Güncelleme Tarihi:
Emekliliğine 17 gün kala çalıştığı şirketin iflasıyla 100 bin liralık tazminatı buharlaşan işçinin dramı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nı harekete geçirdi. Torba yasaya giren düzenleme ile iflas eden şirketlerde alacak sıralamasında ilk sırada bankalar değil işçiler yer alacak.
FENİŞ Alüminyum’un iflası nedeniyle emekliliğine 17 gün kala mağdur olan işçinin durumu yeni yasal düzenlemeyi de beraberinde getirecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın torba yasaya eklemeyi planladığı düzenlemeyle bir şirketin iflası halinde ortada kalan ‘işçi alacağı’ ilk sıraya gelecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in Feniş’in iflasının ardından bir işçiyle yaptığı diyalog, yeni yasal düzenlemenin de zeminini hazırladı. Buna göre iflas eden şirketlerde alacak sıralamasında ilk sırada yer alan bankaların yerine işçiler geçecek. Bakan Çelik’in emekliliğine 17 gün kalan işçinin durumunu Üçlü Danışma Kurulu’nda da gündeme getirdiği belirtildi.
Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan da, bir süre önce yapılan Üçlü Danışma Kurulu’nda konuyla ilgili Bakan Çelik’in çalışma yapmayı kabul ettiğini ve tüm tarafların mutabakata vardığını açıkladı. Ocak ayında Meclis’e sevk edilecek torba yasaya işçi alacaklarının ilk sıraya konulması maddesinin de ekleneceğini kaydeden Arslan, Hürriyet’e yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Bakan Çelik işçi alacaklarının öncelikli olarak ödenmesini bize sordu, işveren kanadı dahil herkes ‘evet’ dedi. İşveren iflas ediyor, Maliye’nin alacağı oluyor, SGK’nın alacağı oluyor, bankaların alacğı oluyor, işçinin alacağı oluyor. İşçi alacağı önem sırasınd en son sıraya konuluyor. Dolayısıyla önce banka alacağını alıyor sonra sıra gelirse işçiye para veriliyor. Müstakil yasa olmasa bile torbanın sonuna eklenerek sorunun çözülmesi planlanıyor.”
TÜM İŞÇİLERİ İLGİLENDİRİYOR
Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Toruntay da “Bakan Çelik, bize böyle bir düzenleme yapılacağını söylemişti. Ancak düzenlemenin ne aşamada olduğunu bilmiyoruz. İflas halinde, ipotekli, hacizli alacaklar ilk sırada ödeniyor. Bu düzenlemeyi tüm sendikaların huzurunda söyledi. Konu, her yerdeki işçileri yakından ilgilendiriyor” dedi.
Devlet güvence vermelidir
DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu ise “Devlet bununla ilgili iradeyi ortaya koymalıdır. İşçi alacaklarının ve ihbar tazminatlarının ödenmesi devletin güvencesi altında olmalıdır. İşçi alacaklarının ilk sırada olması gerekir” dedi. Türk-İş yetkilileri de “Böyle bir çalışmaya pozitif bakıyoruz. Çünkü işçinin alacağı çok gerilerde” bilgisini verdi. Feniş’te emekliliğine 17 gün kalanların durumu Üçlü Danışma Kurulu’nda tartışılmıştı. TİSK, fon sisteminin bu gibi mağduriyetlerin önüne geçeceğini savundu. İşçi tarafı ise iflaslarda alacaklar sıralamasında işçi ücret ve tazminatlarının birinci sıraya alınmasını gündeme getirdi.