Yaz hasadı tezgâhlara indi ama sebze ve meyvede fiyatlar düşmedi. Bazı ürünlerin kilogram fiyatının 100 lirayı aşması dikkat çekiyor. Hürriyet’e konuşan ziraat uzmanlarına göre tabloda küresel ısınmanın da payı var. Uzmanlar aşırı sıcaklıkların tarladaki sebze ve meyveleri yaktığını; dolayısıyla daha fazla sulama ihtiyacı nedeniyle maliyetleri artırdığını söyledi. Buna mazot ve nakliye fiyatları da eklenince vatandaşın yüksek fiyatlarla karşılaşmasının kaçınılmaz olduğunu belirten uzmanlar fiyatların bir ay sonra düşmeye başlayacağı görüşünde.
#Sıcak HavaTürkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, emekli olan çiftçilerin, emeklilere yapılacak olan bir defaya mahsus 5 bin liralık ikramiyeden yararlanamaması hakkında, “İnfial yaratan bu durum ve aşırı bilgi kirliliği yüzünden üretim yapan çiftçilerimiz Ziraat Odası kayıtlarını sildirmek istiyor” dedi.
#EmekliTürkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, iklim değişikliğinin etkilerinin son yıllarda kendini fazlasıyla gösterdiğini belirterek, “Sel, don, fırtına, aşırı yağış ve sıcaklık gibi doğal afetlerin yanı sıra kuraklık da hissediliyor.
#Türkiye Ziraat Odaları BirliğiPamuk fiyatları çiftçilerin gündeminde yer almaya devam ediyor. Bu yıl pamuk üretim maliyetinin uluslararası fiyatlardan etkilendiğini söyleyen Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, çiftçilerin de beklentisi üzerine pamuk fiyatları üzerinde güncelleme yapılması gerektiğini ifade etti. Peki, Pamuk fiyatları yükselir mi 2022? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#PamukTürkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Uluslararası Pamuk İstişare Kurulu (ICAC) verilerine göre, 2022-23 döneminde 24 milyon 984 bin ton lifli pamuk üretimi olacağının tahmin edildiğini ve bu üretimin 887 bin tonunu yani yüzde 3.6’sını Türkiye’nin sağladığını ifade etti.
#Türkiye Ziraat Odaları BirliğiTürkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ağustos ayında üretici ile market arasındaki fiyat farklılıklarını ve girdi fiyatlarını yaptığı basın açıklamasında değerlendirdi. Ağustos ayında üretici ile market arasında en fazla fiyat farkının elmada görüldüğünü kaydeden Bayraktar, “Ağustos ayında üretici ile market arasındaki fiyat farkı en fazla yüzde 719.5 ile elmada görüldü” dedi.
#Türkiye Ziraat Odaları BirliğiTürkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Balıkçılar 1 Eylül’de ‘vira bismillah’ diyerek denize açılacaklar” ifadeleriyle av sezonunun bereketli olmasını diledi. TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 1 Eylül’de başlayacak av sezonuna ilişkin açıklamalarda bulundu.
#BalıkçıTürkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ayçiçeğinin stratejik bir ürün olduğunu belirterek, “Ekim alanlarının artırılması gerekiyor. Fiyat ve alım garantisi, ayçiçeğinde ekim alanlarının artmasındaki önemli etkenler. Ayçiçeği fiyatları üreticinin yeterli gelir elde edeceği seviyede tutulmalı. Ayçiçeği Toprak Mahsulleri Ofisi vasıtasıyla devlet müdahale alımı kapsamına alınmalı” dedi.
#Türkiye Ziraat Odaları BirliğiTürkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ülkemizde ve dünyada yaşanan gıda kayıpları ve israfına ilişkin, "Üretilen her ürünün bir gramı dahi israf edilmeyecek kadar değerlidir" dedi.
#Şemsi BayraktarTürkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, mayıs ayında markette 38 ürünün 26’sında fiyat artışı, 12’sinde fiyat azalışı görüldüğünü belirterek, “Markette fiyatı en fazla artan ürün yüzde 58.4 ile limon oldu. Limonu yüzde 47 ile kuru soğan, yüzde 42.2 ile havuç, yüzde 30.5 ile toz şeker, yüzde 29.2 ile ıspanak, yüzde 24.5 ile patates, yüzde 22.8 ile kuru kayısı, yüzde 22.6 ile fındık içi takip etti” dedi.
#LimonUlusal Süt Konseyi artan maliyetlerden ötürü çiğ sütün fiyatını 4 lira 70 kuruştan 5 lira 70 kuruşa çıkarırken, Tarım ve Orman Bakanlığı hem tüketicilerin artan fiyattan daha az etkilenmesini sağlayacak hem de üreticileri destekleyecek bir adım attı. Alınan kararla, çiğ süt destekleme prim miktarı 20 kuruştan 1 liraya yükseltildi.
#Çiğ SütYükselen maliyetlerin süt üreticilerini etkilediğini ifade eden TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, “Mart ayında üretici bir litre süt sattığında eline net olarak 4 lira 50 kuruş geçiyor. Yemin kilosuna ödediği para ise 5 lira 35 kuruş. Üreticiler yem fiyatlarının yüksekliğinden dolayı buzağılarını hemen ellerinden çıkarıyor” dedi.
#Şemsi BayraktarTürkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, çiftçilerin çözülmesi gereken sorunlarının olduğunu belirterek, “Bu sorunlar çözülür ve yeterli destek verilirse, çiftçilerimiz üretimden kopmaz ve 2022 yılında üretimde sıkıntı yaşamayız” dedi.
#Şemsi BayraktarGıda fiyatları gün geçtikçe yükseliyor. Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik koşullar, maliyetler, üretici sayısının azalması gibi fiyatları etkileyen birçok faktör olsa da en ciddi sorun gözden kaçıyor ve gölgede büyümeye devam ediyor. Sel, kuraklık, aşırı sıcak, don… Yani iklim krizinin gıda fiyatları üzerindeki etkisi. Uzmanlar bu yıl daha ağır bir gıda sorunuyla karşılaşabileceğimizi söylüyor.
#İklim KriziDünya Gıda Günü’nün bu yıl “Eylemlerimiz geleceğimizdir. Daha iyi üretim, daha iyi beslenme, daha iyi bir çevre ve daha iyi bir yaşam” temasıyla kutlandığını ifade eden Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, her insanın sağlıklı ve sürdürülebilir gıdaya erişiminin en temel ihtiyaç olduğunu belirtti.
#Dünya Gıda GünüTürkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, fındık üreticisinin mağduriyetine zemin oluşturan diğer kurum ve kuruluşların rekolte açıklamalarına asla müsaade edilmemesini isteyerek, “Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) hızlı ve fazla alım yapmalı, alım merkezlerini artırmalı, çiftçimize ödemeleri peşin yapmaya gayret göstermeli” ifadesini kullandı.
#FındıkTavuk eti fiyatlarının marketlerde arttığını ancak bu artışın üreticiye yansımadığını belirten Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, üreticilerin istedikleri gelirleri elde edemediklerini vurguladı. Bayraktar, “Üreticinin tavuk başına alacağı ücret sürdürülebilir seviyeye getirilmelidir. Üretici fiyatları, şeffaf bir şekilde üreticiye sürdürülebilir hale gelmeli” dedi.
#Tavuk Eti