartı kalktı. Artık 7 gün 24 saat e-devlet üzerinden sendikalı olmak mümkün olacak. Sanal sendikacılık dönemi kapanacak. Türkiye’de gerçek sendikalı işçi sayısının 3 milyon değil 900 bin olduğu ortaya çıkacak.
Sendikalar ve Toplu İş İlişkileri Kanun Tasarısında ilk raunt TOBB’un oldu. TOBB’un son ana kadar yürüttüğü müzakereler sonucu, '30 kişinin altında işçi çalıştıran iş yerlerinde, sendikaya üye oldukları için işten atılan işçiler, sendikal tazminat davası' açamayacak. Türk-İş, düzenlemeye itiraz için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün kapısını çalacak.
Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, patronların hükümeti sendika yasasını çıkarmaması için tehdit ettiğini söyledi. Arslan, “İş çevreleri hükümete büyük baskı yaptı, tehditte bulundu. Bu yasa çıkarsa fabrikalarımızı İran’a taşıyacağız, dediler. Bu koca bir yalandı. Hükümetin inanmaması gerekirdi” dedi.